25 C
Kuala Lumpur
spot_img

71 Juta penduduk dunia jatuh miskin akibat kos sara hidup semakin tinggi – UNDP

Date:

Share:

Lonjakan dalam kadar inflasi telah mendorong 71 juta orang ke dalam kemiskinan di negara membangun sejak Mac 2022, Program Pembangunan PBB (UNDP) memberi amaran dalam laporan yang dikeluarkan pada hari Khamis.

Dengan inflasi yang melambung tinggi, kadar faedah berkemungkinan terus-terusan meningkat, menyebabkan kemiskinan akibat kemelesetan seterusnya memburukkan lagi krisis, mempercepatkan dan menambahkan lagi kemiskinan di seluruh dunia.

Dengan rizab fiskal yang berkurangan, tahap hutang kerajaan yang tinggi, dan peningkatan kadar faedah di pasaran kewangan global, negara membangun menghadapi cabaran yang memerlukan perhatian antarabangsa segera.

Analisis ke atas 159 negara membangun di seluruh dunia menunjukkan bahawa kenaikan harga dalam komoditi utama sudah pun memberi kesan segera dan memusnahkan kepada isi rumah termiskin, dengan titik panas yang jelas di Balkan, negara di rantau Laut Caspian dan Afrika Sub-Sahara (khususnya wilayah Sahel) , mengikut anggaran UNDP.

Laporan itu mengkaji kesan riak konflik di Ukraine seperti yang dibentangkan dalam dua taklimat daripada Kumpulan Tindak Balas Krisis Global Setiausaha Agung PBB.

“Kenaikan harga yang belum pernah berlaku sebelum ini bermakna bagi kebanyakan orang di seluruh dunia, makanan yang mereka mampu beli semalam tidak lagi boleh diperoleh hari ini,” kata Pentadbir UNDP Achim Steiner. “Krisis kos sara hidup ini membawa berjuta-juta orang ke dalam kemiskinan dan juga kelaparan pada kelajuan yang menakjubkan dan dengan itu, ancaman pergolakan sosial meningkat dari hari ke hari.”

Krisis kos sara hidup menimbulkan pilihan yang sukar kepada penggubal dasar, terutamanya di negara yang lebih miskin. Walaupun kebanyakan negara membangun sedang bergelut dengan ruang fiskal yang semakin mengecil dan hutang yang semakin meningkat, cabarannya ialah bagaimana untuk memberikan bantuan jangka pendek yang bermakna untuk isi rumah yang miskin dan terdedah.

“Kami menyaksikan percanggahan yang semakin membimbangkan dalam ekonomi global apabila seluruh negara membangun menghadapi ancaman ketinggalan ketika mereka bergelut untuk menghadapi pandemik COVID-19 yang berterusan, menghancurkan paras hutang dan kini krisis makanan dan tenaga yang semakin pantas,” kata Steiner.

“Namun, usaha antarabangsa baharu boleh membawa angin keluar daripada kitaran ekonomi yang ganas ini, menyelamatkan nyawa dan mata pencarian – yang termasuk langkah-langkah pelepasan hutang yang tegas; memastikan rantaian bekalan antarabangsa terbuka; dan tindakan yang diselaraskan untuk memastikan bahawa beberapa komuniti paling terpinggir di dunia boleh mengakses harga mampu milik. makanan dan tenaga,” tambahnya.

Beberapa negara telah cuba mengurangkan kesan terburuk krisis semasa dengan melaksanakan sekatan perdagangan, rebat cukai, subsidi tenaga menyeluruh dan pemindahan tunai yang disasarkan.

Pemindahan tunai yang disasarkan adalah lebih saksama dan kos efektif daripada subsidi menyeluruh, menurut laporan itu.

“Walaupun subsidi tenaga menyeluruh boleh membantu dalam jangka pendek, dalam jangka panjang ia mendorong ketidaksamaan, memburukkan lagi krisis iklim, dan tidak melembutkan tamparan serta-merta peningkatan kos sara hidup seperti yang dilakukan oleh pemindahan tunai yang disasarkan,” kata pengarang laporan George Gray Molina, Ketua Penglibatan Dasar Strategik UNDP. “Mereka menawarkan sedikit kelegaan sebagai bantuan band segera, tetapi berisiko menyebabkan kecederaan yang lebih teruk dari masa ke masa.”

Lebih separuh daripada faedah subsidi tenaga sejagat diberikan kepada 20 peratus penduduk terkaya, menurut laporan itu. Sebaliknya, pemindahan tunai kebanyakannya disalurkan kepada 40 peratus penduduk termiskin.

“Wang tunai di tangan orang ramai semakin tidak bernilai akibat kenaikan harga astronomi kepada makanan dan bahan api akan memberi impak yang meluas dalam cara yang positif,” kata Molina.

“Pemodelan kami menunjukkan bahawa walaupun pemindahan wang tunai yang sangat sederhana boleh memberi kesan dramatik dan menstabilkan kepada golongan termiskin dan paling terdedah dalam krisis ini. Dan kami tahu daripada respons COVID-19 bahawa negara membangun mesti disokong oleh komuniti global untuk mempunyai ruang fiskal untuk membiayai skim ini.”

Molina menambah bahawa untuk menyalurkan dana yang diperlukan itu, moratorium hutang rasmi selama dua tahun harus dipertimbangkan untuk membantu semua negara membangun – tanpa mengira KDNK per kapita – bangkit daripada kejutan ini.

UNDP ialah organisasi PBB terkemuka yang berjuang untuk menamatkan ketidakadilan kemiskinan, ketidaksamaan dan perubahan iklim.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here