25.8 C
Kuala Lumpur
spot_img

8 SIKAP TRADER YANG BERJAYA!

Date:

Share:

Sikap anda, penentu kejayaan anda!!!

  • Tetapkan matlamat

Tetapkanlah matlamat yang anda ingin capai. Anda tidak disyorkan untuk mensasarkan keuntungan setiap hari. Ada hari keuntungan tersebut mungkin tinggi dan ada hari mungkin tidak. Jika anda masih cuba untuk meraih keuntungan setiap hari, ia hanya akan membebankan anda. Dalam kes ini, anda mungkin akan benci kepada trading. Adalah elok untuk anda menetapkan matlamat secara bulanan atau tahunan. Dengan itu, anda akan lebih bermotivasi dan mampu mengawal tekanan anda. Lakukanlah mengikut matlamat anda secara konsisten.

  • Rekod jurnal

Kaedah ini seringkali ditemui di mana-mana. Pengalaman anda adalah kunci kepada pengetahuan terhadap pasaran. Penting untuk anda mencatat hasil trading anda samada baik atau buruk. Jurnal tersebut akan membantu hala tuju kejayaan anda dan memperbaiki kelemahan anda sendiri.

  • Pengurusan risiko

Jika anda ingin kekal dalam trading, jadikan amalan pengurusan risiko sebagai kunci dalam diri. Semak setiap risiko yang berkemungkinan dalam trade anda. Anda tidak digalakkan untuk trading dengan menggunakan parameter secara rawak. Kawal saiz entry anda dan risk/reward ratio.

  • Kawal masa trading anda

Ini penting jika anda trader sepenuh masa (FTT). Semakin lama anda di depan monitor, semakin rendah keupayaan anda untuk fokus dan berfikir secara jelas. Berehatlah jika perlu dan uruskan kehidupan anda juga.

  • Ubah persekitaran anda

Rutin akan menyebabkan anda musnah. Ubahlah dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian anda.

  • Nikmatilah hujung minggu

Hujung minggu sememangnya masa paling berharga buat anda. Kumpul semula tenaga anda bersama keluarga. Tapi perlu diingat, jadikan hujung minggu sebagai hari untuk menganalisis strategi trading pada hari mendatang. Luangkan masa dengan melihat carta mingguan, menyemak tarik-tarikh penting dalam kalendar ekonomi dan membaca berita kewangan. Bersedialah! Ini akan meningkatkan keyakinan dan kesediaan anda pada hari Isnin.

  • Bersosial

Apabila anda terlalu fokus kepada trading, anda boleh menjadi sunyi. Luang masa dengan berkomunikasi sesama traders. Ini akan meluaskan horizon anda dan membawa kegembiraan ketika berkongsi pendapat antara satu sama lain. Tambahan lagi, kini banyak media sosial yang boleh membantu anda untuk bersosial.

  • Teruskan belajar

Walaupun anda sedar bahawa ilmu trading memerlukan masa yang panjang, anda perlulah sentiasa praktikal dengan situasi tersebut. Isi masa anda dengan menghadiri webinar, membaca buku rujukan dan menghadiri kursus-kursus. Dengan cara ini, anda bukan sahaja memperoleh idea asas malah, kemahiran trading anda akan meningkat.

Bukan mudah untuk membentuk sikap yang positif. Jangan jadikan sikap di atas menyusahkan anda. Sentiasa berfikir yang ia akan membantu kehidupan anda menjadi lebih baik. Jika anda jadikan ia sebagai panduan, anda akan melihat trading anda semakin konsisten dan akan berjaya dalam masa 21 hari atau mungkin lebih awal!!!

DAN YANG PALING PENTING, SENTIASA MEMBUAT PENGELUARAN KEUNTUNGAN DAGANGAN ANDA KERANA IANYA AKAN MEMBANTU MENAIKKAN MOTIVASI DAGANGAN ANDA!.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Jerman di ambang kemelesetan apabila ekonomi menyusut; bank pusat mungkin menaikkan kadar faedah ke paras tertinggi 15 tahun minggu ini

KDNK Jerman menyusut sebanyak 0.2% pada Q4 2022, lebih teruk daripada jangkaan, kerana pelabur menjangkakan kos pinjaman akan dinaikkan semula minggu ini.Keluaran dalam negara...

US: GDP surprised to the upside in Q4 – UOB

Senior Economist at UOB Group Alvin Liew reviews the latest US GDP figures during the October-December period.Key Takeaways“The advance estimate of the 4Q 2022...

Analisa Teknikal EurJpy 30 Disember 2023

EurJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Sideways. Harga sepertinya ingin membuat Chart Pattern W shape. Jika ini yang berlaku,...

Analisa Teknikal AudUsd 30 Januari 2023

AudUsd di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini, harga akan membuat sesi Retracement dahulu dan mungkin akan...

Analisa Teknikal GbpUsd 30 Januari 2023

GbpUsd Di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Untuk ketika ini, harga masih gagal untuk break dan close diatas Resistance...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here