fbpx
31.8 C
Kuala Lumpur
January 26, 2022
Berita Terkini Editor's Picks Santai

8 SIKAP TRADER YANG BERJAYA!

Sikap anda, penentu kejayaan anda!!!

  • Tetapkan matlamat

Tetapkanlah matlamat yang anda ingin capai. Anda tidak disyorkan untuk mensasarkan keuntungan setiap hari. Ada hari keuntungan tersebut mungkin tinggi dan ada hari mungkin tidak. Jika anda masih cuba untuk meraih keuntungan setiap hari, ia hanya akan membebankan anda. Dalam kes ini, anda mungkin akan benci kepada trading. Adalah elok untuk anda menetapkan matlamat secara bulanan atau tahunan. Dengan itu, anda akan lebih bermotivasi dan mampu mengawal tekanan anda. Lakukanlah mengikut matlamat anda secara konsisten.

  • Rekod jurnal

Kaedah ini seringkali ditemui di mana-mana. Pengalaman anda adalah kunci kepada pengetahuan terhadap pasaran. Penting untuk anda mencatat hasil trading anda samada baik atau buruk. Jurnal tersebut akan membantu hala tuju kejayaan anda dan memperbaiki kelemahan anda sendiri.

  • Pengurusan risiko

Jika anda ingin kekal dalam trading, jadikan amalan pengurusan risiko sebagai kunci dalam diri. Semak setiap risiko yang berkemungkinan dalam trade anda. Anda tidak digalakkan untuk trading dengan menggunakan parameter secara rawak. Kawal saiz entry anda dan risk/reward ratio.

  • Kawal masa trading anda

Ini penting jika anda trader sepenuh masa (FTT). Semakin lama anda di depan monitor, semakin rendah keupayaan anda untuk fokus dan berfikir secara jelas. Berehatlah jika perlu dan uruskan kehidupan anda juga.

  • Ubah persekitaran anda

Rutin akan menyebabkan anda musnah. Ubahlah dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian anda.

  • Nikmatilah hujung minggu

Hujung minggu sememangnya masa paling berharga buat anda. Kumpul semula tenaga anda bersama keluarga. Tapi perlu diingat, jadikan hujung minggu sebagai hari untuk menganalisis strategi trading pada hari mendatang. Luangkan masa dengan melihat carta mingguan, menyemak tarik-tarikh penting dalam kalendar ekonomi dan membaca berita kewangan. Bersedialah! Ini akan meningkatkan keyakinan dan kesediaan anda pada hari Isnin.

  • Bersosial

Apabila anda terlalu fokus kepada trading, anda boleh menjadi sunyi. Luang masa dengan berkomunikasi sesama traders. Ini akan meluaskan horizon anda dan membawa kegembiraan ketika berkongsi pendapat antara satu sama lain. Tambahan lagi, kini banyak media sosial yang boleh membantu anda untuk bersosial.

  • Teruskan belajar

Walaupun anda sedar bahawa ilmu trading memerlukan masa yang panjang, anda perlulah sentiasa praktikal dengan situasi tersebut. Isi masa anda dengan menghadiri webinar, membaca buku rujukan dan menghadiri kursus-kursus. Dengan cara ini, anda bukan sahaja memperoleh idea asas malah, kemahiran trading anda akan meningkat.

Bukan mudah untuk membentuk sikap yang positif. Jangan jadikan sikap di atas menyusahkan anda. Sentiasa berfikir yang ia akan membantu kehidupan anda menjadi lebih baik. Jika anda jadikan ia sebagai panduan, anda akan melihat trading anda semakin konsisten dan akan berjaya dalam masa 21 hari atau mungkin lebih awal!!!

DAN YANG PALING PENTING, SENTIASA MEMBUAT PENGELUARAN KEUNTUNGAN DAGANGAN ANDA KERANA IANYA AKAN MEMBANTU MENAIKKAN MOTIVASI DAGANGAN ANDA!.

Related posts

RBA KEKAL DENGAN KADAR FAEDAH YANG RENDAH

Admin Mfm

TUNTUTAN BANTUAN KEHILANGAN PEKERJAAN DI US BERKURANGAN KEPADA 385’000 MESKIPUN VARIAN DELTA SEDANG MENULAR

Admin Mfm

RESERVE BANK OF AUSTRALIA BAKAL MENURUNKAN LAGI KADAR FAEDAH DALAM TEMPOH 3 BULAN TERAKHIR 2020?

Admin Mfm

Leave a Comment