24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

80% pekerja di Amerika bimbang kehilangan pekerjaan mereka semasa kemelesetan

Date:

Share:

  • Satu tinjauan mendapati bahawa 78% pekerja AS bimbang tentang kehilangan pekerjaan mereka semasa kemelesetan seterusnya.
  • Kebimbangan golongan pekerja datang apabila ahli ekonomi meramalkan kemelesetan di AS dalam tahun hadapan.
  • Tinjauan mendapati bahawa para pengurus lebih bimbang tentang kehilangan pekerjaan mereka daripada bukan pengurus.

Memandangkan lebih ramai ahli ekonomi meramalkan kemelesetan akan datang di AS dalam tahun hadapan, pekerja di AS semakin bimbang tentang pekerjaan mereka.

Tinjauan terbaru dari Insight Global mendapati bahawa 78% golongan pekerja AS bimbang tentang keselamatan pekerjaan jika AS memasuki era kemelesetan ekonomi.Syarikat perjawatan meninjau lebih 1,000 pekerja kebanyakannya dari profesion kolar putih.

Tinjauan yang dijalankan pada bulan Jun, mendapati bahawa 23% pekerja AS “sangat bimbang” tentang kehilangan pekerjaan jika AS memasuki kemelesetan. 56% pekerja AS yang menjawab berkata bahawa mereka tidak bersedia dari segi kewangan untuk menghadapi kemelesetan, atau bahawa mereka “tidak tahu bagaimana untuk bersedia” untuk menghadapinya.

Hampir 50% pengurus yang menjawab mengatakan bahawa mereka bimbang tentang kehilangan pekerjaan mereka dalam kemelesetan, manakala 34% daripada bukan pengurus berkata perkara yang sama.

Ketika FED menaikkan kadar faedah untuk memerangi inflasi, penganalisis dan pakar ekonomi meramalkan kemerosotan ekonomi di AS akan berlaku dalam tahun hadapan. Deutsche Bank berkata ekonomi akan menghadapi kemelesetan lebih awal daripada yang mereka ramalkan sebelum ini, dan kemelesetan itu akan meningkatkan kadar pengangguran hampir 2%.

Golongan muda mengetuai kumpulan generasi yang penuh dengan kebimbangan keselamatan pekerjaan mereka. 60% daripada golongan muda yang bekerja semasa kemelesetan ekonomi 2008 berkata mereka “berasa bimbang tentang keselamatan pekerjaan,” atau bahawa “ketakutan untuk diberhentikan selalunya berada di belakang fikiran mereka.”

Lebih separuh daripada responden, 52%, berkata bahawa mereka tidak fikir tugas mereka adalah “kalis kemelesetan.”

Walaupun 54% pekerja berkata mereka akan mengambil potongan gaji jika ia bermakna mereka tidak perlu diberhentikan, peratusannya berbeza antara lelaki dan wanita. Lebih 60% lelaki berkata mereka akan mengambil potongan gaji, manakala kurang daripada 50% wanita berkata mereka akan melakukan perkara yang sama.

Bersama-sama dengan kebimbangan terhadap kemelesetan, pemberhentian pekerja juga mencetuskan kebimbangan di kalangan pekerja AS.

Tinjauan mendapati bahawa 87% pengurus “mungkin” terpaksa memberhentikan pekerja mereka dalam kemelesetan. Sementara itu 47% pekerja yang ditinjau berkata mereka “tidak percaya majikan mereka akan memaklumkan rancangan menghadapi kemelesetannya dengan secukupnya.”

Bert Bean, Ketua Pegawai Eksekutif Insight Global, berkata pemberhentian pekerja harus menjadi pilihan terakhir bagi majikan.

“Sebaliknya, saya menggalakkan para pemimpin untuk mempertimbangkan penyelesaian lain, seperti membina rancangan yang mengelakkan pemberhentian dan membantu syarikat anda berkembang melalui kemelesetan,” kata Bean. – BUSINESS INSIDER

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here