28.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

ADUN Kelantan kena scam RM84,529

Date:

Share:

Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Kelantan kerugian RM84,529 selepas diperdaya oleh sindiket Macau Scam, kelmarin.

Mangsa berusia 56 tahun hanya menyedari ditipu pagi semalam sebaik hadir ke Bank Islam dan Bank Muamalat untuk menyemak baki akaun, selain membuat kad bank yang baharu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Kelantan, Asisten Komisioner Mohd Wazir Mohd Yusof, berkata mangsa siasatan awal mendapati mangsa menerima panggilan daripada seorang lelaki yang mendakwa pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan dimaklumkan terdapat cukai tunggakan berjumlah RM52,900.

Beliau berkata, suspek mendakwa cukai itu terkumpul disebabkan kemasukan wang tunai RM200,000 kepada akaun syarikat yang dikatakan milik mangsa, namun perkara itu dinafikan oleh ADUN berkenaan.

“Susulan itu, suspek meminta mangsa membuat laporan polis sebelum talian di sambung ke ‘Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka’.

“ADUN itu kemudian diminta mengesahkan segala pemindahan wang terbabit adalah tidak benar dan selepas itu talian disambung pula kepada seorang wanita kononnya pegawai dari JSJK Melaka bergelar Datuk.

“Ketika perbualan berlangsung, mangsa diminta membuat pengesahan akaun miliknya dengan mengisi pautan bank negara yang diberikan melalui aplikasi WhatsApp,” katanya menerusi kenyataan media hari ini.

Mohd Wazir berkata, pada jam 10.30 pagi semalam mangsa hadir ke Bank Islam untuk menyemak baki akaun dan membuat kad bank baharu sebelum dimaklumkan baki akaun bank miliknya berkurangan sebanyak RM71,480.

“Mangsa kemudian ke Bank Muamalat untuk membuat kad bank yang baru dan dimaklumkan baki akaun bank miliknya berkurangan sebanyak RM13,049 menerusi dua transaksi pengeluaran.

“Jumlah kerugian keseluruhan yang dialami mangsa sebanyak RM84,529 dan mangsa membuat laporan di IPD Kota Bharu tengah hari tadi,” katanya.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan siasatan lanjut, termasuk mengesan suspek sedang dilakukan. – BH

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal EurJpy 30 Disember 2023

EurJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Sideways. Harga sepertinya ingin membuat Chart Pattern W shape. Jika ini yang berlaku,...

Analisa Teknikal AudUsd 30 Januari 2023

AudUsd di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini, harga akan membuat sesi Retracement dahulu dan mungkin akan...

Analisa Teknikal GbpUsd 30 Januari 2023

GbpUsd Di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Untuk ketika ini, harga masih gagal untuk break dan close diatas Resistance...

Ringgit melonjak naik tujuh hari berturut-turut

Pada 9 pagi, ringgit meningkat kepada 4.2345/2395 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.2410/2475 pada Jumaat minggu lalu.Ringgit dibuka tinggi pagi ini meneruskan kenaikan...

Perlindungan Data Peribadi Malaysia di tahap 5 terburuk daripada 47 negara

Comparitech, sebuah laman web teknologi British, menerbitkan penilaian perlindungan privasi dan pengawasan negeri di 47 negara untuk mengkaji di mana kerajaan gagal melindungi privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here