23.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

AIR ASIA X : SYARIKAT PENERBANGAN TAMBANG MURAH BERNILAI 1 SEN

Date:

Share:

PUBLICINVEST Research telah mengulangi saranan “kurang prestasi”nya ke atas AirAsia X Bhd dengan harga sasaran 1 sen di belakang prospek suram yang berpunca daripada penstrukturan semula hutangnya – dan dengan yang kedua kini diklasifikasikan sebagai syarikat Nota Amalan 17 (PN17).

Pada Jumaat (29 Okt), AirAsia X Bhd mendedahkan bahawa ia kini diklasifikasikan sebagai syarikat PN17 selepas juruaudit luarnya Ernst & Young PLT (EY) menyatakan penafian pendapat mengenai penyata kewangan terauditnya bagi tempoh kewangan 18 bulan berakhir Jun 30, 2021

Syarikat penerbangan bajet itu mempunyai 12 bulan untuk menetapkan keadaan kewangannya, jika gagal, ia akan dinyahsenarai daripada Bursa Malaysia.

Malah pada masa ini, AirAsia X sedang melaksanakan cadangan penyusunan semula hutang dan korporat serta mencari untuk mendapatkan pembiayaan ekuiti baharu untuk memulakan semula operasinya apabila sempadan antarabangsa dibuka semula.

Mesyuarat pemiutang skim berkenaan dengan cadangan penstrukturan semula hutangnya akan diadakan pada 12 Nov. Sekurang-kurangnya 75% daripada setiap kelas pemiutang skim dalam mesyuarat itu dikehendaki mengundi dengan baik bagi cadangan penstrukturan semula hutang sebelum pelaksanaan cadangan penstrukturan semula korporat dan pengumpulan dana.

Sebagai imbasan, ini bukan kali pertama AirAsia X mencetuskan kriteria PN17. Syarikat saudara AirAsia Group Bhd pada 30 Julai tahun lalu mencetuskan kriteria PN17 selepas ekuiti pemegang sahamnya pada asas disatukan jatuh kepada kurang daripada 25% daripada modal sahamnya.

EY juga telah mengeluarkan pendapat audit yang tidak diubah suai mengenai keupayaannya untuk meneruskan usaha berterusan berkenaan dengan penyata kewangan teraudit AirAsia X untuk FYE 31 Dis 2019.

Bagaimanapun, AirAsia X tidak diklasifikasikan sebagai syarikat PN17 ketika itu kerana langkah pelepasan yang disediakan oleh Bursa Securities ke atas penerbit tersenarai yang telah mencetuskan kriteria klasifikasi dari 17 April 2020 hingga 30 Jun 2021.

“AirAsia X terus menghadapi kekangan mudah tunai yang teruk dan semua harapan adalah pada kejayaan penyusunan semula hutang dan pembiayaan ekuiti baharu daripada pelabur sedia ada dan baharu untuk menyediakan modal yang mencukupi untuk memulakan semula operasi apabila sempadan antarabangsa dibuka semula,” pendapat PublicInvest Research dalam kemas kini syarikat.

“Walaupun pemegang saham telah meluluskan semua cadangan pada mesyuarat agung luar biasa (EGM) pada 1 Jun, pelaksanaan usaha penjanaan dana hanya boleh dilaksanakan selepas berjaya menyelesaikan cadangan penstrukturan semula hutang.”


Di atas segalanya, AirAsia X juga menghadapi kemarahan penumpang berikutan tawaran baru-baru ini untuk membayar balik hanya 0.5% daripada jumlah yang terhutang kepada mereka di bawah cadangan penstrukturan semula hutang syarikat penerbangan itu yang akan diundi pada 12 Nov.

Menurut AirAsia X, pelaksanaan itu – jika diluluskan – akan menjadi penyelesaian penuh dan muktamad dan syarikat itu tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang tindakan undang-undang daripada mana-mana pemiutang selepas itu. Bagaimanapun, ia juga memberi amaran bahawa AirAsia X dijangka akan dibubarkan jika gagal mendapat persetujuan.

Untuk menggambarkan berapa banyak penumpang boleh jangkakan, syarikat penerbangan itu berkata sesiapa yang berhutang RM2,000 akan mendapat RM10 sebagai “perkongsian untung” pada ulang tahun kelulusan latihan ini, sambil menambah bahawa mereka akan mendapat pulangan yang sama selama empat tahun selepas yang berdasarkan formula tertentu yang digariskan.

Difahamkan AirAsia X berhutang kira-kira RM600 juta kepada penumpang dan ejen pelancongan, justeru ia perlu membayar RM2.9 juta sebagai penyelesaian jika diluluskan.

Pada 11.38 pagi, AirAsia X turun 1.5 sen atau 15.79% kepada 8 sen dengan 72.95 juta saham diniagakan, sekali gus menilai syarikat itu pada RM332 juta. – 1 Nov 2021

SUMBER : https://focusmalaysia.my/airasia-x-the-trauma-of-a-budget-carrier-valued-at-1-sen/

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

EUR/USD to reach 1.15 by late 2023 – Deutsche Bank

Economists at Deutsche Bank see the S&P 500 at 4500 in the first half of next year while EUR/USD is likely to hit 1.15 by late...

OECD meningkatkan ramalan inflasi untuk ekonomi global

Bank pusat di seluruh dunia mesti teguh dalam perjuangan inflasi mereka walaupun ekonomi akan terjejas akibatnya, kata Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD).Organisasi itu...

Quang Ninh to become leading coastal Vietnam economic hub

The northern province of Quang Ninh has set an objective to become Vietnam’s leading ocean-economic hub in the future, according to a report on...

Analisa Teknikal GbpJpy 28 November 2022

GbpJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini sepertinya ingin membuat pertukaran daripada Uptrend kepada Downtrend. Harga ketika ini berada dibawah Resistance semasa dimana...

Analisa Teknikal Gold 28 November 2022

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Kedudukan harga ketika ini dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga berada diatas Major Support semasa. Harga sepertinya akan turun untuk...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here