28.9 C
Kuala Lumpur
spot_img

Apa itu FOMC?

Date:

Share:

FOMC, atau Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan, ialah jawatankuasa dalam Sistem Rizab Persekutuan yang membuat keputusan penting tentang kadar faedah dan pertumbuhan bekalan wang A.S.

Sistem Rizab Persekutuan mengawal tiga alat dasar monetari

  • Operasi pasaran terbuka
  • Kadar diskaun
  • Keperluan rizab

Lembaga Gabenor Sistem Rizab Persekutuan bertanggungjawab untuk kadar diskaun dan keperluan rizab, dan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) bertanggungjawab untuk operasi pasaran terbuka.

Dengan menggunakan ketiga-tiga alat tersebut, Rizab Persekutuan mempengaruhi permintaan untuk, dan bekalan, baki yang dipegang oleh institusi depositori di Bank Rizab Persekutuan dan dengan cara ini mengubah kadar dana persekutuan.

Kadar dana persekutuan ialah kadar faedah di mana institusi depositori meminjamkan baki di Rizab Persekutuan kepada institusi depositori lain semalaman.

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) terdiri daripada dua belas ahli:

  • Tujuh ahli Lembaga Pengelola Sistem Rizab Persekutuan.
  • Presiden Federal Reserve Bank of New York.
  • Empat daripada sebelas presiden Bank Rizab yang tinggal, yang berkhidmat selama setahun secara bergilir-gilir.

Tempat duduk berputar diisi dari empat kumpulan Bank berikut.

Seorang presiden Bank daripada setiap kumpulan:

  • Boston, Philadelphia dan Richmond
  • Cleveland dan Chicago
  • Atlanta, St. Louis dan Dallas
  • Minneapolis, Kansas City dan San Francisco

Presiden Bank Rizab tanpa mengundi menghadiri mesyuarat Jawatankuasa, mengambil bahagian dalam perbincangan, dan menyumbang kepada penilaian Jawatankuasa terhadap ekonomi dan pilihan dasar.

FOMC mengadakan lapan mesyuarat yang dijadualkan secara tetap setiap tahun.

Pada mesyuarat ini, Jawatankuasa menyemak keadaan ekonomi dan kewangan untuk menentukan pendirian dasar monetari yang sesuai dan menilai risiko kepada matlamat jangka panjang kestabilan harga dan pertumbuhan ekonomi yang mampan.

Sejarah
FOMC telah dibentuk pada tahun 1913 apabila Akta Rizab Persekutuan 1913 memberikan Fed tanggungjawab untuk dasar monetari A.S. sebagai tindak balas kepada panik kewangan besar-besaran dan urusan bank terutamanya pada tahun 1907.

Misi
Jawatankuasa itu menilai keadaan ekonomi dan kewangan negara dan menentukan dasar monetari yang sesuai, seperti yang dinyatakan, melalui operasi pasaran terbuka.

Salah satu matlamat utama Fed adalah untuk mengawal inflasi negara dengan menetapkan sasaran inflasi.

Jawatankuasa ini berhasrat untuk memenuhi sasaran ini dengan menetapkan sasaran untuk kadar dana Persekutuan (kos yang dicaj oleh bank antara satu sama lain untuk pinjaman semalaman) juga.

Penjualan sekuriti kerajaan kepada bank mengurangkan jumlah dana yang boleh mereka pinjamkan, dengan berkesan meningkatkan kadar faedah.

Sebaliknya, membeli sekuriti kerajaan daripada bank meningkatkan dana yang ada, dengan itu, mengurangkan kadar faedah.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

IMF predicts Russian economy to grow in 2023

According to the January 2022 World Economic Outlook, the International Monetary Fund improved its forecast for the Russian economy, exceeding that of the Russian...

UK Only Major Economy Set To Shrink — IMF

The International Monetary Fund predicts the British economy will perform the worst of all developed nations - including sanctions-hit Russia - by contracting 0.6%...

China Seeks Free Trade Zone With Saudi Arabia

China is looking to establish stronger ties with Saudi Arabia and set up a China-Gulf free trade zone "as soon as possible,” according to...

EUR/USD adds to recent gains and retargets 1.0900, FOMC eyed

EUR/USD adds to Tuesday’s advance and approaches 1.0900.EMU Flash inflation Rate, Unemployment Rate next of note in the bloc.The FOMC event, ISM Manufacturing take...

Kemerosotan perumahan di Hong Kong mendorong ekuiti negatif ke paras tertinggi 18 tahun

Bilangan orang di Hong Kong yang rumahnya bernilai kurang daripada gadai janji mereka melonjak ke paras tertinggi selama 18 tahun apabila hab kewangan bergelut...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here