Proprietary Trading merujuk kepada firma kewangan atau bank komersial yang melabur untuk mendapatkan keuntungan pasaran langsung dan bukannya memperoleh komisen dolar dengan berdagang bagi pihak pelanggan. Selain itu, perdagangan ini juga dikenali sebagai “perdagangan prop” iaitu jenis aktiviti perdagangan yang berlaku apabila firma kewangan memilih untuk mendapatkan keuntungan daripada aktiviti pasaran berbanding komisen margin tipis yang diperoleh melalui aktiviti perdagangan pelanggan. Proprietary trading mungkin melibatkan perdagangan saham, bon, komoditi, mata wang atau instrumen lain.

Tambahan lagi, bank dan institusi kewangan lain juga terlibat dalam perdagangan ini dengan tujuan untuk membuat lebihan keuntungan. Oleh itu, firma mempunyai kelebihan berbanding pelabur biasa dari segi maklumat pasaran yang mereka miliki.  Firma kewangan atau bank perdagangan yang terlibat dalam Proprietary trading ini akan membuatkan mereka mempunyai kompetitif yang akan membolehkan mereka memperoleh pulangan tahunan yang melebihi peningkatan hasil bon, pelaburan indeks atau jenis pelaburan lain.

Faedah Proprietary Trading

  • Meningkatkan keuntungan firma

Ini kerana syarikat itu tidak berdagang bagi pihak pelanggannya. Oleh sebab itu, ia boleh mengaut 100% keuntungan dagangan daripada setiap transaksi dan bukannya hanya menerima bayaran atau komisen yang kecil.

  • Firma boleh membina inventori sekuriti untuk digunakan pada masa hadapan

Sebagai permulaan, inventori spekulatif boleh memberi pelanggan peluang seperti sekuriti boleh dipinjamkan kepada pelanggan yang ingin mengambil kedudukan pendek. Timbunan stok sekuriti juga akan membuatkan firma lebih lengkap sekiranya pasaran turun / tidak cair apabila ia menjadi sukar untuk membeli dan menjual di pasaran yang terbuka.

  • Memberi peluang kepada firma kewangan untuk bertindak sebagai pembuat pasaran yang penting

Dengan menggunakan wangnya sendiri, firma boleh membeli sekuriti dan kemudian menjualnya kepada pelanggan. Ini akan mengakibatkan kecairan dalam sekuriti untuk pelabur itu. Dengan ini, firma akan mendapat manfaat jika keselamatan menjadi lebih berharga atau jika pelabur bersedia untuk membelinya pada harga yang lebih tinggi. Tetapi jika firma membeli terlalu banyak sekuriti dan ia kehilangan nilai maka firma akan terpaksa berhadapan dengan kerugian.

Trader proprietari menggunakan pelbagai strategi perdagangan ekuiti untuk memaksimumkan keuntungan.

Berikut adalah beberapa strategi yang biasa digunakan :

  • Arbitraj Indeks
  • Arbitraj Kemeruapan
  • Arbitraj Penggabungan
  • Dagangan Makro Global

Apakah perkara yang difokuskan oleh firma yang terlibat dalam Proprietary Trading ?

Walaupun firma kewangan terlibat dalam segmen ekuiti, tumpuan utama mereka adalah pada derivatif seperti niaga hadapan dan opsyen. Salah satu sebab utama peningkatan aktiviti perdagangan pada niaga hadapan dan opsyen adalah perdagangan yang dibuat oleh firma selalu spekulatif semata-mata. Oleh itu, trader proprietari menggunakan gabungan beberapa strategi dagangan seperti analisis asas, analisis teknikal dan pelbagai arbitraj.