25.9 C
Kuala Lumpur
spot_img

Aset Bank Of Japan merosot dua bulan berturut-turut

Date:

Share:

Jumlah aset pada kunci kira-kira Bank of Japan pada 30 Jun jatuh sebanyak ¥3.8 trilion dari Mei, bulan kedua berturut-turut penurunan selepas telah menurun sebanyak ¥2.2 trilion pada Mei dari April. Pada ¥732.7 trilion, jumlah aset kini berada pada paras terendah sejak Februari 2022. Dari segi dolar, jumlah aset menurun sebanyak $44 bilion sejak dua bulan lalu.

Ini mungkin mengejutkan orang baik dalam media kewangan AS dan dalam dunia media yang, tanpa melihat pada kunci kira-kira BOJ, telah menjerit selama berbulan-bulan tentang jumlah besar QE yang BOJ lakukan untuk mengekalkan 10- hasil tahun di bawah tambatan hasil sebanyak 0.25%.

Tiga kategori utama aset pada kunci kira-kira BOJ, yang terdiri di antara mereka 99.7% daripada jumlah aset BOJ, ialah:

Sekuriti kerajaan Jepun: ¥542.5 trilion ($3.98 trilion).
Pinjaman: ¥139.3 trilion ($1.02 trilion)
Hutang korporat dan sekuriti ekuiti: ¥49.1 trilion ($360 bilion). Ia adalah ETF saham (¥36.8 trilion, $270 bilion), amanah pelaburan hartanah Jepun (J-REIT), kertas korporat dan bon korporat.
Untuk rasa perkadaran, ini ialah tiga kategori: sekuriti kerajaan (ungu), pinjaman (hijau) dan jumlah gabungan saham ETF, J-REIT, kertas korporat dan bon korporat (garisan merah di bahagian bawah).

QE “kejutan-dan-kagum” BOJ bermula di bawah Abenomics pada tahun 2013. Pada tahun 2016, BOJ memulakan “kawalan keluk hasil”, mengancam untuk berdagang dalam jumlah tidak terhad Bon Kerajaan Jepun (JGB) untuk mengekalkan hasil 10 tahun pada “ sekitar sifar peratus.” Pasaran mengandaikan ini bermakna julat dari -0.10% hingga +0.10%. Had atas kini telah beralih kepada +0.25%.

Pada akhir 2020, selepas Perdana Menteri Abe berlepas, Abenomics telah diisytiharkan mati, dan BOJ mula mengurangkan pembelian bonnya.

Lihat secara dekat tiga kategori aset QE.


Pegangan sekuriti kerajaan pada kunci kira-kira BOJ biasanya meningkat dua bulan berturut-turut dan kemudian menurun pada bulan ketiga sebagai fungsi terbitan bon jangka panjang yang besar yang matang dan keluar dari kunci kira-kira dalam satu bulan dan digantikan pada bulan berikutnya.

Secara keseluruhannya, tahap sekuriti kerajaan telah menurun secara zig-zag lebih rendah daripada puncak sebelumnya pada Februari 2021. Jadi ini adalah Pengetatan Kuantitatif (QT) BOJ, yang telah berlaku walaupun terdapat aliran pengumuman oleh BOJ bahawa ia akan terus berkurangan.

Pada bulan Mac tahun ini, mereka jatuh, dan pada bulan April dan Mei, mereka meningkat mengikut jadual tetapi dengan jumlah yang lebih besar daripada tempoh sebelumnya. Dan pada bulan Jun, bukannya menurun, mereka meningkat dan mengakhiri bulan itu 0.5% lebih tinggi daripada Februari 2021. Dalam erti kata lain, semua tindakan kawalan keluk hasil ballyhooed ini adalah membatalkan QT siluman sejak Februari 2021.

Pada masa yang sama, BOJ mengurangkan beberapa aset lain, dan jumlah aset jatuh.

Program pinjaman pada kunci kira-kira BOJ sepatutnya merangsang pinjaman bank. Daripada mencipta wang dan membeli sekuriti daripada bank, BOJ mencipta wang dan meminjamkan wang ini terus kepada bank – wang percuma. Jika digabungkan, pinjaman ini adalah aset kedua terbesar dalam kunci kira-kira BOJ, selepas sekuriti kerajaan, dan menyumbang 19% daripada jumlah asetnya.

Pinjaman ini terus melonjak secara konsisten hingga Mac, meningkat tiga kali ganda dari permulaan wabak hingga kemuncaknya pada bulan Mac. Begitulah cara BOJ menjalankan sebahagian besar daripada QE pandemiknya. Tetapi pada bulan April dan Mei tiba-tiba bakinya merosot, apabila BOJ meningkatkan pembelian bon kerajaannya. Mereka meningkat pada bulan Jun, kepada ¥139 trilion, yang turun sebanyak ¥12 trilion daripada puncak pada bulan Mac, dan kembali ke tempat mereka pada Oktober 2021:

ETF saham, bon korporat, kertas komersil dan J-REIT menyumbang hanya 6.7% daripada jumlah aset BOJ, walaupun banyak gembar-gembur tertumpu di sekelilingnya dalam media kewangan AS. BOJ melaraskan ETF kepada nilai pasaran, dan ia turun naik dengan pasaran saham, tetapi secara keseluruhan, mereka tidak pergi ke mana-mana sejak Februari 2021:

Jumlah aset, jangka panjang: Bagaimana BOJ menjadi gila.
Anda boleh melihat penurunan dalam jumlah aset sepanjang dua bulan lalu pada carta QE ini kembali ke 2001.

BOJ memulakan QT selama 18 bulan, dari Januari 2006 hingga Jun 2007 (dikelilingi hijau), di mana ia mengurangkan asetnya sebanyak 36%, melepaskan lima tahun QE dan jumlah aset tidak kembali ke puncak 2005 hingga 8 tahun kemudian apabila Abenomics bermula:

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here