24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Bank Negara naikkan lagi OPR sebanyak 25bps kepada 2.25%

Date:

Share:

Bank Negara menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas (bps) lagi kepada 2.25% berikutan penutupan mesyuarat jawatankuasa dasar monetari (MPC) terbaharunya, sejajar dengan jangkaan kebanyakan pakar ekonomi.

Dalam satu kenyataan, bank pusat itu berkata kadar siling dan tingkat lantai koridor OPR juga meningkat masing-masing kepada 2.5% dan 2%.

“Di tengah-tengah prospek pertumbuhan positif bagi ekonomi Malaysia, MPC memutuskan untuk melaraskan lagi tahap penginapan monetari.

“Ini selaras dengan pandangan MPC bahawa keadaan tidak pernah berlaku sebelum ini yang memerlukan OPR yang rendah dari segi sejarah telah terus surut,” katanya.

Ia menambah bahawa pada tahap OPR semasa, pendirian dasar monetari kekal akomodatif dan menyokong pertumbuhan ekonomi.

Aktiviti ekonomi Malaysia telah bertambah kukuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini berikutan peralihan kepada endemisiti, kata Bank Negara.

Ia berkata penunjuk eksport dan perbelanjaan runcit mengesahkan momentum pertumbuhan positif manakala kadar pengangguran terus menurun dengan penyertaan buruh yang lebih tinggi dan prospek pendapatan yang bertambah baik.

“Melihat ke hadapan, sementara permintaan luar dijangka sederhana, ditanggung oleh angin tolak kepada pertumbuhan global, pertumbuhan ekonomi akan disokong oleh permintaan domestik yang kukuh.

“Selain itu, pembukaan semula sempadan antarabangsa sejak 1 April 2022 akan memudahkan pemulihan dalam sektor berkaitan pelancongan.

“Aktiviti dan prospek pelaburan terus disokong oleh realisasi projek berbilang tahun,” katanya.

Bagaimanapun, Bank Negara menambah bahawa risiko penurunan kepada pertumbuhan terus berpunca daripada pertumbuhan global yang lebih lemah daripada jangkaan, konflik geopolitik yang semakin meningkat dan gangguan rantaian bekalan yang semakin teruk.

Kenaikan terbaharu dalam kadar pinjaman ini berikutan kenaikan kadar 25bps kepada 2% pada mesyuarat MPC bank pusat sebelum ini pada 11 Mei. Kali terakhir Bank Negara melaksanakan kenaikan kadar OPR berturut-turut adalah pada pertengahan 2010.

Pakar ekonomi menjangkakan lebih banyak kenaikan kadar akan berlaku sepanjang baki tahun ini dengan ramai yang mengunjurkan sekurang-kurangnya 25 mata asas lagi dalam beberapa bulan akan datang, yang akan membawa kadar dasar kepada 2.5%.

Menurut tinjauan Reuters, 12 daripada 22 ahli ekonomi yang dikaji meramalkan kadar pinjaman sebanyak 2.5% menjelang mesyuarat November, lapan meramalkan 2.75% dan hanya dua menjangkakan 2.25%.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here