24.2 C
Kuala Lumpur
spot_img

Bank Pusat Lubnan diisytihar muflis

Date:

Share:

Bank Pusat Lubnan serta negara itu sendiri telah diisytihar muflis hari ini, umum Timbalan Perdana Menteri, Saadeh Al-Shami.

“Negara telah muflis kerana Banque du Liban yang telah mengalami kerugian dan kami cuba untuk mengurangkan kerugian kepada rakyat.

“Tiada sebarang konflik mengenai pengagihan kerugian tersebut,” kata Al-Shami kepada media tempatan, Al-Jadeed, lapor Anadolu Agency.

Beliau berkata, kerugian itu akan diagihkan di dalam kalangan negeri, Banque du Liban, bank-bank dan pendeposit.

Menurut Anadolu Agency, sejak akhir 2019, Lubnan telah bergelut dengan krisis ekonomi yang teruk temasuk kesusutan nilai mata wang yang besar, serta kekurangan bahan api dan bekalan perubatan.

Difahamkan, nilai mata wang Lubnan telah hilang sebanyak 90 peratus, sekaligus menghalang orang ramai untuk membeli barangan asas termasuk makanan, air, penjagaan kesihatan dan pendidikan.

Manakala, gangguan bekalan elektrik juga dilapor semakin kerap terjadi hingga ia menjadi perkara biasa kerana faktor kekurangan bahan api.

“Al-Shami berkata bahawa keadaan negara tidak boleh diabaikan, justeru itu pengeluaran bank tidak boleh dibuka kepada semua orang.

“Saya berharap kita berada dalam keadaan seperti biasa,” tambahnya, lapor Anadolu Agency.

Dalam pada itu, pengeluaran tunai dalam mata wang asing telah dihadkan dengan ketat sejak tahun 2019 disebabkan oleh krisis ekonomi yang berterusan.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here