25.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

Bank Pusat Lubnan diisytihar muflis

Date:

Share:

Bank Pusat Lubnan serta negara itu sendiri telah diisytihar muflis hari ini, umum Timbalan Perdana Menteri, Saadeh Al-Shami.

“Negara telah muflis kerana Banque du Liban yang telah mengalami kerugian dan kami cuba untuk mengurangkan kerugian kepada rakyat.

“Tiada sebarang konflik mengenai pengagihan kerugian tersebut,” kata Al-Shami kepada media tempatan, Al-Jadeed, lapor Anadolu Agency.

Beliau berkata, kerugian itu akan diagihkan di dalam kalangan negeri, Banque du Liban, bank-bank dan pendeposit.

Menurut Anadolu Agency, sejak akhir 2019, Lubnan telah bergelut dengan krisis ekonomi yang teruk temasuk kesusutan nilai mata wang yang besar, serta kekurangan bahan api dan bekalan perubatan.

Difahamkan, nilai mata wang Lubnan telah hilang sebanyak 90 peratus, sekaligus menghalang orang ramai untuk membeli barangan asas termasuk makanan, air, penjagaan kesihatan dan pendidikan.

Manakala, gangguan bekalan elektrik juga dilapor semakin kerap terjadi hingga ia menjadi perkara biasa kerana faktor kekurangan bahan api.

“Al-Shami berkata bahawa keadaan negara tidak boleh diabaikan, justeru itu pengeluaran bank tidak boleh dibuka kepada semua orang.

“Saya berharap kita berada dalam keadaan seperti biasa,” tambahnya, lapor Anadolu Agency.

Dalam pada itu, pengeluaran tunai dalam mata wang asing telah dihadkan dengan ketat sejak tahun 2019 disebabkan oleh krisis ekonomi yang berterusan.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here