25.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

BENDERA MALAYSIA BERKIBAR DI KOTA LONDON

Date:

Share:

BATTERSEA POWER STATION DI LONDON KINI DIBUKA

Battersea Power Station di London kini telah membuka pintu kepada penghuninya yang pertama. Pemilik rumah diberikan kunci rumah baru mereka di bangunan yang disenaraikan sebagai Gred II , berikutan penyelesaian Switch House West, elemen utama pertama Stesen Tenaga yang disiapkan.

Selebihnya sudut bangunan yang lain akan siap secara berperingkat hujung tahun ini, dengan penduduk berpindah boleh mula berpindah ke Boiler House dan Switch House East dalam beberapa bulan akan datang.

Datuk Ahmad Pardas Senin, Chairman of Battersea Project Holding Company

“Sebagai penjaga bangunan yang sangat penting di dunia ini, dengan sukacitanya kami mengalu-alukan penduduk ke Battersea Power Station untuk pertama kalinya dalam sejarah. Ini adalah hari yang membanggakan bagi Malaysia dan konsortium pemegang saham yang mengubah bangunan bersejarah ini menjadi alamat bandar yang mampan, sambil mengembalikan mercu tanda dan memberikannya kehidupan baru, ” kata Pengerusi Syarikat Battersea Project Holding, Datuk Ahmad Pardas Senin.

Acara ini diadakan pada hari Isnin (24 Mei) dengan persembahan umum khas oleh anggota London Symphony Orchestra, di samping koir komuniti Battersea Power Station sendiri.

Pengerusi Syarikat Pembangunan Stesen Janakuasa Battersea, Datuk Wong Tuck Wai berkata, kemajuan yang kukuh terus dicapai di seluruh projek dan kumpulan itu gembira melihat Visi Malaysia untuk membina kejiranan London yang baru berkembang sekarang menjadi kenyataan.

Sementara itu, ruang pejabat seluas setengah juta kaki persegi di bangunan itu akan diserahkan kepada Apple pada musim panas ini untuk memulakan pemasangan Kampus London barunya. Jenama runcit dan F&B akan mula dipasang pada akhir tahun ini, menjelang pembukaan Power Station untuk umum mulai tahun depan.

Sambungan Jalur Utara berada di landasan yang akan dibuka mulai musim luruh ini, dengan Stesen Bawah Tanah Zon Satu London yang baru di Stesen Janakuasa Battersea meningkatkan perhubungan bahagian London ini dengan ketara.

Banyak kemajuan juga dibuat untuk Electric Boulevard, fasa ketiga projek, yang merangkumi bangunan di sebelah selatan Stesen Tenaga oleh Gehry Partners dan Battersea Roof Gardens.

Stesen Kuasa berada di tengah-tengah salah satu perkembangan baru terbesar di London, yang paling berwawasan dan dinanti-nantikan, yang melibatkan transformasi bekas kawasan industri perindustrian seluas 42 hektar menjadi pusat bandar baru untuk London, yang merangkumi kediaman, kedai, kafe baru, restoran, pejabat, ruang acara dan ruang awam lebih dari 19 ekar termasuk taman seluas enam ekar.

“Warga Stesen Tenaga kami bergabung dengan komuniti yang sudah berkembang pesat yang tinggal, bekerja dan menikmati destinasi baru di tepi sungai ini. Mengikuti pencapaian penting terbaru ini, kami kini berharap dapat menyelesaikan sisa elemen Stesen Tenaga, sebelum dibuka kepada umum tahun depan, ”kata Ketua Pegawai Eksekutif Battersea Power Station Development Company, Simon Murphy.

Setelah dibuka untuk umum, Stesen Tenaga Battersea akan menempatkan lebih dari 100 kedai, bar dan restoran, serta acara dan tempat bersantai yang unik, termasuk Chimney Lift Experience, yang akan dikendalikan oleh pemimpin global acara dan hiburan IMG. Lif kaca akan mengangkut pengunjung sejauh 109m di dalam salah satu cerobong ikonik Power Station, sebelum mereka muncul di puncak untuk menikmati pemandangan 360 derajat dari langit di ibu kota.

Circus West Village, bab pertama dalam penjanaan semula Battersea Power Station, adalah rumah bagi lebih dari 1,500 penduduk dan lebih dari 20 bar, restoran, kafe dan persembahan kecergasan dan riadah. Kawasan kejiranan yang berkembang pesat menyambut rata-rata lebih dari tiga juta orang setiap tahun, berkat program acara tahunannya.

Dengan Jalur Utara diperluas untuk memberi kawasan baru ini stesen Zon 1 London Bawah Tanah sendiri tahun ini, Battersea Power Station diharapkan dapat menarik warga London, pelawat antarabangsa dan pekerja dari seberang ibu kota, dengan waktu perjalanan ke West End dan City mengambil masa lebih kurang 15 minit. Ini akan menjadi salah satu tempat yang dituju untuk South West London, meningkatkan ekonomi tempatan dan mewujudkan lebih dari 17,000 pekerjaan.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Declassified investigation report finds Zahid changed LCS design against Royal Malaysian Navy’s wishes

Former defence minister, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, changed the design of the littoral combat ships (LCS) from Sigma to Gowind in 2011, contrary...

Muat turun laporan penuh audit LCS

Kabinet telah bersetuju untuk mendedahkan laporan audit LCSKabinet pada Rabu (17 Ogos) secara prinsip bersetuju supaya laporan audit forensik projek kapal tempur pesisir...

EUR/CHF kekal menurun, diramalkan pada 0.93 dalam 12M – Danske Bank

Bank Negara Switzerland berkemungkinan akan menaikkan kadar utama sebanyak 05 mata asas sekali lagi pada bulan September dan Disember menurut penganalisis di Danske Bank....

Mahkamah Myanmar memenjarakan Aung San Suu Kyi selama enam tahun kerana rasuah

Mahkamah di Myanmar yang diperintah tentera menjatuhkan hukuman penjara enam tahun kepada pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi pada Isnin (15 Ogos) selepas...

AUD/USD menjunam di bawah 0.7000 berikutan Jualan Runcit AS yang optimistik, Upah Aussie yang lemah & fokus minit mesyuarat FOMC

AUD/USD merosot lebih daripada 1.40% pada hari Rabu disebabkan Indeks Harga Upah (WPI) Australia yang lebih sejuk daripada jangkaan.Penghindaran risiko memastikan pelabur cenderung kepada...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here