30.4 C
Kuala Lumpur
spot_img

BTC JATUH SEBAIK SAJA WEIBO MENYEKAT BEBERAPA AKAUN KRIPTO

Date:

Share:

Bitcoin meneruskan penurunan pada hari Sabtu setelah pemangkin berpotensi positif dari El Salvador dan Square Inc. tidak dapat meredakan kebimbangan pelabur mengenai risiko peraturan China.

Duit syiling digital terbesar di dunia merosot untuk diperdagangkan sekitar $ 35,220 pada jam 6:31 malam di New York, turun 5.3% dalam 24 jam terakhir. Perpindahan ini melambung aliran menurunnya untuk hari kedua setelah tweet samar dari Elon Musk yang mengisyaratkan kemungkinan perpecahan dengan cryptocurrency.

Weibo, sebuah perkhidmatan media sosial China, nampaknya telah menyekat beberapa akaun crypto influencer pada hari Sabtu, dengan alasan melanggar undang-undang yang tidak ditentukan dan peraturan masyarakat Weibo. Walaupun Weibo telah menindak berbagai akaun yang berkaitan dengan mata wang kripto dalam beberapa tahun terakhir, berita itu muncul di atas retorik peraturan China yang baru-baru ini yang telah menyebabkan penurunan harga banyak syiling digital.

Sementara itu, presiden El Salvador Nayib Bukele mengatakan dia bercadang untuk mengemukakan undang-undang yang akan menjadikan Bitcoin sebagai tender sah di negara ini, yang pertama di dunia, menurut pesan video yang dia berikan pada persidangan Bitcoin 2021 di Miami.

Square Inc. mengatakan pada hari Sabtu bahawa ia akan melabur $ 5 juta untuk membina kemudahan perlombongan Bitcoin bertenaga suria di laman Blockstream Mining di A.S. melalui kerjasama dengan penyedia teknologi blockchain.

Hujung minggu dalam beberapa bulan kebelakangan ini sangat sukar untuk kripto, yang diperdagangkan setiap hari dalam seminggu. Sebelum hujung minggu ini, kenaikan Bitcoin pada hari Sabtu dan Ahad tahun ini berada pada 5.35%.

“Akhir-akhir ini keadaan tidak baik kepada Bitcoin ” kata Nicholas Colas, pengasas bersama DataTrek Research. “Anda tidak mempunyai banyak pemain institusi yang terlibat, ini bukan pasaran yang cair seperti pada minggu ini.”

Presiden El Salvador, Nayib Bukele: “Minggu depan saya akan mengirimkan kepada kongres rang undang-undang yang akan menjadikan #bitcoin sebagai tender sah.”

Musk telah menggerakkan Bitcoin dan syiling digital lain dengan catatan media sosialnya. Pada hari Sabtu, dia menulis tweet bahawa “Barang & Perkhidmatan adalah ekonomi sebenar, bentuk wang apa pun hanyalah perakaunannya.”

Bitcoin sedang berusaha untuk melepasi paras bergerak 20 hari – ia gagal melakukannya pada hari Khamis dan Jumaat – dan mengalami kesukaran untuk naik ke arah $ 40,000. Sekiranya duit syiling itu menembusi tahap angka bulat itu, ia mungkin akan menguji purata pergerakan 200-hari sekitar $ 41,500, sesuatu yang akan dianggap oleh banyak chartists sebagai pemangkin kenaikkan harga.

Walau bagaimanapun, ketika Bitcoin terus berubah-ubah dalam jarak yang sempit, pengujian semula tahap $ 30,000 juga dapat dilakukan sehingga pemangkin positif lebih banyak muncul.

Namun, banyak yang menunjukkan bahawa ruang kripto selalu berubah-ubah. Kenaikan harganya – naik dan turun – adalah ciri pasaran, mereka berpendapat, dan banyak pelabur jangka panjangnya tidak terganggu oleh perubahan hariannya yang berubah-ubah.

“Pangkalan pelabur kami telah mengalami turun naik pasaran berkali-kali dan mereka tahu bahawa ini datang dengan wilayah – kemampuan untuk ada pergerakan harga yang cukup jelas adalah berasal dari pelaburan dalam crypto, terutama pada ketika ini dalam kitaran hidup crypto,” kata Michael Sonnenshein, Ketua Pegawai Eksekutif di Grayscale Investments. “Pelabur tidak betul-betul bertahap.”

“Sangat sukar untuk membuat kes mendasar kadang-kadang untuk beberapa perkara ini, dan jadi saya rasa itu adalah risiko utama anda,” kata JJ Kinahan, ketua strategi pasaran TD Ameritrade melalui telefon.

Sumber : Bloomberg

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Japan’s Yamagiwa: GDP shows economy in moderate pick-up

Japan’s Economy Minister Daishiro Yamagiwa expressed his take on the economic expansion seen in the second quarter of this year.Key quotesGDP shows economy in moderate...

Era penggunaan kad kredit sudah berakhir

Ketua Bank Pusat Brazil,Roberto Campos Neto pada hari Jumaat berkata beliau percaya kad kredit tidak lagi wujud tidak lama lagi berikutan pertumbuhan sistem kewangan...

Malaysia tidak lagi dalam krisis: Gabenor BNM

Ekonomi Malaysia menyerap kesan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) dengan baik, dan amat jelas negara ini tidak lagi berada dalam krisis, kata Gabenor Bank...

Former Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa turns up in Thailand after Singapore visa expires

The former Sri Lankan president Gotabaya Rajapaksa, who fled overseas to escape protests against his government, arrived in Thailand on Thursday night on a...

Penduduk Malaysia dijangka meningkat 45 Juta pada 2050,beri cabaran dalam isu sekuriti makanan

Penduduk Malaysia diunjurkan meningkat kepada lebih 45 juta menjelang 2050 sekali gus akan meningkatkan permintaan dan penggunaan terhadap makanan dan menimbulkan pelbagai cabaran termasuk...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here