28.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

ECB MENYASARKAN UNTUK MENGEKALKAN KADAR FAEDAH LEBIH RENDAH-LEBIH LAMA LAGI,KATA AHLI EKONOMI

Date:

Share:

ECB menilai panduan sejajar dengan sasaran inflasi barunya

Bank Pusat Eropah pada hari Khamis mengubah dan mempermudah mesej dasar setelah mengubah sasaran inflasi. Pengambilan utama – kadar faedah akan kekal rendah untuk jangka masa panjang.

ECB awal bulan ini menyelesaikan tinjauan strategik, menggunakan sasaran inflasi simetris 2% sebagai ganti tujuan sebelumnya untuk menjaga inflasi dekat tetapi berada di bawah 2%. Itu membuat para pelabur menunggu untuk melihat bagaimana ECB akan mengubah petunjuk hadapannya mengenai kadar dan polisi agar sesuai dengan kerangka baru.

Dalam pernyataan hari Khamisnya, Majlis Pimpinan mengatakan tidak akan menaikkan kadar faedah – termasuk kadar utamanya yang berada pada -0,5% – sehingga melihat inflasi mendekati sasaran 2% dan nampaknya akan tetap ada. ECB mengatakan ini “mungkin juga menunjukkan periode sementara di mana inflasi berada di atas sasaran.”

“Kami mengharapkan ECB untuk mengekalkan status quo ‘status rendah’ ​​untuk jangka masa yang akan datang, dengan kenaikan kadar tidak mungkin berada dalam agenda dasar hingga paruh kedua dekad ini paling awal,” kata Gurpreet Gill, ahli strategi makro global pendapatan tetap, di Goldman Sachs Asset Management.

Pelabur telah mencari pernyataan dovish, atau kurang menjauhkan inflasi dari ECB, tetapi petunjuk itu mungkin “sedikit lebih jauh dari yang diharapkan,” kata Franziska Palmas, ahli ekonomi pasar, Capital Economics.

Oleh itu, tidak mungkin tidak banyak melakukan pergerakan jarum hasil bon Eropah, katanya. Bagaimanapun, ECB tidak menunjukkan bahawa ia perlu melonggarkan dasar, dan tidak jelas pembuat dasar kemungkinan akan menaikkan kadar selama beberapa tahun ke depan jika berpegang pada panduan sebelumnya.

Dia mengatakan bahawa mungkin menjelaskan mengapa hasil bon kerajaan 10 tahun di Jerman TMBMKDE-30Y, 0,051%, Perancis TMBMKFR-10Y, -0,077%, Itali TMBMKIT-10Y, 0,651% dan Sepanyol TMBMKES-10Y, 0,230% pada awalnya meningkat, daripada membalikkan langkah itu, dengan semua perdagangan agak rendah daripada yang dilihat sebelum pengumuman ECB. Hasil pada bon kerajaan 10 tahun, atau bon, turun 3.7 mata asas pada 0.427%.

Selain itu, hasil bon, yang bergerak ke arah yang berlawanan dengan harga, telah menurun dengan ketara pada minggu-minggu menjelang pertemuan itu, kata penganalisis.

Euro EURUSD, 0,01% pada mulanya melembutkan sebagai tindak balas kepada pergeseran, tetapi mengurangkan penurunannya setelah kenaikan yang tidak dijangka dalam tuntutan pengangguran A.S. kali pertama di bawah dolar AS. Euro turun 0.3% pada $ 1.1759 dalam aksi baru-baru ini. Langkah ECB berbeza dengan Rizab Persekutuan A.S., yang dilihat bergerak ke arah menarik kembali rangsangan monetari.

Presiden ECB Christine Lagarde, dalam sidang akhbar, menolak gagasan bahawa petunjuk menunjukkan bahawa kadar akan tetap “lebih rendah untuk waktu yang lebih lama,” dengan mengatakan bahawa ia bertujuan untuk mencegah pengetatan kebijakan pramatang. Tetapi ahli ekonomi mengatakan petunjuk yang digabungkan dengan unjuran ECB semasa menunjukkan bahawa kadar tidak mungkin meningkat selama bertahun-tahun.

Dengan ECB mencari inflasi hanya pada tahap 1.5% pada akhir cakrawala ramalannya pada tahun 2023, kriteria kenaikan “hampir pasti tidak akan dipenuhi sebelum 2024 dan mungkin juga tidak pada tahun 2025,” ketika ECB dijadualkan untuk membuat tinjauan dasar strategik yang lain, tulis ahli ekonomi di Daiwa, dalam satu catatan.

Bagaimana dengan pembelian aset ECB?

Lagarde berkata, pembuat dasar tidak membincangkan perubahan pada program pembelian kecemasan pandemik bernilai 1,85 trilion euro ($ 2,2 trilion), atau PEPP, di mana ia telah membeli hutang zon euro bernilai sekitar 80 bilion euro sebulan. Program ini akan tamat pada bulan Mac.

Dengan memperhatikan bahawa Lagarde mengadakan perbincangan mengenai keluar dari pramatang PEPP, kemungkinan pengumuman yang meruncing pada bulan September tampaknya “telah menurun secara bermakna,” kata Marco Valli, ketua ekonomi Eropah di UniCredit, dalam sebuah catatan.

Penyebaran cepat dari varian delta coronavirus yang menyebabkan COVID-19 “tentunya memainkan peranan,” kata Valli. Dengan ECB dapat terus membeli bon pada kadar semasa hingga Mac tanpa perlu menambah sampul PEPP, “sukar untuk melihat mengapa GC ingin dilihat terlibat dalam rundingan keluar konkrit dalam beberapa minggu ke depan,” katanya .

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal EurJpy 30 Disember 2023

EurJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Sideways. Harga sepertinya ingin membuat Chart Pattern W shape. Jika ini yang berlaku,...

Analisa Teknikal AudUsd 30 Januari 2023

AudUsd di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini, harga akan membuat sesi Retracement dahulu dan mungkin akan...

Analisa Teknikal GbpUsd 30 Januari 2023

GbpUsd Di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Untuk ketika ini, harga masih gagal untuk break dan close diatas Resistance...

Ringgit melonjak naik tujuh hari berturut-turut

Pada 9 pagi, ringgit meningkat kepada 4.2345/2395 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.2410/2475 pada Jumaat minggu lalu.Ringgit dibuka tinggi pagi ini meneruskan kenaikan...

Perlindungan Data Peribadi Malaysia di tahap 5 terburuk daripada 47 negara

Comparitech, sebuah laman web teknologi British, menerbitkan penilaian perlindungan privasi dan pengawasan negeri di 47 negara untuk mengkaji di mana kerajaan gagal melindungi privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here