fbpx
31.8 C
Kuala Lumpur
January 26, 2022
Berita Terkini Editor's Picks Fundamental

EKONOMI JAPAN DAN IMPAK KEPADA MATAWANG YEN

POLISI KEWANGAN BANK OF JAPAN

https://www.reuters.com/article/us-japan-economy-boj/kuroda-says-boj-may-keep-low-rates-well-over-year-dismisses-debt-monetization-idUSKCN1SN0D1

Bank of Japan telah mengumumkan akan kekal dengan polisi kewangan semasa iaitu memilih untuk mengekalkan kadar interest pada kadar yang rendah sehingga penghujung tahun 2019.

EKONOMI JAPAN

https://asia.nikkei.com/Business/Business-trends/Corporate-Japan-braces-for-second-year-of-falling-profits

Dari sudut ekonomi pula, dilaporkan ekonomi Japan ketika ini tidak memberansangkan. Tindakan China melemahkan Yuan memberi impak yang negatif kepada eksport Japan, sekaligus tidak membantu ekonomi Japan untuk berkembang dengan lebih baik.

https://www.wsj.com/articles/japans-banks-are-about-to-get-even-feebler-11558086378

Bank of Japan juga sedar akan perkara ini. Seperti yang dilaporkan oleh Wall Street Journal, ekonomi Japan tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda pemulihan, sesuatu yang diperlukan untuk merubah polisi kewangan sedia ada daripada “ultra loose policy” kepada “normalization”, dan selanjutnya kepada “tight policy”.

Yen berpotensi bakal menerima impak buruk sehingga ke penghujung tahun 2019. Sila semak peluang dagangan melibatkan matawang yen. Sentiasa ambil kira risiko dagangan terlebih dahulu.

Related posts

RBA KEKAL DENGAN KADAR FAEDAH YANG RENDAH

Admin Mfm

KONSPIRASI CHINA – ELON MUSK : BITCOIN DIJANGKA JATUH SEHINGGA PARAS $30K ATAU $25K MANAKALA XRP SEHINGGA KE PARAS $0.60 ?

MOHD FAUZI MOHD HANIF

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE 135 SEDIA UNTUK DI MUAT TURUN PERCUMA

Admin Mfm

Leave a Comment