28.8 C
Kuala Lumpur
spot_img

Ekonomi Malaysia kembali bebas & berdaya saing

Date:

Share:

Malaysia berada di kedudukan ke-32 dalam Ranking Daya Saing Dunia (WCR) Institut Antarabangsa bagi Pembangunan Pengurusan (IMD) 2022, turun tujuh tangga dari kedudukan ke-25 yang direkodkan pada 2021.

Menurut Pusat Daya Saing Dunia (WCC) IMD, Thailand (di tangga ke-33 kali ini berbanding ke-28 pada 2021) dan Indonesia (di ranking ke-44 berbanding di kedudukan ke-37 sebelum ini) turut mengalami penurunan prestasi berikutan pembukaan semula ekonomi yang perlahan pasca-COVID-19 berbanding dengan Kesatuan Eropah (EU) dan Amerika Syarikat (AS).

Rantau Asia juga menyaksikan ranking China turun satu tangga kepada 17 daripada 16, menongkah aliran meningkat kukuh yang dicatatkan negara itu sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menunjukkan pemulihan ekonomi yang buruk dijejaskan lagi oleh strategi sifar-COVID.

SKOR KEBEBASAN EKONOMI

Skor kebebasan ekonomi Malaysia ialah 68.1, menjadikan ekonominya yang ke-42 paling bebas dalam Indeks 2022. Malaysia berada di kedudukan ke-8 dalam kalangan 39 negara di rantau Asia-Pasifik, dan skor keseluruhannya melebihi purata serantau dan dunia.

Pertumbuhan ekonomi menjadi perlahan di Malaysia dari 2017 hingga 2019, bertukar negatif pada 2020, dan disambung semula pada 2021. Negara ini telah merekodkan kehilangan kebebasan ekonomi keseluruhan sebanyak 5.7 mata sejak 2017 dan telah jatuh daripada kategori “Kebanyakan Bebas” kepada “Sederhana Bebas. ” kategori. Saiz kerajaan ditentukur dengan baik, dan kebebasan kewangan dan kebebasan perdagangan adalah titik terang, tetapi pembaharuan diperlukan untuk meningkatkan kebebasan pelaburan dan kewangan. Masalah berkaitan integriti kerajaan perlu diberi perhatian serius.

KESAN COVID-19: Sehingga 1 Disember 2021, 30,474 kematian telah dikaitkan dengan wabak itu di Malaysia, dan tindak balas kerajaan terhadap krisis itu menduduki tempat ke-46 dalam kalangan negara yang termasuk dalam Indeks ini dari segi ketegasannya. Ekonomi menguncup sebanyak 5.6 peratus pada 2020.

LATARBELAKANG

Pada pilihan raya 2018, gabungan Pakatan Harapan pembangkang menewaskan Barisan Nasional yang sudah lama memerintah, membawa Perdana Menteri Mahathir Bin Mohamad yang berusia 94 tahun kembali memegang jawatan buat kali kedua. Berlandaskan rekod ekonominya, beliau mencipta pakatan politik yang menang susulan skandal besar yang melibatkan lembaga pembangunan yang dikendalikan kerajaan.

Bekas Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim dijangka akan menggantikan Mahathir, tetapi gabungan itu runtuh. Akibatnya adalah krisis politik yang berakhir apabila Mahathir meletak jawatan dan digantikan oleh bekas Timbalan Pengerusi Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu dan bekas ahli Pakatan Harapan Muhyiddin Yassin. Pakatan pemerintah, bagaimanapun, mengekalkan majoriti kecil dan sangat rapuh. Eksport utama Malaysia termasuk elektronik pengguna, petroleum, bahan kimia dan minyak sawit.

PERATURAN PERUNDANGAN

Perlindungan hak harta adalah kukuh, dan sistem pendaftaran dan hak milik harta boleh dipercayai. Kebebasan kehakiman sering dikompromi oleh pengaruh eksekutif yang meluas. Walaupun beratus-ratus pegawai awam ditangkap kerana rasuah dan rasuah pada 2019 dan 2020, layanan istimewa yang dianggap diberikan kepada bekas perdana menteri dan isterinya pada 2020 atas tuduhan berkaitan skandal penyelewengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang bernilai berbilion dolar mencetuskan kemarahan orang ramai,namun begitu ketegasan Mahkamah Persekutuan memenjarakan nbekas Perdana Menteri,Najib Razak telah kembali mengembalikan kepercayaan rakyat.

SAIZ KERAJAAN

Kadar cukai pendapatan individu teratas ialah 30 peratus, dan kadar cukai korporat teratas ialah 24 peratus. Beban cukai keseluruhan menyamai 12.0 peratus daripada jumlah pendapatan domestik. Perbelanjaan kerajaan telah berjumlah 23.9 peratus daripada jumlah keluaran (KDNK) sepanjang tiga tahun yang lalu, dan defisit bajet telah purata 3.3 peratus daripada KDNK. Hutang awam adalah bersamaan dengan 67.5 peratus daripada KDNK.

KECEKAPAN PERATURAN

Keperluan pemerbadanan telah dipermudahkan di bawah Akta Syarikat 2016. Pada 2018, kerajaan menyatakan keperluan untuk “mewujudkan mekanisme akauntabiliti bagi pelaksanaan semakan kawal selia,” tetapi sedikit kemajuan telah dicapai. Sehingga kemunculan COVID-19, ekonomi biasanya beroperasi pada atau hampir dengan pekerjaan penuh. Kerajaan terus menyasarkan program subsidi bahan api secara sempit dan cekap.

PASARAN TERBUKA

Malaysia mempunyai 15 perjanjian perdagangan keutamaan yang berkuat kuasa. Kadar tarif purata wajaran perdagangan ialah 3.9 peratus, dan 74 langkah bukan tarif berkuat kuasa. Pelaburan asing dialu-alukan secara rasmi, dan usaha untuk menarik lebih banyak aliran telah dibuat, tetapi kekurangan ketelusan boleh menghalang pertumbuhan dinamik dalam pelaburan baharu. Walaupun persekitaran luaran yang mencabar, sektor perbankan kekal stabil.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here