25 C
Kuala Lumpur
spot_img

Elon Musk & TESLA di saman sebab skim piramid Dogecoin

Date:

Share:

Elon Musk telah disaman USD 258 Bilion pada hari Khamis oleh pelabur Dogecoin yang menuduhnya menjalankan skim piramid untuk menyokong mata wang kripto.

Dalam aduan yang difailkan di mahkamah persekutuan di Manhattan, plaintif Keith Johnson menuduh Musk, syarikat kereta elektrik Tesla Inc dan syarikat pelancongan angkasa lepas SpaceX menyamun kerana menggembar-gemborkan Dogecoin dan menaikkan harganya, hanya untuk membiarkan harga jatuh.

“Defendan sedar sejak 2019 bahawa Dogecoin tidak mempunyai nilai lagi mempromosikan Dogecoin untuk mendapat keuntungan daripada dagangannya,” kata aduan itu. “Musk menggunakan alasnya sebagai Orang Terkaya Dunia untuk mengendalikan dan memanipulasi Skim Piramid Dogecoin untuk keuntungan, pendedahan dan hiburan.”

Aduan itu juga mengagregatkan komen daripada Warren Buffett, Bill Gates dan lain-lain yang mempersoalkan nilai mata wang kripto.

Tesla, SpaceX, dan seorang peguam untuk Musk tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Seorang peguam untuk Johnson tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas mengenai bukti khusus yang dimiliki atau dijangka anak guamnya yang membuktikan Dogecoin tidak bernilai dan defendan menjalankan skim piramid.

Johnson menuntut ganti rugi bernilai tiga kali ganda daripada penurunan $86bn dalam nilai pasaran Dogecoin sejak Mei 2021.

Dia juga mahu menyekat Musk dan syarikatnya daripada mempromosikan Dogecoin dan hakim untuk mengisytiharkan bahawa perdagangan Dogecoin adalah perjudian di bawah undang-undang persekutuan dan New York.

Aduan itu berkata penjualan Dogecoin bermula sekitar masa Musk menganjurkan rancangan NBC “Saturday Night Live dan, memainkan pakar kewangan rekaan pada segmen Kemas Kini Hujung Minggu, memanggil Dogecoin “kesibukan”.

Tesla pada Februari 2021 berkata ia telah membeli USD 1.5 Bilion Bitcoin dan untuk masa yang singkat menerimanya sebagai bayaran untuk kenderaan.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here