26.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Elon Musk & TESLA di saman sebab skim piramid Dogecoin

Date:

Share:

Elon Musk telah disaman USD 258 Bilion pada hari Khamis oleh pelabur Dogecoin yang menuduhnya menjalankan skim piramid untuk menyokong mata wang kripto.

Dalam aduan yang difailkan di mahkamah persekutuan di Manhattan, plaintif Keith Johnson menuduh Musk, syarikat kereta elektrik Tesla Inc dan syarikat pelancongan angkasa lepas SpaceX menyamun kerana menggembar-gemborkan Dogecoin dan menaikkan harganya, hanya untuk membiarkan harga jatuh.

“Defendan sedar sejak 2019 bahawa Dogecoin tidak mempunyai nilai lagi mempromosikan Dogecoin untuk mendapat keuntungan daripada dagangannya,” kata aduan itu. “Musk menggunakan alasnya sebagai Orang Terkaya Dunia untuk mengendalikan dan memanipulasi Skim Piramid Dogecoin untuk keuntungan, pendedahan dan hiburan.”

Aduan itu juga mengagregatkan komen daripada Warren Buffett, Bill Gates dan lain-lain yang mempersoalkan nilai mata wang kripto.

Tesla, SpaceX, dan seorang peguam untuk Musk tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Seorang peguam untuk Johnson tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas mengenai bukti khusus yang dimiliki atau dijangka anak guamnya yang membuktikan Dogecoin tidak bernilai dan defendan menjalankan skim piramid.

Johnson menuntut ganti rugi bernilai tiga kali ganda daripada penurunan $86bn dalam nilai pasaran Dogecoin sejak Mei 2021.

Dia juga mahu menyekat Musk dan syarikatnya daripada mempromosikan Dogecoin dan hakim untuk mengisytiharkan bahawa perdagangan Dogecoin adalah perjudian di bawah undang-undang persekutuan dan New York.

Aduan itu berkata penjualan Dogecoin bermula sekitar masa Musk menganjurkan rancangan NBC “Saturday Night Live dan, memainkan pakar kewangan rekaan pada segmen Kemas Kini Hujung Minggu, memanggil Dogecoin “kesibukan”.

Tesla pada Februari 2021 berkata ia telah membeli USD 1.5 Bilion Bitcoin dan untuk masa yang singkat menerimanya sebagai bayaran untuk kenderaan.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here