25 C
Kuala Lumpur
spot_img

Euro jatuh ke paras terendah 20 tahun berbanding dolar

Date:

Share:

Euro telah merosot ke paras terendah sejak 2002 berbanding dolar di tengah-tengah kebimbangan bahawa kemelesetan di zon euro mungkin akan berlaku. Mata wang jatuh serendah $1.0281, mengancam dorongan ke arah pariti dolar.

Mata wang kongsi zon euro jatuh ke nilai terendah berbanding dolar dalam dua dekad pada hari Selasa, berikutan lonjakan baharu dalam harga gas Eropah meningkatkan kebimbangan terhadap kemelesetan.

Pertumbuhan ekonomi di zon euro telah merosot, dengan harga melambung tinggi di tengah-tengah kesan ekonomi perang di Ukraine.

Seberapa teruk penurunan itu?
Euro jatuh sebanyak 1.3% berbanding dolar kepada $1.0281 – kadar paling lemah sejak Disember 2002.

Penurunan itu adalah sebahagian daripada trend jangka panjang, dengan euro melemah 8% berbanding dolar tahun ini. Ia membawa euro lebih dekat kepada pariti dolar – sesuatu yang tidak dapat dilihat sejak penciptaan euro pada tahun 1999.

Mata wang berkaitan Euro seperti forint Hungaria, zloty Poland dan leu Romania juga telah melemah dengan ketara berbanding mata wang AS.

Sementara itu, indeks saham di Frankfurt, London dan Paris turun lebih daripada 1% pada lewat pagi Selasa di tengah-tengah kebimbangan kemelesetan ekonomi di seluruh Eropah.

Penjualan euro juga menyaksikan mata wang jatuh ke paras terendah berbanding franc Switzerland sejak 2015, apabila Bank Negara Swiss meninggalkan had mata wangnya. Ia juga jatuh berbanding pound, walaupun sterling menghadapi masalah ekonominya sendiri.

Mengapa nilai euro jatuh?
Kejatuhan euro dikaitkan dengan kebimbangan yang semakin meningkat tentang kemungkinan kemelesetan di zon euro 19 negara.

Data tinjauan telah menunjukkan pertumbuhan perniagaan yang perlahan di seluruh zon. Petunjuk mencadangkan rantau ini boleh merosot kerana krisis kos sara hidup mengetatkan permintaan pengguna.

Menurut data tinjauan yang diterbitkan pada hari Selasa daripada indeks pengurus pembelian bulanan (PMI) S&P Global yang diikuti rapat — penanda keyakinan korporat — turun kepada 52.0 pada bulan Jun daripada 54.8 pada bulan Mei.

“Sektor pembuatan sudah merosot, buat pertama kali dalam tempoh dua tahun, dan sektor perkhidmatan telah mengalami kehilangan momentum pertumbuhan yang ketara di tengah-tengah krisis kos sara hidup,” kata ketua ekonomi perniagaan S&P Chris Williamson.

“Perbelanjaan isi rumah untuk barangan dan perkhidmatan yang tidak penting telah mengalami tekanan tertentu berikutan harga yang melambung tinggi tetapi perbelanjaan perniagaan dan pelaburan juga semakin berkurangan sebagai tindak balas kepada pandangan yang lebih suram dan keadaan kewangan yang semakin ketat.”

Pada hari Isnin, Naib Presiden Bank Pusat Eropah Luis de Guindos memberi amaran bahawa ekonomi zon euro boleh menghadapi kemelesetan jika industri terpaksa menyesuaikan diri dengan kekurangan tenaga.

Harga gas Eropah memuncak ke paras tertinggi dalam tempoh empat bulan di tengah-tengah kebimbangan bekalan selepas penurunan aliran dari Rusia. Mogok oleh pekerja minyak dan gas Norway juga telah memburukkan lagi kebimbangan bekalan.

Penurunan itu juga terikat dengan kenaikan nilai dolar AS kerana Rizab Persekutuan terus menaikkan kadar faedah dalam usaha menentang inflasi. Ini berbeza dengan Bank Pusat Eropah, yang merancang peningkatan yang lebih sederhana.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here