26.3 C
Kuala Lumpur
spot_img

FACEBOOK BUANG AKAUN INFLUENCER ANTI VAKSIN

Date:

Share:

Facebook telah membuang beratus-ratus akaun yang dikatakan terlibat dalam kempen disinformasi anti-vax yang dikendalikan dari Rusia.Syarikat itu mengatakan rangkaian akaun menyasarkan India, Amerika Latin dan AS.

Mereka berusaha merekrut influencer untuk menyebarkan dakwaan palsu untuk menjejaskan keyakinan masyarakat terhadap vaksin Covid-19, tambahnya.

Dalam laporan terbarunya mengenai “tingkah laku tidak autentik yang diselaraskan”, Facebook mengatakan ia menjumpai hubungan antara rangkaian dan kempen disinformasi yang gagal dari agensi pemasaran influencer, Fazze – yang merupakan sebahagian daripada syarikat berpangkalan di Rusia bernama AdNow.

Bulan lalu, penyiasatan Trending BBC melaporkan bagaimana pada bulan Mei tahun ini para influencer telah ditawarkan wang oleh Fazze untuk menyebarkan dakwaan palsu mengenai risiko yang berkaitan dengan vaksin Pfizer.

Menurut Facebook, itu adalah gelombang percubaan kedua rangkaian itu untuk memburuk-burukkan vaksin Barat.

Siasatan mereka mendapati bahawa dari November 2020 rangkaian yang sama berusaha secara tidak sengaja melukis vaksin AstraZeneca sebagai berbahaya kerana menggunakan adenovirus yang tidak berbahaya yang diambil dari cimpanzi.

Catatan dari akaun di jaringan tersebut menyebarkan meme yang menggunakan gambar dari film Planet of Apes untuk memberi gambaran kesan vaksin akan mengubah orang menjadi monyet.

Catatan ini muncul di Facebook dalam bahasa Hindi pada waktu yang sama ketika pemerintah India membincangkan kebenaran darurat untuk vaksin AstraZeneca.

Kempen itu menggunakan akaun palsu, beberapa di antaranya mengatakan Facebook mungkin berasal dari ladang akaun di Bangladesh dan Pakistan.Facebook mengatakan telah membuang 65 akaun Facebook dan 243 akaun Instagram kerana melanggar dasar mereka terhadap campur tangan asing.

Ben Nimmo, ketua intelijen ancaman Facebook, menggambarkan kempen itu sebagai “pencucian maklumat yang disinformasi” yang menanamkan kandungan di beberapa forum dalam talian dan kemudian memperkuat kandungan itu di platform lain.

Operasi ini merangkumi lebih daripada sedozen platform. Posting yang menyesatkan muncul di Reddit dan Medium, dan petisyen muncul di change.org yang menyatakan keprihatinan tentang keselamatan vaksin AstraZeneca.

Menurut laporan Facebook, pautan ini kemudian dikongsi oleh segelintir orang yang berpengaruh di Instagram yang menggunakan hashtag yang sama dan merujuk kepada fakta bahawa vaksin AstraZeneca berasal dari adenovirus cimpanzi.

Kedua gelombang kempen tidak berjaya dan gagal mendapat daya tarikan – walaupun terdapat pelbagai kaedah yang digunakan.

“Sebagai tambahan kepada usaha yang terdedah sebelumnya untuk menggunakan media sosial, operasi ini nampaknya telah menggunakan berbagai taktik dalam usaha yang lebih luas untuk menghasilkan naratif yang mengelirukan dalam talian mengenai vaksin Covid buatan Barat,” kata Jack Stubbs, Pengarah Penyiasatan di firma analisis media sosial Graphika.

“Terdapat hack-and-leak yang diklaim, penggunaan laman berita palsu untuk menerbitkan berita, dan rangkaian personaliti palsu di Facebook dan Instagram.”

Walaupun terdapat usaha terbaik dalam kempen ini, laporan Facebook memperhatikan amalan ceroboh, termasuk mencampurkan bahasa – seperti menyiarkan meme bahasa Hindi disertai dengan hashtag dalam bahasa Portugis.

Siasatan BBC Trending menunjukkan bahawa Fazze adalah sebahagian daripada syarikat Rusia, AdNow. BBC membuat percubaan berulang kali untuk mendapatkan komen dari ibu pejabat AdNow di Moscow, tetapi tidak mendapat sambutan. Bagaimanapun, pengarah pasukan Britain AdNow memberitahu BBC bahawa Fazze sedang ditutup.

Sebagai tindak balas kepada tuduhan oleh seorang ahli politik Jerman bahawa mendiskreditkan vaksin Barat adalah demi kepentingan Kremlin, Kedutaan Rusia di UK mengatakan: “Kami memperlakukan Covid-19 sebagai ancaman global dan, dengan itu, tidak berminat untuk melemahkan usaha global dalam memerangi, dengan memberi vaksin kepada orang dengan vaksin Pfizer sebagai salah satu cara untuk mengatasi virus tersebut. “

BBC sekali lagi cuba menghubungi Fazze untuk memberi komen tetapi e-mel yang dihantar ke alamat Fazze masih bangkit dari domain AdNow.Facebook mengatakan bahawa Fazze kini dilarang dari platform mereka. – BBC

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Bank Dunia memberi amaran ekonomi global berisiko kehilangan dekad pertumbuhan

Ekonomi global berada dalam bahaya mengalami kehilangan dekad pertumbuhan, yang akan menjadi lebih teruk jika kegawatan kewangan semasa mencetuskan kemelesetan global, menurut penyelidikan baharu...

NZD/USD leans bearish in phase of consolidation

NZD/USD is consolidating at the start of the week in mixed risk sentiment. Poor performance on crosses suggests the Kiwi is still out of favour.NZD/USD...

Industri perbankan seluruh dunia sedang runtuh,industri hartanah seterusnya

Krisis perbankan semakin buruk.Untuk minggu ketiga berturut-turut, setiap minggu hanya menjanjikan spekulasi kosong untuk 'damage control' dan menjadi penentu bagi sektor perbankan, kerana pelabur...

ANALISA TEKNIKAL GOLD 27 MAC 2023

GOLD DI TIMEFRAME H1.FORECAST: HARGA ASALNYA DALAM KEDUDUKAN UPTREND ATAU MENAIK, NAMUN KETIKA INI HARGA TIDAK BERJAYA BREAK DAN CLOSE DIATAS HIGHER HIGH SEMASA...

ANALISA TEKNIKAL GBPUSD 27 MAC 2023

GBPUSD DDI TIMEFRAME H1.FORECAST: HARGA SEBELUM INI MEMBUAT KENAIKAN ATAU UPTREND, NAMUN HARGA TIDAK BERJAYA BREAK DAN CLOSE DIATAS HIGHER HIGH SEMASA UNTUK...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here