25.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

FACEBOOK BUANG AKAUN INFLUENCER ANTI VAKSIN

Date:

Share:

Facebook telah membuang beratus-ratus akaun yang dikatakan terlibat dalam kempen disinformasi anti-vax yang dikendalikan dari Rusia.Syarikat itu mengatakan rangkaian akaun menyasarkan India, Amerika Latin dan AS.

Mereka berusaha merekrut influencer untuk menyebarkan dakwaan palsu untuk menjejaskan keyakinan masyarakat terhadap vaksin Covid-19, tambahnya.

Dalam laporan terbarunya mengenai “tingkah laku tidak autentik yang diselaraskan”, Facebook mengatakan ia menjumpai hubungan antara rangkaian dan kempen disinformasi yang gagal dari agensi pemasaran influencer, Fazze – yang merupakan sebahagian daripada syarikat berpangkalan di Rusia bernama AdNow.

Bulan lalu, penyiasatan Trending BBC melaporkan bagaimana pada bulan Mei tahun ini para influencer telah ditawarkan wang oleh Fazze untuk menyebarkan dakwaan palsu mengenai risiko yang berkaitan dengan vaksin Pfizer.

Menurut Facebook, itu adalah gelombang percubaan kedua rangkaian itu untuk memburuk-burukkan vaksin Barat.

Siasatan mereka mendapati bahawa dari November 2020 rangkaian yang sama berusaha secara tidak sengaja melukis vaksin AstraZeneca sebagai berbahaya kerana menggunakan adenovirus yang tidak berbahaya yang diambil dari cimpanzi.

Catatan dari akaun di jaringan tersebut menyebarkan meme yang menggunakan gambar dari film Planet of Apes untuk memberi gambaran kesan vaksin akan mengubah orang menjadi monyet.

Catatan ini muncul di Facebook dalam bahasa Hindi pada waktu yang sama ketika pemerintah India membincangkan kebenaran darurat untuk vaksin AstraZeneca.

Kempen itu menggunakan akaun palsu, beberapa di antaranya mengatakan Facebook mungkin berasal dari ladang akaun di Bangladesh dan Pakistan.Facebook mengatakan telah membuang 65 akaun Facebook dan 243 akaun Instagram kerana melanggar dasar mereka terhadap campur tangan asing.

Ben Nimmo, ketua intelijen ancaman Facebook, menggambarkan kempen itu sebagai “pencucian maklumat yang disinformasi” yang menanamkan kandungan di beberapa forum dalam talian dan kemudian memperkuat kandungan itu di platform lain.

Operasi ini merangkumi lebih daripada sedozen platform. Posting yang menyesatkan muncul di Reddit dan Medium, dan petisyen muncul di change.org yang menyatakan keprihatinan tentang keselamatan vaksin AstraZeneca.

Menurut laporan Facebook, pautan ini kemudian dikongsi oleh segelintir orang yang berpengaruh di Instagram yang menggunakan hashtag yang sama dan merujuk kepada fakta bahawa vaksin AstraZeneca berasal dari adenovirus cimpanzi.

Kedua gelombang kempen tidak berjaya dan gagal mendapat daya tarikan – walaupun terdapat pelbagai kaedah yang digunakan.

“Sebagai tambahan kepada usaha yang terdedah sebelumnya untuk menggunakan media sosial, operasi ini nampaknya telah menggunakan berbagai taktik dalam usaha yang lebih luas untuk menghasilkan naratif yang mengelirukan dalam talian mengenai vaksin Covid buatan Barat,” kata Jack Stubbs, Pengarah Penyiasatan di firma analisis media sosial Graphika.

“Terdapat hack-and-leak yang diklaim, penggunaan laman berita palsu untuk menerbitkan berita, dan rangkaian personaliti palsu di Facebook dan Instagram.”

Walaupun terdapat usaha terbaik dalam kempen ini, laporan Facebook memperhatikan amalan ceroboh, termasuk mencampurkan bahasa – seperti menyiarkan meme bahasa Hindi disertai dengan hashtag dalam bahasa Portugis.

Siasatan BBC Trending menunjukkan bahawa Fazze adalah sebahagian daripada syarikat Rusia, AdNow. BBC membuat percubaan berulang kali untuk mendapatkan komen dari ibu pejabat AdNow di Moscow, tetapi tidak mendapat sambutan. Bagaimanapun, pengarah pasukan Britain AdNow memberitahu BBC bahawa Fazze sedang ditutup.

Sebagai tindak balas kepada tuduhan oleh seorang ahli politik Jerman bahawa mendiskreditkan vaksin Barat adalah demi kepentingan Kremlin, Kedutaan Rusia di UK mengatakan: “Kami memperlakukan Covid-19 sebagai ancaman global dan, dengan itu, tidak berminat untuk melemahkan usaha global dalam memerangi, dengan memberi vaksin kepada orang dengan vaksin Pfizer sebagai salah satu cara untuk mengatasi virus tersebut. “

BBC sekali lagi cuba menghubungi Fazze untuk memberi komen tetapi e-mel yang dihantar ke alamat Fazze masih bangkit dari domain AdNow.Facebook mengatakan bahawa Fazze kini dilarang dari platform mereka. – BBC

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Declassified investigation report finds Zahid changed LCS design against Royal Malaysian Navy’s wishes

Former defence minister, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, changed the design of the littoral combat ships (LCS) from Sigma to Gowind in 2011, contrary...

Muat turun laporan penuh audit LCS

Kabinet telah bersetuju untuk mendedahkan laporan audit LCSKabinet pada Rabu (17 Ogos) secara prinsip bersetuju supaya laporan audit forensik projek kapal tempur pesisir...

EUR/CHF kekal menurun, diramalkan pada 0.93 dalam 12M – Danske Bank

Bank Negara Switzerland berkemungkinan akan menaikkan kadar utama sebanyak 05 mata asas sekali lagi pada bulan September dan Disember menurut penganalisis di Danske Bank....

Mahkamah Myanmar memenjarakan Aung San Suu Kyi selama enam tahun kerana rasuah

Mahkamah di Myanmar yang diperintah tentera menjatuhkan hukuman penjara enam tahun kepada pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi pada Isnin (15 Ogos) selepas...

AUD/USD menjunam di bawah 0.7000 berikutan Jualan Runcit AS yang optimistik, Upah Aussie yang lemah & fokus minit mesyuarat FOMC

AUD/USD merosot lebih daripada 1.40% pada hari Rabu disebabkan Indeks Harga Upah (WPI) Australia yang lebih sejuk daripada jangkaan.Penghindaran risiko memastikan pelabur cenderung kepada...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here