28.8 C
Kuala Lumpur
spot_img

FBI serbu rumah ladang mantan Presiden AS,Donald Trump

Date:

Share:

Bekas Presiden Donald Trump berkata estet Mar-a-Lago miliknya di Florida telah diserbu oleh ejen FBI pada hari Isnin, yang berlaku di tengah-tengah siasatan Jabatan Kehakiman A.S. mengenai penyingkiran rekod rasmi presiden oleh Trump ke ladang Palm Beach.

Jabatan Kehakiman enggan mengulas mengenai serbuan itu, yang menurut Trump dalam satu kenyataan membabitkan “kumpulan besar ejen FBI.”

Pejabat lapangan FBI di Miami tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Trump berkata ladang itu “kini sedang dikepung, diserbu, dan diduduki.” Beliau tidak menyatakan mengapa serbuan itu berlaku.

“Selepas bekerja dan bekerjasama dengan agensi Kerajaan yang berkaitan, serbuan tanpa pengumuman di rumah saya ini tidak perlu atau sesuai,” tambah Trump.

CNN melaporkan bahawa Trump tidak berada di ladang semasa serbuan, dan FBI telah melaksanakan waran geledah untuk memasuki premis itu.

Trump, yang menjadikan kelabnya di Palm Beach sebagai rumahnya sejak meninggalkan Rumah Putih pada Januari 2021, secara amnya menghabiskan musim panas di kelab golfnya di Bedminster, New Jersey, kerana Mar-a-Lago biasanya ditutup pada bulan Mei untuk musim panas.

Jabatan Kehakiman melancarkan siasatan peringkat awal ke atas penghapusan rekod oleh Trump ke ladangnya Florida, kata sumber yang biasa dengan perkara itu pada April.

Jabatan Kehakiman A.S. telah melancarkan penyiasatan peringkat awal terhadap tindakan bekas Presiden Donald Trump membuang rekod rasmi presiden ke estetnya di Mar-a-Lago Florida, kata sumber yang mengetahui perkara itu pada Khamis.

Siasatan itu dibuat selepas Pentadbiran Arkib dan Rekod Kebangsaan A.S. pada Februari memaklumkan Kongres bahawa ia telah menemui kira-kira 15 kotak dokumen Rumah Putih dari kediaman Trump di Florida, beberapa daripadanya mengandungi maklumat sulit yang diklasifikasi sebagai rahsia kerajaan.

Jawatankuasa Pemantauan Dewan A.S. pada masa itu mengumumkan ia memperluaskan siasatan ke atas tindakan Trump dan meminta Arkib menyerahkan maklumat tambahan. Trump sebelum ini mengesahkan bahawa dia telah bersetuju untuk memulangkan rekod tertentu kepada Arkib, memanggilnya “proses biasa dan rutin.”

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here