25.2 C
Kuala Lumpur
spot_img

FBI serbu rumah ladang mantan Presiden AS,Donald Trump

Date:

Share:

Bekas Presiden Donald Trump berkata estet Mar-a-Lago miliknya di Florida telah diserbu oleh ejen FBI pada hari Isnin, yang berlaku di tengah-tengah siasatan Jabatan Kehakiman A.S. mengenai penyingkiran rekod rasmi presiden oleh Trump ke ladang Palm Beach.

Jabatan Kehakiman enggan mengulas mengenai serbuan itu, yang menurut Trump dalam satu kenyataan membabitkan “kumpulan besar ejen FBI.”

Pejabat lapangan FBI di Miami tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Trump berkata ladang itu “kini sedang dikepung, diserbu, dan diduduki.” Beliau tidak menyatakan mengapa serbuan itu berlaku.

“Selepas bekerja dan bekerjasama dengan agensi Kerajaan yang berkaitan, serbuan tanpa pengumuman di rumah saya ini tidak perlu atau sesuai,” tambah Trump.

CNN melaporkan bahawa Trump tidak berada di ladang semasa serbuan, dan FBI telah melaksanakan waran geledah untuk memasuki premis itu.

Trump, yang menjadikan kelabnya di Palm Beach sebagai rumahnya sejak meninggalkan Rumah Putih pada Januari 2021, secara amnya menghabiskan musim panas di kelab golfnya di Bedminster, New Jersey, kerana Mar-a-Lago biasanya ditutup pada bulan Mei untuk musim panas.

Jabatan Kehakiman melancarkan siasatan peringkat awal ke atas penghapusan rekod oleh Trump ke ladangnya Florida, kata sumber yang biasa dengan perkara itu pada April.

Jabatan Kehakiman A.S. telah melancarkan penyiasatan peringkat awal terhadap tindakan bekas Presiden Donald Trump membuang rekod rasmi presiden ke estetnya di Mar-a-Lago Florida, kata sumber yang mengetahui perkara itu pada Khamis.

Siasatan itu dibuat selepas Pentadbiran Arkib dan Rekod Kebangsaan A.S. pada Februari memaklumkan Kongres bahawa ia telah menemui kira-kira 15 kotak dokumen Rumah Putih dari kediaman Trump di Florida, beberapa daripadanya mengandungi maklumat sulit yang diklasifikasi sebagai rahsia kerajaan.

Jawatankuasa Pemantauan Dewan A.S. pada masa itu mengumumkan ia memperluaskan siasatan ke atas tindakan Trump dan meminta Arkib menyerahkan maklumat tambahan. Trump sebelum ini mengesahkan bahawa dia telah bersetuju untuk memulangkan rekod tertentu kepada Arkib, memanggilnya “proses biasa dan rutin.”

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here