25.9 C
Kuala Lumpur
spot_img

GBP/USD jatuh di bawah 1.0200 setelah lantunan semula USD

Date:

Share:

  • GBP/USD menerima tawaran untuk memuat semula rendah harian, membalikkan penarikan balik pembetulan hari sebelumnya.
  • DXY mengurangkan kerugian mingguan pertama dalam empat ketika peniaga menunggu PMI flash AS untuk Julai, FOMC.
  • Krisis politik, Brexit di UK mengekalkan harapan yang mendahului Jualan Runcit British untuk Jun, PMI Flash untuk Julai.

GBP/USD mengurangkan kenaikan mingguan pertama dalam empat kerana ia mengambil tawaran sekitar 1.1960 untuk menyegarkan semula paras rendah harian menuju ke pembukaan London pada hari Jumaat. Kelemahan terkini pasangan Cable itu boleh dikaitkan dengan pemulihan luas dolar AS menjelang Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) minggu depan. Turut menimbang pada petikan itu ialah sentimen berhati-hati menjelang Jualan Runcit UK utama untuk Jun dan bacaan awal UK dan PMI Global S&P AS untuk Julai. Selain itu, kebimbangan politik dan kebimbangan Brexit adalah beban tambahan untuk pasangan itu.

Ia menunjukkan, Indeks Dolar AS (DXY) mengambil bida untuk menyegarkan paras tinggi hariannya sekitar 106.95, naik 0.35% pada hari ini, kerana sentimen kemuraman menyertai hasil yang lembap untuk membantu dolar AS mengatasi kerugian terkini. Walaupun begitu, DXY bersedia untuk kerugian mingguan pertama dalam empat sambil melanjutkan pembalikan 14 Julai daripada paras tertinggi hampir dua dekad. Kelemahan dolar baru-baru ini boleh dikaitkan dengan hasil Perbendaharaan AS apabila kupon bon 10 tahun penanda aras menandakan kemerosotan harian terbesar sejak pertengahan Jun hari sebelumnya, serta melihat kerugian mingguan kedua berturut-turut.

Di negara mereka sendiri, pertarungan sengit untuk jawatan Perdana Menteri antara bekas Canselor Rishi Sunak dan Menteri Luar Liz Truss nampaknya mencabar kenaikan GBP/USD. Kemas kini baru-baru ini dari UK menunjukkan tanda pilih kasih pasaran terhadap Sunak kerana dasar konkritnya. Perlu diingat bahawa Liz Truss kelihatan kurang dialu-alukan oleh Kesatuan Eropah (EU) kerana mereka bimbang dengan dasar Brexit yang keras.

Di tempat lain, UK House Of Lord tidak dapat meluluskan bil Protokol Ireland Utara (NIP) dan dengan itu meningkatkan kelemahan GBP/USD.

Keraguan terhadap keupayaan Bank Pusat Eropah (ECB) untuk mengawal krisis serantau dengan kenaikan kadar menyertai kapasiti terhad Bank of England (BOE) untuk bertindak menimbang harga Kabel.

Oleh itu, data UK hari ini mendapat lebih perhatian jika ia berjaya menggembirakan. Sebagai alternatif, data British yang optimis mungkin tidak memihak kepada pembeli Cable memandangkan jangkaan hawkish daripada Fed dan asas AS yang agak meyakinkan berbanding UK.

Analisa Teknikal

21-DMA, sekitar 1.2020 pada masa artikel ini diterbitkan, memberikan tekanan menurun pada GBP/USD, yang seterusnya menyerlahkan sokongan mendatar 1.1930 sebelum menghalakan penurunan harga ke arah rendah tahunan 1.1760. Menunjukkan, kawasan 1.2045-55 bertindak sebagai penapis terbalik tambahan.

ADDITIONAL IMPORTANT LEVELS

OVERVIEW
Today last price1.1964
Today Daily Change-0.0020
Today Daily Change %-0.17%
Today daily open1.1984
TRENDS
Daily SMA201.202
Daily SMA501.2259
Daily SMA1001.2587
Daily SMA2001.3039
LEVELS
Previous Daily High1.2004
Previous Daily Low1.189
Previous Weekly High1.2039
Previous Weekly Low1.176
Previous Monthly High1.2617
Previous Monthly Low1.1934
Daily Fibonacci 38.2%1.1961
Daily Fibonacci 61.8%1.1934
Daily Pivot Point S11.1915
Daily Pivot Point S21.1846
Daily Pivot Point S31.1801
Daily Pivot Point R11.2029
Daily Pivot Point R21.2074
Daily Pivot Point R31.2143

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here