30.8 C
Kuala Lumpur
spot_img

Harga barang di Brunei naik ekoran peningkatan 3.8% dalam CPI

Date:

Share:

Buletin Borneo melaporkan bahawa,Indeks Harga Pengguna (CPI) pada Mac 2022 meningkat 3.8 peratus tahun ke tahun berbanding Mac 2021, menurut laporan Jabatan Perancangan Ekonomi dan Perangkaan (DEPS).

Kenaikan itu sejajar dengan kenaikan harga bukan makanan (3.9 peratus) dan makanan dan minuman bukan alkohol (3.4 peratus).

Peningkatan dalam komponen bukan makanan didorong oleh pelbagai barangan dan perkhidmatan (18.1 peratus) dan pengangkutan (enam peratus).

Peningkatan dalam komponen bukan makanan juga disumbangkan oleh air, elektrik, gas dan bahan api lain (2.1 peratus).

Harga pelbagai barangan dan perkhidmatan meningkat terutamanya disebabkan oleh kenaikan harga insurans kenderaan. Sementara itu, peningkatan dalam pengangkutan disebabkan terutamanya oleh kenaikan tambang kereta bermotor dan penerbangan.

Kenaikan harga sewa untuk perumahan serta penyelenggaraan dan pembaikan kediaman mendorong kenaikan harga perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain.

Peningkatan dalam makanan dan minuman bukan alkohol adalah disebabkan oleh kenaikan harga makanan seperti minyak masak (27.5 peratus); daging ayam (8.5 peratus); dan ikan segar (7.7 peratus).

Peningkatan harga minyak masak disebabkan terutamanya oleh kenaikan harga input minyak sayuran dan minyak sawit. Sementara itu, kenaikan harga daging ayam antara lain disebabkan oleh kenaikan kos makanan ayam.

Bagi perubahan bulan ke bulan, IHP pada Mac 2022 meningkat sebanyak 0.9 peratus berbanding Februari 2022. Indeks makanan dan minuman bukan alkohol meningkat sebanyak 0.6 peratus manakala indeks bukan makanan meningkat sebanyak satu peratus.

CPI ialah ukuran perubahan harga barangan dan perkhidmatan yang dibayar oleh pengguna dalam tempoh tertentu dan disusun setiap bulan.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here