24.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Harga barang di Singapura mungkin akan terus naik sehingga 2023 – Mr Menon

Date:

Share:

Pihak Berkuasa Kewangan Singapura menjangkakan inflasi di Singapura akan berkurangan pada tahun 2023 sambil kekal jauh melebihi 1.5 peratus yang telah purata sejak 2000.

Tetapi ia juga memberi amaran bahawa harga boleh terus kekal tinggi atau naik lebih tinggi dan naik secara berterusan atas sebab berikut:

Kejutan harga komoditi global baharu
Kejutan baru terhadap bekalan tenaga dan makanan global yang timbul daripada konflik berterusan antara Rusia dan Ukraine – kedua-dua pengeluar utama dan pengeksport minyak dan gas, bijirin makanan dan logam industri – boleh menghidupkan semula tekanan inflasi.

Walaupun tanpa kejutan baharu, konflik berkemungkinan berpanjangan dan boleh terus menaikkan harga tenaga dan komoditi global. Ini seterusnya akan memberi kesan kepada inflasi harga pengguna global untuk beberapa bulan akan datang.

Gangguan bekalan di luar negara
Peperangan di Ukraine atau wabak baharu varian Covid-19 mungkin memerlukan mobiliti baharu dan sekatan perjalanan. Geseran rantaian bekalan mula muncul pada separuh kedua 2021, walaupun sebelum Rusia menyerang Ukraine.

Sekatan pergerakan dalam pelbagai ekonomi sekali lagi boleh menyebabkan kesesakan merentasi rantaian pengeluaran, contohnya, dengan mengganggu pengendalian kargo di pelabuhan utama.

Ekonomi China masih mengalami sekatan sedemikian kerana dasar sifar-Covid-19 yang bertujuan untuk menghapuskan virus itu.

Kekurangan tenaga kerja di Singapura
Sumber utama tekanan inflasi dalam kebanyakan ekonomi maju, termasuk Singapura, ialah kesesakan pasaran buruh.

Terdapat peningkatan yang ketara dalam permintaan buruh, berbanding penurunan dalam kadar penyertaan yang berlaku semasa wabak, dan itu belum pulih sepenuhnya.

Kekurangan telah menyebabkan kenaikan gaji yang telah melebihi keuntungan produktiviti, meningkatkan tekanan harga.

Di Singapura, sementara lebih ramai pekerja asing telah pulang, tenaga buruh bukan pemastautin masih kurang 15 peratus daripada sebelum wabak itu.

Kekosongan jawatan juga berada pada tahap tertinggi dengan peningkatan yang meluas merentas sektor. Nisbah kekosongan pekerjaan kepada penganggur meningkat kepada 2.42 – atau lebih daripada dua jawatan tersedia untuk setiap penganggur – pada Mac, tahap tertinggi sejak 1998.

Gaji untuk rakyat dan pemastautin tetap telah meningkat secara purata 6.2 peratus tahun ke tahun sepanjang tiga suku yang lalu.

Bank pusat Singapura percaya inflasi akan berkurangan dan ekonomi akan berkembang, walaupun pada kadar yang lebih perlahan tahun depan.

Penguasa Kewangan Singapura (MAS) itu juga turut memberi amaran bahawa jika inflasi berterusan, beberapa rakan dagangan utamanya mungkin mendorong ekonomi mereka ke ambang kemelesetan untuk mencapai kestabilan harga.

Ekonomi yang mengecut membayangkan kejatuhan dalam permintaan agregat untuk barangan dan perkhidmatan dan lonjakan pengangguran, yang seterusnya menghilangkan insentif untuk menaikkan harga. ST

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

IMF predicts Russian economy to grow in 2023

According to the January 2022 World Economic Outlook, the International Monetary Fund improved its forecast for the Russian economy, exceeding that of the Russian...

UK Only Major Economy Set To Shrink — IMF

The International Monetary Fund predicts the British economy will perform the worst of all developed nations - including sanctions-hit Russia - by contracting 0.6%...

China Seeks Free Trade Zone With Saudi Arabia

China is looking to establish stronger ties with Saudi Arabia and set up a China-Gulf free trade zone "as soon as possible,” according to...

EUR/USD adds to recent gains and retargets 1.0900, FOMC eyed

EUR/USD adds to Tuesday’s advance and approaches 1.0900.EMU Flash inflation Rate, Unemployment Rate next of note in the bloc.The FOMC event, ISM Manufacturing take...

Kemerosotan perumahan di Hong Kong mendorong ekuiti negatif ke paras tertinggi 18 tahun

Bilangan orang di Hong Kong yang rumahnya bernilai kurang daripada gadai janji mereka melonjak ke paras tertinggi selama 18 tahun apabila hab kewangan bergelut...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here