24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Harga beras dari Thailand, Vietnam, Myanmar dijangka meningkat apabila India menyekat eksport beras dan mencetuskan kebimbangan inflasi makanan

Date:

Share:

Keputusan India untuk mengekang eksport beras dijangka menaikkan harga makanan ruji dunia dan mencetuskan rali dalam pasaran gandum dan jagung saingan, meningkatkan kebimbangan terhadap inflasi makanan.

Harga beras di pengeksport utama India, Thailand, Vietnam dan Myanmar dijangka meningkat, kata peniaga dan penganalisis, mencecah pengimport makanan yang sudah mengalami kos yang lebih tinggi akibat cuaca buruk dan perang Rusia-Ukraine.

India mengharamkan eksport beras pecah dan mengenakan duti 20% ke atas eksport pelbagai gred beras pada hari Khamis ketika pengeksport bijirin terbesar dunia cuba menambah bekalan dan menenangkan harga tempatan selepas hujan monsun di bawah purata menyekat penanaman.

“Akan ada tekanan besar terhadap isu keselamatan makanan di banyak negara,” kata Phin Ziebell, ahli ekonomi perniagaan tani di National Australia Bank. “Asas-asas global boleh melihat lebih jauh terbalik di seluruh kompleks bijirin.”

Harga gandum Chicago meningkat pada hari Jumaat, bersedia untuk kenaikan mingguan ketiga berturut-turut, apabila langkah India dan bercakap tentang sekatan Rusia ke atas penghantaran bijirin Ukraine menyokong pasaran.

“Ini adalah langkah inflasi untuk harga makanan,” kata Ole Houe, pengarah khidmat nasihat di broker pertanian IKON Commodities di Sydney. “Ini boleh mencetuskan kenaikan harga gandum dan jagung.”

India menyumbang lebih daripada 40% penghantaran beras global dan bersaing dengan Thailand, Vietnam, Pakistan dan Myanmar dalam pasaran dunia.

“Harga Myanmar sepatutnya naik sebanyak AS$50 satu tan manakala pembekal di Thailand dan Vietnam akan memetik harga yang lebih tinggi,” kata seorang peniaga yang berpangkalan di Singapura.

Lima peratus beras pecah di Myanmar disebut harga sekitar AS$390-$395 satu tan, percuma di atas kapal, sebelum keputusan India mengenai sekatan eksport. Di India, 5% pecah harga beras putih disebut sekitar $348 satu tan.

Keputusan itu akan memberi kesan kepada aliran perdagangan kerana harga beras putih India bagi varieti itu adalah kira-kira $60-$70 setan lebih murah daripada Thailand, Chookiat Ophaswongse, presiden kehormat Persatuan Pengeksport Beras Thai, memberitahu Reuters.

“Lebih banyak tempahan akan mengalir untuk beras Thai dan Vietnam,” katanya. “Kita perlu tunggu dan lihat berapa lama dasar dari India ini akan diteruskan, jika lebih lama, ia akan meningkatkan permintaan untuk eksport beras Thailand…”

PEMBELI TERTINGGI CHINA, FILIPINA AKAN MENDERITA

Pengimport beras terkemuka dunia China dan Filipina berkemungkinan akan menerima kesan segera dengan harga beras yang lebih tinggi.

China, salah satu pengimport terbesar beras pecah India untuk digunakan dalam makanan haiwan, dijangka beralih kepada jagung, kata peniaga.

“Kami menjangkakan volum import akan berkurangan dengan larangan ini…tanaman jagung China baharu akan datang ke pasaran tidak lama lagi dan terdapat volum besar bijirin import lain,” kata Rosa Wang, penganalisis di Shanghai JC Intelligence Co Ltd.

“Malah sudah ada berita mengenai perikatan Thailand dan Vietnam yang merancang untuk meningkatkan harga eksport. Kami sedang menganalisis kemungkinan kesan daripada kemungkinan langkah ini,” Mercedita Sombilla, setiausaha bawahan untuk dasar, perancangan dan peraturan di Jabatan Pertanian Filipina, memberitahu Reuters.

Thailand dan Vietnam telah bersetuju untuk bekerjasama dalam menaikkan harga, satu langkah yang bertujuan untuk meningkatkan leverage mereka dalam pasaran global dan meningkatkan pendapatan petani. – Reuters

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here