25.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Harga Emas Semasa !

Date:

Share:

Harga Emas Berpotensi Pecah Rekod Tertinggi

Harga emas memiliki potensi melepasi paras tertinggi dalam sejarah kepada RM9,205.77 seauns atau RM324.72 segram tahun ini.

Berdagang Emas di CXM Direct

Harga emas melepasi paras RM8,368.88 seauns atau RM295.20 segram sebelum menghampiri paras kemuncak RM8,682.21 atau RM306.26 segram yang dicatatkan pada Ogos 2020 kepada RM8,606.14 atau RM303.57 pada 8 Mac lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Nubex Sdn Bhd, pernah berkata harga emas tertinggi yang mampu dicapai dalam tempoh terdekat akan bergantung kepada perkembangan lain yang berlaku ketika ini.

“Faktor lain adalah perkembangan pasaran ekuiti dan kadar faedah oleh Fed AS. Namun, saya yakin semua faktor di atas menyebelahi harga emas dalam jangka masa panjang,” katanya ketika dihubungi oleh pihak BH.

Beliau berkata, melihat kepada perkembangan semasa, bekalan emas daripada pengeluar utama di Russia akan merosot disebabkan pelbagai sekatan yang dikenakan ke atas negara itu.

Harga emas sentiasa mengalami turun naik dalam jangka masa pendek, namun untuk jangka masa panjang, ia berkait secara langsung dengan bekalan mata wang dalam sesebuah ekonomi.

“Emas adalah alat melindung nilai terhadap inflasi, justeru kita akan melihat kesinambungan peningkatan harga emas ketika ini,” katanya.

Harga Emas Melambung Kepada RM272 segram

Pada 8 Mac harga komoditi semakin melambung tinggi apabila pembeli industri dan peniaga berebut mencari bahan mentah yang terjejas akibat gangguan bekalan yang disebabkan oleh pencerobohan Russia ke atas Ukraine.

Komoditi logam seperti Nikel melonjak 76 peratus, untuk mencapai paras rekod dan emas menembusi RM272 segram susulan menjadi ‘destinasi’ pelaburan selamat ketika krisis, manakala minyak dan gandum melonjak ke paras tertinggi 14 tahun.

Harga Emas Kekal Tinggi Susulan Krisis Geopolitik

Emas kekal kukuh selepas pelabur menimbang impak sekatan Barat ke atas Russia berbanding prospek dasar monetari Amerika Syarikat (AS) yang lebih ketat.

Emas bermula kukuh tahun ini berikutan peningkatan ketegangan geopolitik di Eropah, yang melonjakkan harga ke paras tertinggi dalam tempoh lebih lapan bulan walaupun menjangkakan bahawa Rizab Persekutuan (Fed) akan menaikkan kadar faedah pada Mac untuk mengekang inflasi.

HARGA EMAS DUNIA DAN MALAYSIA

Harga Emas di pasaran antarabangsa didagangkan dalam matawang US Dollar, dengan berat asas dagangannya “Troy per oz”. Troy per oz adalah unit untuk semua jenis logam berharga (precious metal), dimana untuk setiap 1 Troy per oz bersamaan 31.1gram. (1 Troy per oz = 31.1gram)

Sebagai contoh, jika harga emas di pasaran antarabangsa $1623 per oz, bermakna harga emas ketika ini adala 1,623 Us Dollar untuk setiap 1 Troy auns.

Untuk mendapatkan harga dalam RM bagi setiap gram, pengiraannya seperti berikut:

1. Dapatkan harganya untuk setiap gram dahulu, caranya ialah;

Harga Sekarang ÷ Berat 1 troy oz dalam gram = Harga 1 gram emas dalam USD.

Contoh, $1,601.05 ÷ 31.1 = $51.48

2. Kira kadar pertukaran harga 1 gram emas dalam matawang Dollar tadi kepada RM, caranya;

$51.48 x RM3.1310 = RM161.18 (Harga 1 gram emas di pasaran antarabangsa).

Untuk maklumat semua, harga yang diatas adalah harga asas dagangan atau dikenali sebagai “Harga Spot”, dan ianya tidak merangkumi kos-kos sampingan yang terlibat bagi menghasilkan emas dalam bentuk fizikal. Kemudian, mereka akan memprosesnya menjadi Emas berbentuk Gold Bar dengan kos yang terlibat untuk semua proses dari awal sehingga siap untuk setiap gram adalah sekitar RM13.00 bersamaan pertambahan kos sebanyak 8% dari harga kos asal bahan mentah. Kos tambahan ini juga dikenali sebaga “Kos Premium”.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Declassified investigation report finds Zahid changed LCS design against Royal Malaysian Navy’s wishes

Former defence minister, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, changed the design of the littoral combat ships (LCS) from Sigma to Gowind in 2011, contrary...

Muat turun laporan penuh audit LCS

Kabinet telah bersetuju untuk mendedahkan laporan audit LCSKabinet pada Rabu (17 Ogos) secara prinsip bersetuju supaya laporan audit forensik projek kapal tempur pesisir...

EUR/CHF kekal menurun, diramalkan pada 0.93 dalam 12M – Danske Bank

Bank Negara Switzerland berkemungkinan akan menaikkan kadar utama sebanyak 05 mata asas sekali lagi pada bulan September dan Disember menurut penganalisis di Danske Bank....

Mahkamah Myanmar memenjarakan Aung San Suu Kyi selama enam tahun kerana rasuah

Mahkamah di Myanmar yang diperintah tentera menjatuhkan hukuman penjara enam tahun kepada pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi pada Isnin (15 Ogos) selepas...

AUD/USD menjunam di bawah 0.7000 berikutan Jualan Runcit AS yang optimistik, Upah Aussie yang lemah & fokus minit mesyuarat FOMC

AUD/USD merosot lebih daripada 1.40% pada hari Rabu disebabkan Indeks Harga Upah (WPI) Australia yang lebih sejuk daripada jangkaan.Penghindaran risiko memastikan pelabur cenderung kepada...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here