Hasil Bon dan Dolar AS

Hasil bon ialah kadar pulangan yang diterima daripada pelaburan bon. Hasil bon berkorelasi positif dengan mata wang negara masing-masing. Sebagai contoh, kenaikan hasil bon AS mengukuhkan dolar Amerika. Sebaliknya, hasil yang jatuh adalah menurun untuk mata wang USD.

Memandangkan hasil bon berfungsi sebagai penunjuk yang baik tentang hala tuju prestasi ekonomi sesebuah negara, trader juga harus memerhatikan data ini dengan teliti di negara mata wang yang mereka ingin berdagang.

Bagaimana Hasil Bon Mempengaruhi Mata Wang ?

Hasil bon bergerak apabila trader mengimbangi keinginan mereka untuk dapat lebih pulangan pelaburan berbanding risiko atau keupayaan untuk menjual bon pada masa hadapan. Ini akan membawa kepada aliran mata wang antara negara yang menyebabkan pasangan masing-masing bergerak. Dan itulah sebabnya trader boleh mengetahui apa yang berlaku dalam pasaran mata wang dengan melihat bon.

Sekiranya kos satu mata wang meningkat, trader akan tertarik dengan mata wang dengan hasil yang lebih tinggi. Seterusnya, perbelanjaan untuk membeli mata wang dengan hasil yang rendah akan meningkat jika perbezaan kadar bon bergerak memihak kepada mata wang yang didagangkan.