24.9 C
Kuala Lumpur
spot_img

IMF beri amaran Kemelesetan Ekonomi Global pada 2023

Date:

Share:

Memandangkan bank pusat di seluruh dunia secara serentak menaikkan kadar faedah sebagai tindak balas kepada inflasi, dunia mungkin menuju ke arah kemelesetan global pada 2023 dan rentetan krisis kewangan dalam pasaran baru muncul dan ekonomi membangun yang akan mendatangkan kemudaratan yang berpanjangan kepada mereka, menurut kajian baharu yang komprehensif. kajian oleh Bank Dunia.

Bank-bank pusat di seluruh dunia telah menaikkan kadar faedah tahun ini dengan tahap segerak yang tidak dilihat sejak lima dekad yang lalu—suatu trend yang mungkin berterusan sehingga tahun depan, menurut laporan itu. Namun trajektori kenaikan kadar faedah yang dijangka pada masa ini dan tindakan dasar lain mungkin tidak mencukupi untuk menurunkan semula inflasi global ke paras yang dilihat sebelum wabak. Pelabur menjangkakan bank pusat akan menaikkan kadar dasar monetari global kepada hampir 4 peratus menjelang 2023—peningkatan lebih daripada 2 mata peratusan berbanding purata 2021 mereka.

Melainkan gangguan bekalan dan tekanan pasaran buruh reda, kenaikan kadar faedah tersebut boleh menyebabkan kadar inflasi teras global (tidak termasuk tenaga) pada kira-kira 5 peratus pada 2023—hampir dua kali ganda purata lima tahun sebelum wabak, kajian mendapati. Untuk mengurangkan inflasi global kepada kadar yang konsisten dengan sasaran mereka, bank pusat mungkin perlu menaikkan kadar faedah sebanyak 2 mata peratusan tambahan, menurut model laporan itu. Jika ini disertai dengan tekanan pasaran kewangan, pertumbuhan KDNK global akan perlahan kepada 0.5 peratus pada 2023—penguncupan 0.4 peratus dalam istilah per kapita yang akan memenuhi definisi teknikal kemelesetan global.

“Pertumbuhan global perlahan dengan ketara, dengan kemungkinan lebih perlahan apabila lebih banyak negara jatuh ke dalam kemelesetan. Kebimbangan mendalam saya ialah trend ini akan berterusan, dengan akibat berpanjangan yang memusnahkan orang ramai dalam pasaran baru muncul dan ekonomi membangun,” kata Presiden Kumpulan Bank Dunia David Malpass. “Untuk mencapai kadar inflasi yang rendah, kestabilan mata wang dan pertumbuhan yang lebih pantas, pembuat dasar boleh mengalih tumpuan mereka daripada mengurangkan penggunaan kepada meningkatkan pengeluaran. Polisi harus berusaha untuk menjana pelaburan tambahan dan meningkatkan produktiviti dan peruntukan modal, yang penting untuk pertumbuhan dan pengurangan kemiskinan.”

Kajian itu menyerlahkan keadaan luar biasa penuh di mana bank pusat memerangi inflasi hari ini. Beberapa petunjuk sejarah kemelesetan global sudah pun memberi amaran. Ekonomi global kini berada dalam kelembapan paling teruk berikutan pemulihan selepas kemelesetan ekonomi sejak 1970. Keyakinan pengguna global telah pun mengalami kemerosotan yang lebih ketara berbanding menjelang kemelesetan global sebelumnya. Tiga ekonomi terbesar dunia—Amerika Syarikat, China dan kawasan euro—telah perlahan dengan ketara. Dalam keadaan itu, walaupun kesan sederhana terhadap ekonomi global pada tahun hadapan boleh menyebabkannya ke dalam kemelesetan.

Kajian ini bergantung pada cerapan daripada kemelesetan global sebelum ini untuk menganalisis evolusi aktiviti ekonomi terkini dan membentangkan senario untuk 2022–24. Kelembapan—seperti yang sedang berlaku—biasanya memerlukan dasar kitaran balas untuk menyokong aktiviti. Walau bagaimanapun, ancaman inflasi dan ruang fiskal yang terhad mendorong penggubal dasar di banyak negara untuk menarik balik sokongan dasar walaupun ekonomi global perlahan perlahan.

Pengalaman tahun 1970-an, tindak balas dasar terhadap kemelesetan global 1975, tempoh stagflasi berikutnya, dan kemelesetan global tahun 1982 menggambarkan risiko membenarkan inflasi kekal tinggi untuk jangka masa yang lama sementara pertumbuhan lemah. Kemelesetan global 1982 bertepatan dengan kadar pertumbuhan kedua terendah dalam ekonomi membangun sepanjang lima dekad yang lalu, kedua hanya hingga 2020. Ia mencetuskan lebih daripada 40 krisis hutang] dan diikuti dengan kehilangan pertumbuhan selama sedekad dalam banyak ekonomi membangun.

“Pengetatan dasar monetari dan fiskal baru-baru ini mungkin terbukti membantu dalam mengurangkan inflasi,” kata Ayhan Kose, Pemangku Naib Presiden Bank Dunia untuk Pertumbuhan Saksama, Kewangan dan Institusi. “Tetapi kerana mereka sangat segerak merentas negara, mereka boleh saling berkompaun dalam mengetatkan keadaan kewangan dan meningkatkan kelembapan pertumbuhan global. Pembuat dasar dalam pasaran baru muncul dan ekonomi membangun perlu bersedia untuk menguruskan potensi limpahan daripada pengetatan segerak di peringkat global.”

Bank pusat harus meneruskan usaha mereka untuk mengawal inflasi—dan ia boleh dilakukan tanpa menyentuh kemelesetan global, kajian itu mendapati. Tetapi ia memerlukan tindakan bersepadu oleh pelbagai pembuat dasar:

  • Bank pusat mesti menyampaikan keputusan dasar dengan jelas sambil menjaga kebebasan mereka. Ini boleh membantu menambat jangkaan inflasi dan mengurangkan tahap pengetatan yang diperlukan. Dalam ekonomi maju, bank pusat harus mengingati kesan limpahan rentas sempadan akibat pengetatan monetari. Dalam pasaran baru muncul dan ekonomi membangun, mereka harus mengukuhkan peraturan makroprudensial dan membina rizab pertukaran asing.
  • Pihak berkuasa fiskal perlu menentukur dengan teliti penarikan balik langkah sokongan fiskal sambil memastikan konsistensi dengan objektif dasar monetari. Pecahan negara yang mengetatkan dasar fiskal tahun depan dijangka mencapai tahap tertinggi sejak awal 1990-an. Ini boleh meningkatkan kesan dasar monetari ke atas pertumbuhan. Pembuat dasar juga harus menyediakan rancangan fiskal jangka sederhana yang boleh dipercayai dan memberikan bantuan yang disasarkan kepada isi rumah yang terdedah.
  • Penggubal dasar ekonomi yang lain perlu menyertai usaha menentang inflasi—terutamanya dengan mengambil langkah kukuh untuk meningkatkan bekalan global. Ini termasuk:

o Meringankan kekangan pasaran buruh. Langkah dasar perlu membantu meningkatkan penyertaan tenaga buruh dan mengurangkan tekanan harga. Dasar pasaran buruh boleh memudahkan pengagihan semula pekerja yang dipindahkan.

o Meningkatkan bekalan global komoditi. Penyelarasan global boleh membantu dalam meningkatkan bekalan makanan dan tenaga. Untuk komoditi tenaga, pembuat dasar harus mempercepatkan peralihan kepada sumber tenaga rendah karbon dan memperkenalkan langkah untuk mengurangkan penggunaan tenaga.

o Memperkukuh rangkaian perdagangan global. Pembuat dasar harus bekerjasama untuk mengurangkan kesesakan bekalan global. Mereka harus menyokong perintah ekonomi antarabangsa berasaskan peraturan, yang melindungi daripada ancaman perlindungan dan perpecahan yang boleh mengganggu lagi rangkaian perdagangan.

Download kandungan kajian. 

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

IMF predicts Russian economy to grow in 2023

According to the January 2022 World Economic Outlook, the International Monetary Fund improved its forecast for the Russian economy, exceeding that of the Russian...

UK Only Major Economy Set To Shrink — IMF

The International Monetary Fund predicts the British economy will perform the worst of all developed nations - including sanctions-hit Russia - by contracting 0.6%...

China Seeks Free Trade Zone With Saudi Arabia

China is looking to establish stronger ties with Saudi Arabia and set up a China-Gulf free trade zone "as soon as possible,” according to...

EUR/USD adds to recent gains and retargets 1.0900, FOMC eyed

EUR/USD adds to Tuesday’s advance and approaches 1.0900.EMU Flash inflation Rate, Unemployment Rate next of note in the bloc.The FOMC event, ISM Manufacturing take...

Kemerosotan perumahan di Hong Kong mendorong ekuiti negatif ke paras tertinggi 18 tahun

Bilangan orang di Hong Kong yang rumahnya bernilai kurang daripada gadai janji mereka melonjak ke paras tertinggi selama 18 tahun apabila hab kewangan bergelut...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here