25.2 C
Kuala Lumpur
spot_img

IMF bimbang melihat kelembapan ekonomi global selanjutnya pada suku ketiga

Date:

Share:

Risiko penurunan terus menguasai prospek ekonomi global dan beberapa negara dijangka tergelincir ke dalam kemelesetan pada 2023, tetapi masih terlalu awal untuk menyatakan sama ada akan berlaku kemelesetan global yang meluas, kata jurucakap IMF Gerry Rice pada Khamis.

Rice memberitahu pemberita bahawa data frekuensi tinggi menunjukkan kehilangan momentum lagi pada suku ketiga, memandangkan inflasi yang tinggi yang berterusan, masalah rantaian bekalan dan keadaan pasaran kewangan yang lebih ketat, tetapi tidak memberikan butiran mengenai sebarang semakan lanjut terhadap prospek Dana Kewangan Antarabangsa.

IMF pada Julai menyemak semula pertumbuhan global kepada 3.2% pada 2022 dan 2.9% pada 2023. Ia akan mengeluarkan tinjauan baharu bulan depan.

“Jelas sekali apa yang kami sifatkan sebagai kelembapan ekonomi global hanya bertambah dalam beberapa minggu dan bulan kebelakangan ini,” kata Rice dalam taklimat berita maya.

Beliau berkata penutupan COVID-19 yang berterusan dan isu hartanah membebankan aktiviti ekonomi di China, manakala dolar yang semakin kukuh memberi implikasi kepada banyak negara.

“Risiko menurun terus menguasai prospek dengan hanya sejumlah besar ketidakpastian yang perlu diambil kira,” katanya. “Kami menjangkakan beberapa negara akan menghadapi kemelesetan pada ’23. Masih terlalu awal untuk mengatakan sama ada itu akan menjadi kemelesetan global yang meluas.”

Walaupun sesetengah negara secara teknikalnya tidak mengalami kemelesetan, ia akan terasa seperti kemelesetan bagi ramai orang di seluruh dunia, kata Rice.

Beliau menyatakan bahawa di Afrika sahaja, kelaparan telah meningkat sebanyak satu pertiga dalam tempoh dua tahun lepas, menjejaskan 123 juta orang.

“Apa sahaja yang anda mahu panggil, ia adalah keadaan yang mengerikan bagi orang-orang itu.”

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here