25.9 C
Kuala Lumpur
spot_img

IMF bimbang melihat kelembapan ekonomi global selanjutnya pada suku ketiga

Date:

Share:

Risiko penurunan terus menguasai prospek ekonomi global dan beberapa negara dijangka tergelincir ke dalam kemelesetan pada 2023, tetapi masih terlalu awal untuk menyatakan sama ada akan berlaku kemelesetan global yang meluas, kata jurucakap IMF Gerry Rice pada Khamis.

Rice memberitahu pemberita bahawa data frekuensi tinggi menunjukkan kehilangan momentum lagi pada suku ketiga, memandangkan inflasi yang tinggi yang berterusan, masalah rantaian bekalan dan keadaan pasaran kewangan yang lebih ketat, tetapi tidak memberikan butiran mengenai sebarang semakan lanjut terhadap prospek Dana Kewangan Antarabangsa.

IMF pada Julai menyemak semula pertumbuhan global kepada 3.2% pada 2022 dan 2.9% pada 2023. Ia akan mengeluarkan tinjauan baharu bulan depan.

“Jelas sekali apa yang kami sifatkan sebagai kelembapan ekonomi global hanya bertambah dalam beberapa minggu dan bulan kebelakangan ini,” kata Rice dalam taklimat berita maya.

Beliau berkata penutupan COVID-19 yang berterusan dan isu hartanah membebankan aktiviti ekonomi di China, manakala dolar yang semakin kukuh memberi implikasi kepada banyak negara.

“Risiko menurun terus menguasai prospek dengan hanya sejumlah besar ketidakpastian yang perlu diambil kira,” katanya. “Kami menjangkakan beberapa negara akan menghadapi kemelesetan pada ’23. Masih terlalu awal untuk mengatakan sama ada itu akan menjadi kemelesetan global yang meluas.”

Walaupun sesetengah negara secara teknikalnya tidak mengalami kemelesetan, ia akan terasa seperti kemelesetan bagi ramai orang di seluruh dunia, kata Rice.

Beliau menyatakan bahawa di Afrika sahaja, kelaparan telah meningkat sebanyak satu pertiga dalam tempoh dua tahun lepas, menjejaskan 123 juta orang.

“Apa sahaja yang anda mahu panggil, ia adalah keadaan yang mengerikan bagi orang-orang itu.”

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here