24.9 C
Kuala Lumpur
spot_img

Indonesia tidak tunaikan janjinya untuk membayar hutang pesawat KF-21 kepada Korea Selatan

Date:

Share:

Jet pejuang KF-21 Boramae, yang dibangunkan di dalam negara oleh Korea Selatan dengan kerjasama Indonesia, telah mula ke udara minggu. Bagaimanapun, isu mengenai pembayaran hutang kos pembuatannya masih belum selesai kerana Jakarta tidak menunaikan janjinya untuk membayar bahagiannya daripada jumlah kos.

Terdapat sedikit harapan untuk penyelesaian isu pembayaran lewat, kerana Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi) akan melawat Korea untuk mengadakan sidang kemuncak dengan Presiden Yoon Suk-yeol, di mana kedua-dua pemimpin dijangka berbincang dan mencapai kesimpulan tentang perkara tersebut.

Dilaporkan oleh Korea Times, Projek KF-X bertujuan untuk membuat pesawat pejuang dengan keupayaan lebih tinggi daripada KF-16.

Korea dan Indonesia menandatangani perjanjian pada 2010 untuk bekerjasama dalam projek itu, di mana negara Asia Tenggara itu akan membiayai 1.6 trilion won, 20 peratus daripada jumlah kos pembangunan sebanyak 8.8 trilion won (6.71 bilion dolar AS) sebagai pertukaran untuk sejumlah pesawat yang akan dihasilkan di sana untuk Tentera Udara Indonesia, serta pemindahan teknologi.

Tetapi Indonesia gagal memenuhi perjanjian itu, gagal membayar 800 bilion won yang dijanjikan bulan ini, dengan alasan masalah kewangan.

Perjalanan pemimpin Indonesia itu ke Korea membawa makna tambahan apabila pesawat KF-21 menyelesaikan penerbangan ujian pertamanya yang berjaya pada 19 Julai, selepas projek itu bermula lebih dua dekad lalu.

Semasa penerbangan, jet pejuang itu terbang dengan bendera Korea dan Indonesia dipasang sebelah menyebelah pada badannya untuk menandakan projek bersama.

“Isu pembayaran dijangka akan dibincangkan semasa sidang kemuncak itu,” kata seorang pegawai kanan pejabat presiden.

November lalu, kedua-dua pihak hanya bersetuju bahawa Indonesia akan membuat 30 peratus daripada jumlah pembayaran dalam bentuk barangan, walaupun negara itu telah mengingkari perjanjian itu.

“Kami gagal menyemak semula kontrak pada penghujung suku pertama kerana pertukaran kerajaan di Korea. Bagaimanapun, Indonesia masih komited dengan KF-X, seperti yang dibuktikan oleh 39 juruteranya yang bekerja di Korea Aerospace Industries (KAI), dan kami percaya isu pembayaran akan diselesaikan tidak lama lagi,” kata pegawai itu.

KAI adalah satu-satunya pengeluar pesawat nasional yang menghasilkan KF-21.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

IMF predicts Russian economy to grow in 2023

According to the January 2022 World Economic Outlook, the International Monetary Fund improved its forecast for the Russian economy, exceeding that of the Russian...

UK Only Major Economy Set To Shrink — IMF

The International Monetary Fund predicts the British economy will perform the worst of all developed nations - including sanctions-hit Russia - by contracting 0.6%...

China Seeks Free Trade Zone With Saudi Arabia

China is looking to establish stronger ties with Saudi Arabia and set up a China-Gulf free trade zone "as soon as possible,” according to...

EUR/USD adds to recent gains and retargets 1.0900, FOMC eyed

EUR/USD adds to Tuesday’s advance and approaches 1.0900.EMU Flash inflation Rate, Unemployment Rate next of note in the bloc.The FOMC event, ISM Manufacturing take...

Kemerosotan perumahan di Hong Kong mendorong ekuiti negatif ke paras tertinggi 18 tahun

Bilangan orang di Hong Kong yang rumahnya bernilai kurang daripada gadai janji mereka melonjak ke paras tertinggi selama 18 tahun apabila hab kewangan bergelut...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here