25.2 C
Kuala Lumpur
spot_img

Israel dan Turki akan melantik duta masing-masing sebelum pilihan raya 1 November

Date:

Share:

Selepas mengumumkan kebangkitan semula hubungan diplomatik penuh dan akan pulangkan duta ke negara masing-masing, pegawai di Israel dan Turki berkata utusan itu ditetapkan untuk dilantik sebelum pilihan raya 1 November.

Jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, duta besar Israel ke Turki akan menjadi diplomat yang dihormati Irit Lillian, 60, yang selama setahun setengah berkhidmat sebagai pesuruhjaya kedutaan Israel di Ankara. Dia juga nampaknya memainkan peranan penting dalam proses perdamaian antara kedua-dua negara.

Irit Lilian

Lillian mengekalkan hubungan rapat dengan pejabat Presiden Recep Tayyip Erdogan, dan terutamanya dengan penasihat kanannya İbrahim Kalın, rakan sejawatannya dari Turki yang bertanggungjawab untuk proses perdamaian. Dia juga bersedia untuk membina hubungan baik dengan Kementerian Luar Turki.
Diplomat Israel itu juga memainkan peranan penting dalam pengakhiran bahagia hubungan diplomatik di mana pasangan Israel pulang ke rumah selepas ditahan di penjara Turki atas tuduhan pengintipan.
Lillian telah berkhidmat sebagai duta Israel ke Bulgaria dari 2015 hingga 2019, dan dianggap pakar di Turki.

Pejabat Perdana Menteri Israel,Yair Lapid dan Kementerian Luar tidak menjangkakan sebarang halangan undang-undang untuk pelantikan Lillian oleh tempoh kerajaan sementara, kerana fakta bahawa dia dianggap sebagai diplomat profesional dan bukannya lantikan politik.
Namun, pelantikan itu memerlukan perundingan undang-undang dan tidak pasti Lapid akan mendapat persetujuan Peguam Negara Gali Baharav-Miara.


Apabila bercakap mengenai calon yang mungkin untuk mengisi peranan sebagai duta Turki ke Israel, perkara-perkara nampaknya tidak begitu jelas. Turki memanggil semula bekas dutanya pada 2018 selepas A.S. memindahkan kedutaannya di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. Sejak itu, kedutaan itu dikendalikan oleh diplomat sementara yang agak tidak berpengalaman.

Menurut penilaian, Erdogan juga berminat untuk melantik seorang duta sebelum pilihan raya Israel pada November. Ini sebahagiannya kerana kebimbangannya bahawa jika Benjamin Netanyahu kembali ke pejabat, proses normalisasi akan terhenti.
Turki dilaporkan merancang untuk melantik seorang diplomat profesional – seorang duta yang mempunyai pengalaman diplomatik, tetapi menurut sumber di Turki, ada kemungkinan Erdogan akan membuat pelantikan politik saat akhir.
Israel bimbang Erdogan akan memutuskan untuk melantik Ufuk Ulutas, nama yang sering menjadi tajuk utama Turki. Ulutas ialah Pusat Penyelidikan Strategik di Kementerian Luar Negeri dan berkait rapat dengan parti pemerintah di Turki.

Ufuk Ulutas

Ulutas dianggap sebagai anti-Israel, dan juga menulis artikel, menolak hak negara Yahudi untuk wujud. Dalam artikel itu, beliau menuduh Israel melakukan pembersihan etnik terhadap rakyat Palestin. Dalam satu siri tweet, Ulutas menyerang normalisasi antara UAE dan Israel berikutan pemeteraian Perjanjian Abraham.

Ramai pegawai Israel menasihatkan keras terhadap pelantikan ahli akademik Turki itu, dan percaya bersetuju dengan perkara itu adalah satu kesilapan.
Presiden Isaac Herzog membincangkan hubungan diplomatik yang diperbaharui dengan rakan sejawatannya dari Turki pada hari Jumaat. Herzog mengucapkan tahniah kepada Erdogan atas sumbangannya kepada perjanjian untuk mengeluarkan gandum dari Ukraine yang dilanda perang, dan pada pertemuannya dengan Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky. Erdogan mengucapkan terima kasih kepada Herzog atas usahanya untuk mengukuhkan hubungan antara Israel dan Turki.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here