25.9 C
Kuala Lumpur
spot_img

Jokowi arah semua tanah terbiar di Indonesia di usahakan serta merta untuk atasi krisis makanan

Date:

Share:

Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi berkata 800 juta orang di dunia diancam kelaparan dan kekurangan makanan yang teruk.

Ketua Negara Indonesia itu berkata, keadaan ini boleh berlaku sekiranya krisis makanan yang dihadapi dunia tidak segera diselesaikan.

Pernyataan ini disampaikan Jokowi setelah melakukan penanaman benih kelapa dan tumpangsari di Kabupaten Boyolali, Jawa Tengah, Kamis (11/8/2022), seperti dikutip dari saluran YouTube Sekretariat Presiden.

“Kita tahu bahawa dunia kini sedang mengalami krisis makanan. Terdapat lebih 300 juta orang kini mengalami kekurangan makanan yang teruk dan kelaparan di beberapa negara telah bermula,” kata Jokowi.

“Dianggarkan jika tiada penyelesaian ini boleh menyebabkan 800 juta orang akan kebuluran dan kebuluran.”

Menjawab situasi ini, lelaki yang pernah menjadi Gabenor DKI Jakarta itu kemudian meminta tanah yang telah lama terbiar diusahakan semula.

“Sebab itu kita mahu tanah tidak produktif menjadi produktif. Hal cili, perniagaan, ini sepatutnya isi rumah di kampung boleh tanam. Dalam polibeg atau di halaman rumah, jadi tidak ada kekurangan cili atau yang lain. harga cili meningkat secara mendadak,” jelasnya.

Menurut penjelasan Jokowi, Kementerian Pertanian (Kementan) kini sedang mengusahakan tanah tidak produktif dengan tanaman, salah satunya dengan menanam benih kelapal.

Jokowi berkata, satu pokok kelapa yang matang boleh mengeluarkan 180 buah dalam satu tahun.

Juga diketahui bahawa benih kelapa juga boleh menghasilkan gula kelapa atau minyak.

“Kelapa awal yang akan menghasilkan 2 tahun, 2.5 tahun, setahun boleh mengeluarkan sepokok, 180 buah boleh dibuat gula melaka, minyak kelapa boleh dibuat, yang juga boleh dijual untuk minuman segar,” katanya.

Ketua Negara Indonesia berkata penanaman benih kelapa telah dilakukan di kawasan Solo Raya, seperti di Boyolali, Karanganyar, dan Sukoharjo.

Mengenai perincian, kerajaan Indonesia menanam 46 ribu benih kelapa di Boyolali, 44 ribu di Karanganyar, dan 110 ribu di Sukoharjo.

“Ia hanya akan bermula di sini nanti di kawasan yang mana kelapa boleh hidup dengan baik, kita tanam. Sasaran kira-kira 1 juta biji kelapa matang.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here