25 C
Kuala Lumpur
spot_img

Jokowi arah semua tanah terbiar di Indonesia di usahakan serta merta untuk atasi krisis makanan

Date:

Share:

Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi berkata 800 juta orang di dunia diancam kelaparan dan kekurangan makanan yang teruk.

Ketua Negara Indonesia itu berkata, keadaan ini boleh berlaku sekiranya krisis makanan yang dihadapi dunia tidak segera diselesaikan.

Pernyataan ini disampaikan Jokowi setelah melakukan penanaman benih kelapa dan tumpangsari di Kabupaten Boyolali, Jawa Tengah, Kamis (11/8/2022), seperti dikutip dari saluran YouTube Sekretariat Presiden.

“Kita tahu bahawa dunia kini sedang mengalami krisis makanan. Terdapat lebih 300 juta orang kini mengalami kekurangan makanan yang teruk dan kelaparan di beberapa negara telah bermula,” kata Jokowi.

“Dianggarkan jika tiada penyelesaian ini boleh menyebabkan 800 juta orang akan kebuluran dan kebuluran.”

Menjawab situasi ini, lelaki yang pernah menjadi Gabenor DKI Jakarta itu kemudian meminta tanah yang telah lama terbiar diusahakan semula.

“Sebab itu kita mahu tanah tidak produktif menjadi produktif. Hal cili, perniagaan, ini sepatutnya isi rumah di kampung boleh tanam. Dalam polibeg atau di halaman rumah, jadi tidak ada kekurangan cili atau yang lain. harga cili meningkat secara mendadak,” jelasnya.

Menurut penjelasan Jokowi, Kementerian Pertanian (Kementan) kini sedang mengusahakan tanah tidak produktif dengan tanaman, salah satunya dengan menanam benih kelapal.

Jokowi berkata, satu pokok kelapa yang matang boleh mengeluarkan 180 buah dalam satu tahun.

Juga diketahui bahawa benih kelapa juga boleh menghasilkan gula kelapa atau minyak.

“Kelapa awal yang akan menghasilkan 2 tahun, 2.5 tahun, setahun boleh mengeluarkan sepokok, 180 buah boleh dibuat gula melaka, minyak kelapa boleh dibuat, yang juga boleh dijual untuk minuman segar,” katanya.

Ketua Negara Indonesia berkata penanaman benih kelapa telah dilakukan di kawasan Solo Raya, seperti di Boyolali, Karanganyar, dan Sukoharjo.

Mengenai perincian, kerajaan Indonesia menanam 46 ribu benih kelapa di Boyolali, 44 ribu di Karanganyar, dan 110 ribu di Sukoharjo.

“Ia hanya akan bermula di sini nanti di kawasan yang mana kelapa boleh hidup dengan baik, kita tanam. Sasaran kira-kira 1 juta biji kelapa matang.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here