fbpx
34.8 C
Kuala Lumpur
January 29, 2022
Berita Terkini Editor's Picks

KABINET ARAB SAUDI BERI KUASA KEPADA KEM.KEWANGAN UNTUK MENGELUARKAN LESEN KEPADA STC BANK & SAUDI DIGITAL BANK

RIYADH: Kabinet Arab Saudi pada Selasa memberikan kebenaran kepada menteri kewangan Kerajaan untuk mengeluarkan lesen untuk bank digital pertama negara itu, lapor Saudi Press Agency (SPA).

“Menteri kewangan akan mengeluarkan lesen yang diperlukan untuk STC Bank dan Saudi Digital Bank, keduanya masih dalam proses,” kata laporan itu, yang memetik kenyataan Kabinet.

Kabinet meluluskan cadangan itu semasa mesyuarat maya yang dipengerusikan oleh Raja Salman, katanya.

Raja Salman mempengerusikan sesi sidang maya Majlis Kabinet Arab Saudi. (SPA)

Menteri Kewangan Mohammed Al-Jadaan mengatakan di Twitter bahawa persetujuan kabinet sejajar dengan Program Pembangunan Kewangan Saudi, yang merupakan bagian dari rancangan reformasi ekonomi besar-besaran Kerajaan yang dikenal sebagai Saudi Vision 2030.

Objektif ini bertujuan untuk mengembangkan infrastruktur digital yang lebih efisien, sambil mendorong keusahawanan dan mewujudkan peluang pekerjaan di sektor kewangan, katanya.

Matlamat Visi 2030 Arab Saudi merangkumi pengembangan ekonomi digital dan membolehkan syarikat kewangan menyokong pertumbuhan sektor swasta.

Tahun lalu, Saudi Central Bank (SAMA) melesenkan 16 syarikat teknologi kewangan untuk menyediakan perkhidmatan pembayaran, pembiayaan mikro pengguna, dan broker insurans elektronik.

Bank digital yang serupa sebelumnya telah dilancarkan di Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain. – Sumber ARAB NEWS

Related posts

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE 121

Admin Mfm

RIZAB ANTARABANGSA BANK NEGARA KEKAL RM111.1 BILLION

Admin Mfm

RESERVE BANK OF AUSTRALIA BAKAL MENURUNKAN LAGI KADAR FAEDAH DALAM TEMPOH 3 BULAN TERAKHIR 2020?

Admin Mfm

Leave a Comment