24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Kadar inflasi Malaysia melonjak kepada 4.4 peratus

Date:

Share:

Inflasi Malaysia, yang diukur daripada Indeks Harga Pengguna (IHP) meningkat 4.4 peratus kepada 127.9 pada Julai 2022 berbanding 122.5 pada bulan yang sama tahun sebelumnya, didorong oleh kenaikan harga makanan.

Peningkatan kadar inflasi itu adalah lebih tinggi berbanding 3.4 peratus yang dicatatkan pada Jun 2022, demikian menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dalam statistik Indeks Harga Pengguna, Malaysia Julai 2022 yang diterbitkan hari ini.

Menurut DOSM, indeks makanan yang meningkat 6.9 peratus kekal menjadi penyumbang utama kenaikan inflasi pada bulan Julai.

“Namun begitu, terdapat item makanan yang menunjukkan momentum peningkatan yang lebih perlahan berbanding Jun 2022. Antaranya ialah subkumpulan ikan & makanan laut (4.2 peratus) dan sayur-sayuran (7.1 peratus),” katanya.

DOSM berkata, peningkatan inflasi Malaysia pada bulan Julai turut disebabkan oleh kesan asas yang lebih rendah pada tahun lalu berikutan pemberian diskaun bil elektrik dari lima hingga 40 peratus mengikut jumlah penggunaan kepada pengguna domestik di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi(PEMULIH) pada Julai sehingga September 2021.

“Selain daripada kumpulan makanan, kesemua kumpulan lain juga terus

merekodkan peningkatan kecuali komunikasi yang kekal tidak berubah

berbanding pada bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Restoran & Hotel meningkat 5.8 peratus diikuti oleh pengangkutan (5.6 peratus); hiasan, perkakasan & penyelenggaraan isi rumah (4.0 peratus) dan perumahan, air, elektrik, gas & bahan api lain (3.8 peratus).

“Sementara itu, perkhidmatan rekreasi & kebudayaan turut mencatatkan peningkatan sebanyak 2.5 peratus, pelbagai barangan & perkhidmatan (2.1 peratus) dan pendidikan (1.2 peratus).

DOSM berkata, inflasi bagi tempoh Januari hingga Julai 2022 meningkat 2.8 peratus berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Bagi perbandingan bulanan, ia berkata inflasi meningkat 0.4 peratus berbanding Jun 2022.

“Peningkatan ini disumbangkan terutamanya oleh peningkatan restoran & hotel (0.8 peratus) dan makanan & minuman bukan alkohol (0.7 peratus).

“Ini diikuti oleh hiasan, perkakasan & penyelenggaraan isi rumah (0.6 peratus) dan pengangkutan (0.5 peratus),” katanya.

Kenyataan itu menambah, inflasi teras dan inflasi tanpa bahan api masing-masing telah mencatatkan peningkatan 3.4 peratus dan 4.2 peratus pada Julai 2022 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Kesemua inflasi negeri menunjukkan peningkatan dalam inflasi di mana tiga

negeri meningkat melepasi paras inflasi nasional 4.4 peratus,” katanya.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here