24.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Kenaikan kadar baru FED 0.75% akan turut beri impak pada Malaysia,OPR naik lagi November tahun ini.

Date:

Share:

Rizab Persekutuan meluluskan kenaikan kadar faedah ketiga berturut-turut sebanyak 0.75 mata peratusan dan menandakan kenaikan besar tambahan mungkin pada mesyuarat akan datang kerana ia memerangi inflasi yang kekal menghampiri paras tertinggi 40 tahun.

Purata saham utama A.S. ditutup berhampiran paras terendah sesi selepas berayun antara keuntungan dan kerugian semasa sidang akhbar Pengerusi Fed Jerome Powell. Hasil Perbendaharaan jangka pendek meningkat. Baca pusingan penuh pasaran harian kami di sini.

Euro jatuh dan harga minyak jatuh. Vladimir Putin mengumumkan pengerahan pasukan simpanan Rusia dan mengancam tindak balas nuklear dalam perang di Ukraine; Presiden Biden menjawab dalam ucapan. Di tempat lain, CEO bank besar berada di Washington.

BNM juga dijangka akan menaikkan 25 mata asas lagi pada mesyuarat MPC seterusnya yang akan menjadikan OPR pada 2.75 peratus.

Kenaikan inflasi dan pemulihan yang berkekalan dalam permintaan domestik akan terus mempengaruhi serta mendorong sebarang keputusan dasar BNM.

Pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar untuk suku ketiga 2022 pada 8.8 peratus, susut sedikit daripada 8.9 peratus pada suku kedua tahun ini.

Ini juga diunjur menyederhana secara ketara kepada 0.5 peratus dalam suku keempat, didorong oleh permintaan global yang lemah akibat sekatan pergerakan berterusan di China akibat Covid-19 dan kemungkinan berlakunya kemelesetan di zon euro dan AS.

Atas sebab ini BNM dijangka mengehadkan tindakan memperketat dasar monetari dan memberi andaian 50:50 terhadap kemungkinan kenaikan OPR sebanyak 25 mata asas lagi juga pada Januari tahun depan.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

IMF predicts Russian economy to grow in 2023

According to the January 2022 World Economic Outlook, the International Monetary Fund improved its forecast for the Russian economy, exceeding that of the Russian...

UK Only Major Economy Set To Shrink — IMF

The International Monetary Fund predicts the British economy will perform the worst of all developed nations - including sanctions-hit Russia - by contracting 0.6%...

China Seeks Free Trade Zone With Saudi Arabia

China is looking to establish stronger ties with Saudi Arabia and set up a China-Gulf free trade zone "as soon as possible,” according to...

EUR/USD adds to recent gains and retargets 1.0900, FOMC eyed

EUR/USD adds to Tuesday’s advance and approaches 1.0900.EMU Flash inflation Rate, Unemployment Rate next of note in the bloc.The FOMC event, ISM Manufacturing take...

Kemerosotan perumahan di Hong Kong mendorong ekuiti negatif ke paras tertinggi 18 tahun

Bilangan orang di Hong Kong yang rumahnya bernilai kurang daripada gadai janji mereka melonjak ke paras tertinggi selama 18 tahun apabila hab kewangan bergelut...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here