fbpx
34.8 C
Kuala Lumpur
January 29, 2022
Berita Terkini Editor's Picks MENARIK HARI INI!

KENAPA ANALISA PASARAN SERTA IDEA DAGANGAN SAYA BERBEZA DENGAN TRADER LAIN?.

Pernah kah anda hadapi situasi ini: anda merasakan keputusan “beli” adalah lebih baik berbanding “jual”, tetapi rakan anda mengatakan sebaliknya.

Apakah keadaan emosi anda pada ketika itu? Keliru?

Dalam membuat analisa pasaran, terdapat beberapa jenis analisa yang perlu anda lakukan. Antaranya ialah:

1. Analisa fundamental

2. Analisa sentimen

3. Analisa teknikal

Tidak ramai yang mampu membuat analisa fundamental kerana lebih kompleks dan perlukan pembacaan yang lebih mendalam terhadap pasaran. Begitu juga dengan analisa sentiment di mana ianya terlalu umum dan sukar untuk di kaitkan dengan pergerakan pasaran secara terus.

Majoriti lebih gemar untuk fokus kepada analisa teknikal. Walaubagaimanapun, analisa teknikal ada terlalu banyak teori dan cara guna. Malah, satu teori juga akan berbeza-beza cara penggunaan dan penilaian pasaran.

Analisa teknikal, jika anda tidak sandarkan dengan analisa fundamental dan teknikal, ianya lebih kepada “pendapat” individu trader tersebut sahaja. Secara umum, analisa teknikal adalah lebih kepada analisa berdasarkan corak pergerakan pasaran.

Oleh sebab itulah selalu berlaku, pendapat seorang trader tentang pasaran, berbeza dengan trader lain. Kerana masing-masing melihat dari sudut pandang yang berbeza.

Apa penyelesaian kepada keadaan ini?. Lengkapkan analisa teknikal anda dengan analisa fundamental. Kenapa? Kerana fundamental pasaran akan mempengaruhi pergerakan jangka masa panjang. Bagaiman untuk gabungkan kedua-dua analisa ini?.

Nantikan kupasan kami lebih lanjut.

Related posts

RFID DILAKSANAKA DI PLUS MULAI 15 JANUARI 2022

Admin Mfm

KISAH PENIPUAN KRIPTO TERBESAR DALAM SEJARAH

Admin Mfm

KEPUTUSAN RASMI MINGGU KE-4, 3 PESERTA LAYAK KE PUSINGAN SEMI FINAL!

NAJMULDIN BIN HAMZAH

Leave a Comment