fbpx
32.9 C
Kuala Lumpur
April 19, 2021
Berita Terkini Editor's Picks

KOREA SELATAN DAN JEPUN LABUR RM16.05 BILLION KEPADA MALAYSIA

KUALA LUMPUR : Pada hari Rabu lalu, Malaysia telah memperoleh pelaburan yang berpotensi dari Korea Selatan dan Jepun berjumlah RM16.05 bilion (S $ 5.2 bilion) dan pembelian eksport sekitar RM986.2 juta akan direalisasikan pada tahun-tahun mendatang.

Malaysia berharap dapat menarik lebih banyak pelaburan asing tahun ini setelah penurunan besar pada tahun 2020. Dalam laporan Januari, Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Perdagangan dan Pembangunan mengatakan Foreign Direct Investment (FDI) ke negara ini merosot 68 peratus tahun lalu dan direkodkan sebagai penurunan terbesar di Asia Tenggara.

sumber : malaysiakini

Selain daripada kesan Pandemik Coronavirus, Bank Dunia telah menyatakan penurunan FDI sebagai sebahagian daripada masalah dasar dan struktur yang telah lama berlaku.

Perjanjian dengan Korea Selatan dan Jepun dibuat ketika Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia Mohamed Azmin Ali menyelesaikan misi perdagangan selama seminggu ke kedua negara pada hari Selasa.

“Misi ini juga yang misi pertama untuk tahun ini. Tujuannya adalah usaha keras kementerian untuk membawa pelaburan langsung asing ke Malaysia,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Firma Korea Selatan telah berkomitmen dalam jangka masa terdekat untuk melabur sejumlah RM7.3 bilion di Malaysia dan membeli eksport barang Malaysia berjumlah RM70 juta, kata kementerian itu.

Syarikat Jepun telah bersetuju untuk melabur RM8.75 bilion dan membeli RM916.15 juta produk Malaysia. Ini termasuk pelaburan bernilai RM1 bilion dari Nippon Electric Glass untuk menghasilkan gentian kaca untuk sektor automotif, pembinaan dan tenaga, tambah kementerian itu. Kementerian tidak memberikan jangka waktu tertentu untuk pelaburan yang akan dilakukan.

Related posts

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE-107 MUAT TURUN PERCUMA

Admin Mfm

RESERVE BANK OF AUSTRALIA BAKAL MENURUNKAN LAGI KADAR FAEDAH DALAM TEMPOH 3 BULAN TERAKHIR 2020?

Admin Mfm

USD STABIL SELEPAS UCAPAN POWELL & YELLEN

Admin Mfm

Leave a Comment