25.9 C
Kuala Lumpur
spot_img

Kripto Winter boleh berlarutan sehingga 2 tahun

Date:

Share:

“Musim sejuk kripto”, atau kemerosotan nilai mata wang digital selama berbulan-bulan, adalah sebahagian daripada kitaran semula jadi jenis aset baharu kerana koin mengalami persekitaran makro “amat agresif” pertama mereka, menurut pakar penganalisis.

Sidang Kemuncak Wealth Today telah diadakan di Dubai sehari selepas Bitcoin jatuh 10 peratus dalam 24 jam, di bawah $20,000 buat kali pertama sejak November 2020, selepas berbulan-bulan mengalami kerugian berterusan. Walau bagaimanapun, pakar berkata ini adalah sebahagian daripada kitaran semula jadi industri aset digital yang berusia sedekad dan pembetulan yang perlu berlaku apabila pasaran semakin matang.

Karim Abdel Mawla, sekutu penyelidik di 21 Shares, memetik contoh “bencana” Luna, stable coin terra, yang kehilangan hampir 99 peratus daripada nilainya, yang disifatkannya sebagai “sangat tragik.”

“Benar-benar perlu ada banyak percubaan dengan algoritma stablecoin,” katanya.Algoritma stablecoin adalah inovasi sebenar dalam ruang kripto. Pada penghujung hari, anda memerlukan sistem kewangan yang benar-benar terdesentralisasi yang tidak bergantung pada satu titik kegagalan. Kesimpulannya, atau pelajaran yang telah kita pelajari, [ialah] tidak kira betapa algoritma reka bentuk syiling yang stabil, ia perlu disandarkan dengan sesuatu sebagai cagaran.”

Ditanya berapa lama “musim sejuk kripto” mungkin berlangsung, Abdel Mawla berkata, “Ia boleh berlangsung mungkin dari setahun sehingga dua tahun, bahkan mungkin kurang daripada itu. Kripto tidak mengalami persekitaran makro yang sangat agresif seperti yang kita alami sekarang. Bergelut dengan ketakutan terhadap kemelesetan dan peperangan serantau sememangnya tidak berlaku sejak penubuhan kripto.

Kripto kini sangat berkorelasi dengan pasaran saham, katanya, sambil menambah: “Banyak perkara yang perlu disusun di luar kripto untuk mempunyai visi yang lebih cepat tentang berapa lama ini mungkin berlangsung.”

Karim Abdel Mawla,Penyelidik di 21 Shares

“Ia [kehancuran] benar-benar perlu berlaku; pasaran telah dileveraj berlebihan [dan] dipenuhi dengan produk yang digembar-gemburkan. Pada akhirnya, dalam pasaran beruang [adalah] apabila produk yang benar-benar inovatif wujud,” katanya membuat kesimpulan.

Stefan Kimmel, ketua pegawai komersil dan operasi Kraken, menyerlahkan minat terhadap aset maya daripada pejabat keluarga di rantau ini, dan berkata kripto kini dalam kitaran keempatnya dan trend menaik yang berterusan akan ketara dalam tempoh 10 tahun. Kraken baru-baru ini menjadi pertukaran aset maya pertama yang menerima lesen penuh Abu Dhabi Global Market (ADGM) dan telah mengumumkan bahawa ia akan mengambil 500 kakitangan di seluruh dunia menjelang akhir 2022.

“Selagi kripto adalah Wild West dan kewangan terdesentralisasi (DeFi), amat sukar bagi seseorang yang bertanggungjawab menyimpan wang untuk meletakkan peruntukan anda di sana. Itu sudah berubah,” katanya

UAE adalah salah satu daripada beberapa dari kerajaan di dunia yang mempunyai peraturan dan panduan yang jelas mengenai perkara yang dibenarkan dan tidak dibenarkan dengan perdagangan aset digital, katanya. “Kami melihat peruntukan kecil: 0.1 peratus, setengah peratus. Ada yang lebih berani.”

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here