25.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

KRISIS EVERGRANDE,CHINA BERPOTENSI HERET DUNIA DALAM MASALAH EKONOMI YANG BAKAL DIHADAPINYA

Date:

Share:

APA ITU EVERGRANDE ?
Evergrande Real Estate – atau Heng Da Group dalam bahasa Cina – memiliki lebih daripada 1,300 projek hartanah di lebih daripada 280 bandar di seluruh China.

Diasaskan oleh bekas eksekutif keluli China Xu Jiayin di selatan China pada tahun 1996, kini menjadi pemaju hartanah kedua terbesar di China dengan penjualan. Perniagaannya merangkumi pembangunan harta tanah hingga pengurusan kekayaan. Evergrande juga nama yang tidak asing bagi peminat bola sepak China kerana memiliki pasukan bolasepak terbesar di negara itu – Guangzhou FC.

Perniagaan yang berkembang pesat, yang telah memasuki banyak sektor ekonomi China yang berkembang, juga menjadikan Xu salah satu anggota terkaya dari elit perniagaan China: menurut majalah Forbes, Xu mempunyai kekayaan peribadi sekitar $ 10.6 Billion.

MENGAPA EVERGRANDE MENGHADAPI KRISIS ?
Jawapannya, hutang meningkat dan peraturan berubah.

Masalah Evergrande muncul setelah bertahun-tahun perkembangan yang tidak terkawal di mana hutangnya bertambah seiring dengan ukuran dan asetnya. Ia kini bekerja di bawah timbunan hutang lebih dari $ 300 Billion.

Beberapa penganalisis mengatakan bahawa Evergrande kini menjadi pemaju harta tanah yang paling banyak berhutang di dunia. Pada hari Khamis, syarikat itu akan membuat pembayaran faedah $ 84 juta untuk bon luar pesisirnya tetapi pemberi pinjaman tidak dapat menahan nafas.


Pembangun hartanah juga menjadi korban perubahan pendekatan Beijing dalam menguruskan ekonomi raksasa China. Tidak lama setelah dia berkuasa pada tahun 2013, Presiden Xi Jinping mengatakan bahawa China perlu “mengalihkan fokus untuk meningkatkan kualiti dan pengembalian pertumbuhan ekonomi … untuk mengejar pertumbuhan PDB yang tulen dan tidak meningkat”.

Mengurangkan hutang telah menjadi sebahagian besar usaha Xi untuk meminimumkan risiko sistemik. Lebih mudah dikatakan daripada dilakukan tetapi Beijing telah mencuba – misalnya, tahun lalu ia memperkenalkan apa yang disebut “tiga garis merah” untuk pemaju terpilih, yang sangat membatasi kemampuan mereka untuk meminjam.

Secara teori, peraturan baru akan memaksa seluruh sektor harta tanah untuk tidak memanfaatkan untuk meningkatkan kesihatan kewangan. Mereka pada awalnya dilihat sebagai intervensi yang disambut baik oleh beberapa pihak, dengan pengurusan aset UBS mengatakan awal tahun ini: “Kami mempunyai keyakinan tinggi terhadap ruang lingkup polisi ini.”

Pada hakikatnya, perkara-perkara secara realiti nampaknya berlaku dengan cara yang tidak tersusun. Sebelum menghadapi masalah baru-baru ini, Evergrande telah menawarkan hartanahnya dengan potongan harga untuk memastikan kecairan yang cukup untuk memastikan perniagaan mereka terus bertahan. Tetapi muziknya telah berhenti, dengan pembeli kehilangan kepercayaan terhadap pasaran harta tanah yang meningkat untuk pembetulan harga.

Evergrande juga memberi tekanan kepada kakitangan untuk meminjamkan wang. Pinjaman tersebut diberikan sebagai skim pelaburan dengan faedah tinggi, tetapi mereka yang tidak mengambil bahagian berisiko kehilangan bonus mereka. Bulan ini, Evergrande berhenti membayar balik pekerjanya. Sekarang mereka berkumpul di jalanan di luar pejabat syarikat, menuntut wang mereka kembali.

Harga saham Evergrande jatuh lebih daripada 80% tahun ini. Agensi penarafan kredit juga menurunkan bonnya.

APAKAH KEPENTINGAN BAGI CHINA DAN EKONOMINYA ?
Bagi kerajaa China, ketakutan terbesar adalah kesan limpahan yang berpotensi melanda ekonomi China yang lebih luas. Hubungan geopolitik yang memburuk dengan barat, Covid, serta kempen ideologi yang diperkukuhkan untuk menegaskan pengaruh parti komunis yang berkuasa dalam ekonomi telah menyebabkan kebimbangan berlakunya perlambatan ekonomi ekonomi kedua terbesar di dunia.

Dilaporkan, Evergrande juga berhutang kepada sekitar 171 bank domestik dan 121 firma kewangan lain. Oleh itu, jika syarikat tersebut gagal bayar sepenuhnya, akan ada akibat untuk sistem perbankan. Kekurangan kredit boleh berlaku, para penganalisis takut, dan ia juga akan menjadi berita buruk bagi China dan ekonomi global.

UBS menganggarkan terdapat 10 pembangun yang berpotensi berisiko dengan gabungan penjualan kontrak 1.86 Trillion yuan – atau 2.7 kali ukuran Evergrande. Dengan kata lain, Evergrande hanyalah ibarat sebuah puncak gunung ais.

Beijing menghadapi dilema. Sekiranya ia bertindak untuk menyelamatkan Evergrande, mesej apa yang akan dihantar kepada pemaju lain yang juga banyak berhutang? Sekiranya tidak membantu, kejatuhan boleh merebak ke sektor ekonomi yang lain.

APAKAH IMPLIKASI ANTARABANGSA ?
Jawapan ringkasnya: sukar untuk dinyatakan. Tidak ada yang benar-benar boleh meramalkan implikasi kejatuhan Lehman Brothers lebih dari satu dekad yang lalu.

Tidak semua orang berpendapat demikian: “Kemungkinan Evergrande boleh menjadi hambatan yang signifikan terhadap sektor harta tanah,” kata penganalisis Barclays dalam satu catatan. “Tetapi kami rasa ini jauh dari momen Lehman China.”

Jimmy Chang, ketua pegawai pelaburan di Rockefeller Global Family Office, berpendapat bahawa kesan riak boleh melangkaui China. Dia mengatakan kepada CNBC: “Sekiranya China mengalami masalah ekonomi yang serius kerana China Evergrande, sisa ekonomi global akan menular dari itu.”

Pemegang asing bagi bon dalam dolar Evergrande – yang berjumlah sekitar $ 20 Billion – tidak akan banyak mengatakan apa yang berlaku dan oleh itu akan menghadapi penghapusan, kata para penganalisis. Mereka mungkin akan mengejar wang mereka di mahkamah antarabangsa.

Pasaran ditakuti pada hari Isnin dengan S&P Amerika jatuh 1.7% setelah Evergrande ditutup 10% turun di Hong Kong – terendah sejak Mei 2010. Tetapi indeks Hang Seng wilayah itu pulih pada hari Selasa, ditutup 0.5%, dan S&P juga kembali hilang .

APAKAH EVERGRANDE AKAN JATUH ?
Penutupan syarikat itu adalah dijangka. Namun, jika ditangani dengan baik, proses itu dapat mendorong momentum reformasi ekonomi China terhadap pemerintahan Xi.

“Kami fikir sukar bagi Evergrande untuk memenuhi tanggungjawabnya,” kata Tao Wang, ketua ekonomi China UBS. “Penyampaian projek akan menjadi yang paling penting dari sudut kestabilan sosial. Oleh itu, pembeli dan pembekal rumah adalah yang paling penting di kalangan pihak berkepentingannya.

“Kami fikir kemungkinan senarioyang ada adalah pemisahan syarikat projek dari kumpulan untuk memastikan nilai aset terwujud dan aliran tunai digunakan untuk pembinaan projek saja, sementara kami mengharapkan penstrukturan hutang dengan potongan akan diperlukan,” tambahnya.

BAGAIMANA SITUASI INI DILIHAT DI CHINA ?
Terdapat jangkaan di China bahawa Evergrande tidak akan mendapat sokongan penuh dari kerajaan China. Editor Global Times, Hu Xijin, mengatakan minggu lalu bahawa Evergrande tidak boleh berharap dengan ‘bailout’ dari kerajaan dengan anggapan bahawa ia “terlalu besar untuk gagal”.

Tetapi banyak isi rumah Cina membeli hartanah dari pemaju tanpa rancangan. Mereka mungkin kehilangan wang simpanan mereka sekiranya syarikat itu runtuh.

Peminat bola sepak juga mungkin kecewa. Ketika kisah Evergrande terungkap, Guangzhou FC juga mencari bantuan kerajaan. Menurut Bloomberg, pemerintah di Guangdong ingin mengambil setidaknya 10% saham, dan sebuah syarikat milik negara dapat masuk untuk memberikan bantuan lebih lanjut.

IMPAK KEPADA BURSA MALAYSIA

Indeks utama Bursa Malaysia susut ketika dagangan ditutup petang ini berikutan sentimen pasaran yang lemah dan kekurangan pemangkin belian.

Menurut peniaga, pelabur terus bimbang dengan krisis hutang kumpulan hartanah China, Evergrande Group dan impaknya kepada pasaran global.

Pada jam 5 petang, indeks penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) susut 1.42 mata atau 0.09 peratus kepada 1,529.02 berbanding paras penutupan petang Selasa iaitu 1,530.44.

Indeks utama yang dibuka rendah 5.81 mata kepada 1,524.63, bergerak antara 1,520.71 dan 1,529.79 di sepanjang sesi urus niaga hari ini.

Bagaimanapun, pergerakan harga di pasaran positif dengan kaunter untung mengatasi rugi 584 berbalas 382 manakala 436 kaunter tidak berubah, 870 tidak diniagakan dan lima yang lain digantung.

Naib Presiden Penyelidikan Ekuiti Rakuten Trade Sdn Bhd, Thong Pak Leng, berkata pelabur juga bimbang akan pertemuan Rizab Persekutuan (Fed) AS pada hari Selasa dan Rabu, yang mungkin akan mengesahkan rancangannya untuk mengurangkan sokongan terhadap ekonomi AS tahun ini.

“FBM KLCI nampaknya disokong dengan baik pada paras 1,520, oleh itu kami berpendapat pengumpulan saham akan berterusan. Untuk minggu ini, kami menjangkakan indeks akan terus bergerak secara mendatar dengan tahap sokongan 1,520 sementara halangan pada 1,550,” katanya kepada Bernama.

Dalam kalangan saham berwajaran tinggi, Maybank naik lima sen kepada RM8.10, Public Bank menambah satu sen kepada RM4.04, Petronas Chemicals meningkat sembilan sen kepada RM8.05, TNB turun satu sen kepada RM9.81 dan Hong Leong Bank susut 14 sen kepada RM18 .46.

Bagi saham aktif, Bintai Kinden menokok lapan sen kepada 65 sen, Binasat lebih tinggi 7.5 sen pada 43 sen, Opcom melonjak 29.5 sen kepada RM1.11, Fintec tidak berubah pada dua sen, Pasukhas turun satu sen kepada 6.5 sen dan KNM susut dua sen kepada 23 sen.

Di papan indeks, Indeks FBM Emas mengukuh 10.71 mata kepada 11,222.11, Indeks FBMT 100 meningkat 5.68 mata pada 10,937.46, dan Indeks FBM Emas Syariah menambah 45.79 mata kepada 12,243.67.

FBM 70 meningkat 69.43 mata kepada 14,906.93, sementara FBM ACE mengembang 111.93 mata kepada 7,107.55.

Mengikut sektor, Indeks Perladangan turun 10.10 mata kepada 6,274.72, Indeks Produk dan Perkhidmatan Industri menambah 1.74 mata kepada 198.22, dan Indeks Perkhidmatan Kewangan turun 100.34 mata kepada 15,153.86.

Jumlah dagangan di Pasaran Utama turun kepada 2.61 bilion saham bernilai RM2.72 bilion daripada 2.95 bilion saham bernilai RM2.54 bilion pada Selasa.

Perolehan waran turun kepada 222.76 juta unit, bernilai RM25.46 juta daripada 323.43 juta unit bernilai RM58.31 juta semalam.

Jumlah dagangan di Pasaran ACE menyusut kepada 1.26 bilion unit bernilai RM416.51 juta daripada 1.42 bilion unit bernilai RM264.18 juta.

Kaunter produk dan perkhidmatan pengguna menguasai 360.29 juta saham yang diniagakan di Pasaran Utama, produk dan perkhidmatan industri (873.52 juta), pembinaan (89.24 juta), teknologi (379.74 juta), SPAC (sifar), perkhidmatan kewangan (42.47 juta), hartanah (205.74 juta), perladangan (22.81 juta), REIT (19.07 juta), dana tertutup (5,000), tenaga (331.59 juta), penjagaan kesihatan (96.74 juta), telekomunikasi dan media (78.93 juta), pengangkutan dan logistik (89.74 juta ) dan utiliti (16.85 juta).

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Mansuh pencen ahli politik & penjawat awam adalah praktikal dan selari keperluan zaman

Memansuhkan pencen ahli politik & penjawat awam sememangnya satu topik yang panas kerana ianya melibatkan ramai pihak berkepentingan namun ia tetap perlu diakui sebagai...

Pengurus Maybank MC trade forex ambil RM4.8 juta dari peti besi cawangan, kena penjara

Seorang pengurus perkhidmatan di cawangan Maybank Singapura menanggung hutang kad kredit dan mengalami kerugian besar daripada dagangan dalam pasaran pertukaran asing (Forex).Dia mula meminjam...

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE 251 SEDIA UNTUK DIMUAT TURUN PERCUMA

Majalah Forex Malaysia kembali lagi minggu ini dengan edisi ke 250.Dapatkan naskah MFM edisi ke 250 ini secara percuma sahaja!.Selamat Maju Jaya kepada semua.Kita jaga sesama...

Apakah maksud US Shutdown ? Tujuh perkara yang anda patut tahu

Pembiayaan untuk agensi persekutuan AS akan kehabisan pada 30 September, krisis yang didorong oleh perpecahan ideologi di kalangan Ahli Republikan.AS ketika ini hanya beberapa...

Produk Gardenia mulai 1 Oktober ini

Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (Gardenia KL) hari ini mengesahkan 30 produk syarikat itu akan mengalami kenaikan harga mulai 1 Oktober atau Ahad ini.Antara...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here