fbpx
29.3 C
Kuala Lumpur
December 4, 2021
Berita Terkini Editor's Picks

LUNO MALAYSIA MENAWARKAN BITCOIN CASH

LUNO Malaysia telah memperkenalkan Bitcoin Cash iaitu aset digital yang telah diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) di platform dagangannya yang berkuatkuasa mulai 5 Mei 2021.

Pertama kalinya dilancarkan secara global pada tahun 2017, Bitcoin Cash adalah sebahagian daripada tawaran asset digital Luno yang semakin meningkat di Malaysia yang merangkumi Bitcoin, Ethereum, Ripple dan Litecoin.

Aaron Tang iaitu Pengurus Negara Luno Malaysia berkata Bitcoin Cash dapat memberi pilihan lain kepada pelabur tempatan untuk mempelbagaikan portfolio mereka dalam perdagangan cryptocurrency

“Bitcoin Cash berada di 15 teratas cryptocurrency paling banyak diperdagangkan di seluruh dunia. Kami hanya menyenaraikan aset digital yang selamat dan bereputasi yang mempunyai faedah utiliti yang dikehendaki oleh pelanggan kami. Kami berharap pengenalan Bitcoin Cash di platform kami akan memberi inspirasi kepada pengguna tempatan untuk meneroka cryptocurrency lebih jauh dan mengetahui tentang faedah yang mereka tawarkan, sama ada untuk perdagangan atau pelaburan, “kata Tang.

Pedagang Malaysia kini boleh membeli, menjual dan belajar mengenai Bitcoin Cash di Luno. Bitcoin Cash diperkenalkan kerana fork, kemas kini yang diaktifkan oleh komuniti untuk protokol atau kod, dari blockchain bitcoin yang asal, kata syarikat cryptocurrency.

Motif utama fork adalah untuk meningkatkan ukuran blok dalam blockchain dari 1MB menjadi 32MB untuk memudahkan transaksi lebih cepat. Hasilnya, Bitcoin Cash dianggap oleh beberapa pihak sebagai alternatif sistem yang lebih cepat dan lebih murah daripada bitcoin.

Sama seperti bitcoin, Bitcoin Cash mempunyai bekalan maksimum 21 juta dengan lebih daripada 18 juta dalam edaran semasa.

Pada masa ini, Bitcoin Cash adalah salah satu cryptocurrency yang paling banyak diperdagangkan di dunia dengan permodalan pasaran AS $ 18.77 bilion (RM77.32 bilion).

Luno Malaysia baru-baru ini mengumumkan telah mencapai tonggak baru dengan lebih dari RM1 bilion aset digital di bawah pengurusan (DAUM) sejak penubuhannya di Malaysia.

DAUM syarikat cryptocurrency terdiri daripada empat cryptocurrency yang diluluskan, iaitu Bitcoin, Ethereum, Ripple dan Litecoin selain Bitcoin Cash.

Syarikat itu telah memperoleh perbandingan lebih dari 300% suku tahunan pertumbuhan pelanggan di Malaysia bulan lalu dengan kemasukan pengguna baru pada akhir tahun 2020.

Kini mempunyai lebih dari setengah juta pengguna yang disahkan di negara ini, dengan jumlah transaksi berjumlah RM3.97 bilion, pada Januari 2021.

Di peringkat global, Luno telah mencapai tujuh juta pelanggan atau lebih dari 300% pertumbuhan tahun ke tahun dalam jumlah aplikasi dengan nilai transaksi lebih dari RM34 bilion.

Pada 25 Jan 2021, rata-rata pengguna Luno menyimpan lebih dari AS $ 7,000 (RM28,836) di dompet mereka, meningkat 56% dari 30 Disember 2020.

Related posts

ANALISA TEKNIKAL – PAIR NZD/USD MENGHAMPIRI PARAS TERTINGGI TAHUN 2019

Admin Mfm

FITCH RATING AAA MEMBANTU MENGUKUHKAN AUSTRALIAN DOLLAR

Admin Mfm

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE-45 PERCUMA UNTUK DI MUAT TURUN

Admin Mfm

Leave a Comment