30.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

LUNO MALAYSIA MENAWARKAN BITCOIN CASH

Date:

Share:

LUNO Malaysia telah memperkenalkan Bitcoin Cash iaitu aset digital yang telah diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) di platform dagangannya yang berkuatkuasa mulai 5 Mei 2021.

Pertama kalinya dilancarkan secara global pada tahun 2017, Bitcoin Cash adalah sebahagian daripada tawaran asset digital Luno yang semakin meningkat di Malaysia yang merangkumi Bitcoin, Ethereum, Ripple dan Litecoin.

Aaron Tang iaitu Pengurus Negara Luno Malaysia berkata Bitcoin Cash dapat memberi pilihan lain kepada pelabur tempatan untuk mempelbagaikan portfolio mereka dalam perdagangan cryptocurrency

“Bitcoin Cash berada di 15 teratas cryptocurrency paling banyak diperdagangkan di seluruh dunia. Kami hanya menyenaraikan aset digital yang selamat dan bereputasi yang mempunyai faedah utiliti yang dikehendaki oleh pelanggan kami. Kami berharap pengenalan Bitcoin Cash di platform kami akan memberi inspirasi kepada pengguna tempatan untuk meneroka cryptocurrency lebih jauh dan mengetahui tentang faedah yang mereka tawarkan, sama ada untuk perdagangan atau pelaburan, “kata Tang.

Pedagang Malaysia kini boleh membeli, menjual dan belajar mengenai Bitcoin Cash di Luno. Bitcoin Cash diperkenalkan kerana fork, kemas kini yang diaktifkan oleh komuniti untuk protokol atau kod, dari blockchain bitcoin yang asal, kata syarikat cryptocurrency.

Motif utama fork adalah untuk meningkatkan ukuran blok dalam blockchain dari 1MB menjadi 32MB untuk memudahkan transaksi lebih cepat. Hasilnya, Bitcoin Cash dianggap oleh beberapa pihak sebagai alternatif sistem yang lebih cepat dan lebih murah daripada bitcoin.

Sama seperti bitcoin, Bitcoin Cash mempunyai bekalan maksimum 21 juta dengan lebih daripada 18 juta dalam edaran semasa.

Pada masa ini, Bitcoin Cash adalah salah satu cryptocurrency yang paling banyak diperdagangkan di dunia dengan permodalan pasaran AS $ 18.77 bilion (RM77.32 bilion).

Luno Malaysia baru-baru ini mengumumkan telah mencapai tonggak baru dengan lebih dari RM1 bilion aset digital di bawah pengurusan (DAUM) sejak penubuhannya di Malaysia.

DAUM syarikat cryptocurrency terdiri daripada empat cryptocurrency yang diluluskan, iaitu Bitcoin, Ethereum, Ripple dan Litecoin selain Bitcoin Cash.

Syarikat itu telah memperoleh perbandingan lebih dari 300% suku tahunan pertumbuhan pelanggan di Malaysia bulan lalu dengan kemasukan pengguna baru pada akhir tahun 2020.

Kini mempunyai lebih dari setengah juta pengguna yang disahkan di negara ini, dengan jumlah transaksi berjumlah RM3.97 bilion, pada Januari 2021.

Di peringkat global, Luno telah mencapai tujuh juta pelanggan atau lebih dari 300% pertumbuhan tahun ke tahun dalam jumlah aplikasi dengan nilai transaksi lebih dari RM34 bilion.

Pada 25 Jan 2021, rata-rata pengguna Luno menyimpan lebih dari AS $ 7,000 (RM28,836) di dompet mereka, meningkat 56% dari 30 Disember 2020.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Japan’s Yamagiwa: GDP shows economy in moderate pick-up

Japan’s Economy Minister Daishiro Yamagiwa expressed his take on the economic expansion seen in the second quarter of this year.Key quotesGDP shows economy in moderate...

Era penggunaan kad kredit sudah berakhir

Ketua Bank Pusat Brazil,Roberto Campos Neto pada hari Jumaat berkata beliau percaya kad kredit tidak lagi wujud tidak lama lagi berikutan pertumbuhan sistem kewangan...

Malaysia tidak lagi dalam krisis: Gabenor BNM

Ekonomi Malaysia menyerap kesan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) dengan baik, dan amat jelas negara ini tidak lagi berada dalam krisis, kata Gabenor Bank...

Former Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa turns up in Thailand after Singapore visa expires

The former Sri Lankan president Gotabaya Rajapaksa, who fled overseas to escape protests against his government, arrived in Thailand on Thursday night on a...

Penduduk Malaysia dijangka meningkat 45 Juta pada 2050,beri cabaran dalam isu sekuriti makanan

Penduduk Malaysia diunjurkan meningkat kepada lebih 45 juta menjelang 2050 sekali gus akan meningkatkan permintaan dan penggunaan terhadap makanan dan menimbulkan pelbagai cabaran termasuk...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here