24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Mahkamah Myanmar memenjarakan Aung San Suu Kyi selama enam tahun kerana rasuah

Date:

Share:

Mahkamah di Myanmar yang diperintah tentera menjatuhkan hukuman penjara enam tahun kepada pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi pada Isnin (15 Ogos) selepas didapati bersalah dalam empat kes rasuah, kata sumber yang mengetahui prosiding itu.

Pemenang Hadiah Nobel berusia 77 tahun dan ketua pembangkang Myanmar terhadap pemerintahan tentera telah didakwa dengan sekurang-kurangnya 18 kesalahan daripada rasuah hingga pencabulan pilihan raya, yang membawa hukuman penjara maksimum gabungan hampir 190 tahun.

Aung San Suu Kyi menyifatkan tuduhan itu sebagai tidak masuk akal dan menafikan semua pertuduhan terhadapnya.

Dia didapati bersalah pada hari Isnin kerana menyalahgunakan dana daripada Yayasan Daw Khin Kyi – sebuah organisasi yang diasaskannya mempromosikan kesihatan dan pendidikan – untuk membina rumah, dan memajak tanah milik kerajaan pada kadar diskaun, kata sumber itu.

Aung San Suu Kyi, yang ditahan dalam kurungan bersendirian di penjara di ibu negara Naypyidaw, telah pun dijatuhkan hukuman penjara 11 tahun dalam kes lain.

Myanmar bergolak sejak tahun lalu apabila tentera menggulingkan kerajaan yang dipilih oleh parti pimpinan Aung San Suu Kyi, selepas ia memenangi pilihan raya umum, dan mengetuai tindakan keras maut terhadap perbezaan pendapat.

Berpuluh-puluh ribu orang telah dipenjarakan dan ramai yang diseksa, dipukul atau dibunuh, dalam apa yang dipanggil oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai jenayah terhadap kemanusiaan.

Masyarakat antarabangsa telah mengenakan sekatan ke atas tentera dan menolak perbicaraan rahsia Aung San Suu Kyi sebagai kelakar.

“Ia adalah satu serangan besar-besaran terhadap haknya, dan sebahagian daripada kempen untuk mengebumikan dia dan NLD selama-lamanya,” kata Phil Robertson, timbalan pengarah Asia di Human Rights Watch, merujuk kepada partinya yang digulingkan, Liga Kebangsaan untuk Demokrasi.

Jurucakap kerajaan tentera Zaw Min Tun tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen pada Isnin. Ia sebelum ini berkata Aung San Suu Kyi sedang diberi proses sewajarnya oleh badan kehakiman bebas dan menolak kritikan asing sebagai campur tangan.

Anak perempuan pemimpin kempen kemerdekaan Myanmar daripada penjajahan British mengetuai negara itu selama lima tahun dalam tempoh singkat reformasi tentatif sebelum dipaksa daripada kuasa dalam rampasan kuasa Februari 2021.

Tentera telah memerintah selama lima daripada enam dekad yang lalu.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here