fbpx
31.8 C
Kuala Lumpur
January 26, 2022
Berita Terkini Editor's Picks

MALAYSIA DIJANGKA AKAN MEMBUKA SEMULA SEKTOR EKONOMI SEPENUHNYA PENGHUJUNG OKTOBER

Malaysia menjangkakan akan membuka kembali sektor ekonomi sepenuhnya dan membatalkan larangan perjalanan antara negeri mulai seawal penghujung Oktober jika kes jangkitan Covid baru di bawah 500 sehari, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Fasa PKP di seluruh negara ketika ini menelan belanja ekonomi 1 juta ringgit ($ 242 juta) sehari kerana kebanyakan perniagaan ditutup, kata Muhyiddin dalam ucapannya yang disiarkan di televisyen pada hari Selasa. Kerajaan menjangkakan akan mula mengurangkan sekatan dalam beberapa perkara mulai bulan Julai, katanya.

Fasa kedua yang dijangkakan pada bulan Julai akan bermula apabila kes harian menurun di bawah 4000 kes dan 10% penduduk diberi vaksinasi sepenuhnya, katanya, sambil menggariskan rancangan pemulihan yang mengandungi empat fasa berdasarkan tiga petunjuk: jumlah kes jangkitan harian, kapasiti katil di wad ICU dan peratusan penduduk yang divaksinasi.

“Sekiranya semuanya berjalan lancar, kita mengharapkan pemulihan yang lebih meyakinkan pada suku akhir tahun ini,” kata Mohd Afzanizam Abdul Rashid, ketua ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd. “Ini mengenai memenuhi garis masa dan ambang.”

Lockdown sudah menunjukkan hasil, kata perdana menteri. Kurva negara Covid-19 telah mulai merata, dan sistem penjagaan kesihatan dapat menangani kes baru di tengah peningkatan kadar pemulihan.

Penurunan Kes
Malaysia terpaksa kembali lockdown pada 1 Jun setelah kes Covid harian melepasi angka 9 000, menjadikan sistem penjagaan kesihatan negara berada di bawah tekanan yang luar biasa. Sekatan disambung pada hari Jumaat selama dua minggu hingga 28 Jun. Kes baru jangkitan pula berjumlah 5,419 pada hari Selasa.

Ada “cahaya di hujung terowong” seiring dengan peningkatan vaksinasi, katanya.

Malaysia telah menyuntik 197 963 dos vaksin pada hari Isnin, jumlah inokulasi harian tertinggi dan hampir dengan sasaran kerajaan sebanyak 200,000 dos sehari, menurut Menteri Kesihatan Adham Baba. Kerajaan menyasarkan untuk mencapai tahap herd immunity menjelang akhir tahun.

Muhyiddin bulan lalu mengumumkan 40 juta ringgit sebagai langkah bantuan menjelang lockdown, termasuk 5 bilion ringgit suntikan fiskal langsung.

Antara intipati ucapan Perdana Menteri:

Malaysia akan memasuki fasa tiga rancangan pemulihannya apabila kes jangkitan harian di bawah 2000 kes dan 40% penduduk diberi vaksin sepenuhnya.


Ini dijangka akan dicapai pada akhir bulan Ogos, dan akan menyaksikan semua aktiviti ekonomi dibuka semula kecuali yang terdapat dalam senarai negatif.


Kegiatan sosial akan dibenarkan secara berperingkat dalam tempoh ini sementara semua kegiatan ekonomi akan dibenarkan, kecuali bagi aktiviti yang berisiko tinggi untuk penyebaran wabak seperti pub, spa dan salun.
Malaysia boleh membenarkan parlimen bersidang semula dalam fasa ini, sekitar bulan September atau Oktober.


Pada fasa terakhir yang mungkin dicapai paling awal pada akhir Oktober, Malaysia akan membuka semula kesemua sektor ekonomi, membenarkan lebih banyak aktiviti sosial dan perjalanan domestik.

Related posts

TRADERS FAIR MALAYSIA

Admin Mfm

KENALI TRADER BERBAKAT : BOT 2020

Admin Mfm

NANTIKAN! EPIC BATTLE OF THE EXPERT ADVISOR (EA) 2020.

NAJMULDIN BIN HAMZAH

Leave a Comment