fbpx
31.8 C
Kuala Lumpur
January 26, 2022
Editor's Picks Sentimen

MALAYSIA KURANGKAN PROSPEK PERTUMBUHAN KDNK 2021,KEMUNGKINAN HAMPIR 4%

Malaysia akan menurunkan prospek pertumbuhan ekonominya untuk tahun ini kerana sekatan pergerakan terhadap Covid-19, kata menteri kewangan negara itu, yang menandakan pemerintah mungkin meramalkan pengembangan sekitar 4%.

Walaupun terdapat keyakinan bahawa lonjakan kes semasa dapat dibendung dan sekatan dapat dikurangkan, kerajaan masih menjangka untuk menurunkan anggaran produk domestik kasarnya untuk tahun 2021, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz pada hari Isnin dalam wawancara dengan Bloomberg TV.

“Kami sedang melakukan tinjauan ke angka yang lebih rendah dan akan berkongsi jumlah yang tepat setelah kami mendapat data dari lapangan,” kata Tengku Zafrul. Ditanya apakah ramalan itu dapat dipotong menjadi sekitar 4%, Tengku Zafrul menjawab bahawa itu mungkin “di sekitar jangkauan yang anda sebutkan.” Kerajaan telah mengatakan akan mengkaji semula prospek, saat ini pada 6% -7.5%, bulan depan.

Tekanan semakin meningkat terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan pengurangan harga ekonomi sebanyak RM1 bilion sehari dan hanya 10% penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya, sementara parti terbesar dalam gabungan kerajaannya telah menarik sokongannya kepada perdana menteri. Kes Covid Baru mencapai rekod lebih 15 ribu kes sehari, dengan Lembah Klang – yang merangkumi Kuala Lumpur – menyumbang sekitar 60% daripada jumlah keseluruhan.

“Pasaran dihargai untuk prospek ekonomi yang merosot kerana gelombang Covid tidak menunjukkan tanda-tanda mereda,” kata Prakash Sakpal, penasihat ekonomi kanan di ING Groep NV di Singapura, yang memotong ramalan pertumbuhan KDNK 2021 untuk Malaysia kepada 4.4% daripada 5.3% terakhir minggu. “Membuat masalah lebih buruk untuk pasaran sekarang adalah ketidakpastian politik yang meningkat.”

Indeks saham penanda aras merosot 0.5% pada penutupan setelah mengatasi kerugian minggu ketiga pada hari Jumaat. Ringgit sedikit berubah pada 4.1905 per dolar AS setelah jatuh ke paras terendah 11 bulan pada hari Jumaat, sementara hasil bon 10 tahun meningkat 6 mata asas kepada 3.27%.

Tengku Zafrul dilantik minggu lalu sebagai menteri penyelaras untuk Pelan Pemulihan Nasional negara, yang bertanggung jawab untuk memantau pelaksanaan strategi. Walaupun peluncuran vaksin yang dipercepat telah memungkinkan kerajaan untuk meredakan pencegahan virus di tujuh negeri, sebahagian besar negara ini masih terkurung sejak 1 Jun.

“Fokus kami hari ini adalah agar ekonomi dapat dibuka dengan selamat,” kata Tengku Zafrul. “Ini adalah rancangan yang dinamik dan tangkas.”

Perkara penting lain dari temu ramah:

Tengku Zafrul berkata, dia akan mencadangkan menaikkan had hutang kepada 65%, daripada 60% ketika ini, di parlimen; terdapat “kecairan yang cukup di pasaran” untuk kerajaan meminjam untuk membiayai pakej rangsangan


CATATAN: Muhyiddin bulan lalu melancarkan bantuan Covid bernilai RM150 bilion – pakej rangsangan keempat tahun ini – sambil memberi amaran kepada kerajaan bahawa ruang fiskal terhad. Malaysia menjangka akan membiayai suntikan fiskal langsung RM10 bilion melalui pinjaman tempatan dan mengoptimumkan perbelanjaan

Defisit fiskal tahun ini boleh melebar kepada 6.5% -7% daripada KDNK, meningkat daripada jangkaan 6%
Kira-kira 23% penduduk telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid, sementara 10% telah diinokulasi sepenuhnya

Related posts

PAKAR PERTAHANAN NEGARA LUAR PELIK KENAPA NEGARA MERDEKA SEPERTI MALAYSIA MAHU RUJUK DARI CHINA TERLEBIH DAHULU UNTUK TENTUKAN DASAR LUARNYA DALAM ISU AUKUS

Admin Mfm

PEGUAM TERIMA KETAM SEBAGAI BAYARAN PERKHIDMATANNYA

Admin Mfm

XM PENAJA RASMI MAJALAH FOREX MALAYSIA

NAJMULDIN BIN HAMZAH

Leave a Comment