28.8 C
Kuala Lumpur
spot_img

Matawang Euro jatuh ke paras terendah 20 tahun, menghampiri pariti dengan dolar

Date:

Share:

Euro merosot ke paras terendah dalam 20 tahun dan menghampiri pariti berbanding dolar pada hari Isnin berikutan kebimbangan bahawa krisis tenaga akan membawa rantau ini ke dalam kemelesetan, manakala mata wang A.S. dirangsang oleh jangkaan bahawa Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar lebih cepat dan lebih jauh daripada rakan sebaya.

Saluran paip tunggal terbesar yang membawa gas Rusia ke Jerman, saluran paip Nord Stream 1, memulakan penyelenggaraan tahunan pada hari Isnin, dengan aliran dijangka berhenti selama 10 hari. Kerajaan, pasaran dan syarikat bimbang penutupan mungkin dilanjutkan kerana perang di Ukraine.

“Kebimbangan yang paling dekat untuk pasaran ialah sama ada Nord Stream 1 akan kembali dalam talian atau tidak,” kata Bipan Rai, ketua strategi FX Amerika Utara di CIBC Capital Markets di Toronto, sambil menambah bahawa “pasaran berkemungkinan akan harga dalam kemelesetan. ” untuk rantau ini jika tidak.

Euro jatuh serendah $1.0051 berbanding dolar A.S., yang paling lemah sejak Disember 2002.

Indeks dolar mencapai 108.19, tertinggi sejak Oktober 2002.

Mata wang A.S. meningkat dengan jangkaan bahawa Fed akan terus menaikkan kadar secara agresif ketika ia menangani inflasi yang melambung tinggi.

” The Fed akan menaikkan kadar dengan lebih agresif daripada kebanyakan bank pusat pasaran maju lain dan kami tidak fikir bank pusat pasaran maju lain benar-benar mempunyai lebar jalur untuk bersaing,” kata Rai.

The Fed dijangka menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas pada mesyuarat 26-27 Julai. Pedagang niaga hadapan dana Fed menetapkan harga untuk kadar penanda arasnya meningkat kepada 3.50% menjelang Mac, daripada 1.58% sekarang.

Pengguna A.S. melihat inflasi meningkat lebih jauh pada tahun hadapan tetapi menjangkakan kadar yang lebih sederhana dalam jangka panjang sebagai isyarat bahawa jangkaan inflasi kekal berlabuh secara munasabah, tinjauan dari New York Fed menunjukkan pada hari Isnin.

Data harga pengguna yang akan dikeluarkan pada hari Rabu adalah tumpuan utama ekonomi A.S. minggu ini. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan indeks itu menunjukkan bahawa harga pengguna meningkat pada kadar tahunan sebanyak 8.8% pada bulan Jun.

Dolar Australia adalah prestasi terburuk pada hari itu, jatuh ke paras terendah dua tahun berikutan kebimbangan pertumbuhan global. Beberapa bandar di China telah menggunakan sekatan baharu COVID-19, daripada pemberhentian perniagaan hingga penutupan, untuk mengekang jangkitan baharu, yang boleh mewujudkan gangguan bekalan baharu.

Aussie jatuh serendah $0.6716, paling lemah sejak Jun 2020.

Dalam pasaran mata wang kripto bitcoin jatuh 1.62% kepada $20,519. – REUTERS

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here