29 C
Kuala Lumpur
spot_img

MENGAPA MEMBUAT ANALISA SANGAT BERGUNA UNTUK BERDAGANG?

Date:

Share:

Dari masa ke semasa, kami menerima beberapa komen mengapa analisis diperlukan dan adakah ia benar-benar berguna bagi peniaga. Persoalan seperti itu sudah lama wujud dan pantas mendapat respon mereka sendiri. Untuk itu, kami telah menyusun senarai (tidaklah lengkap) senarai komen / kritikan yang paling umum yang kami sampaikan pada akhir, bersama dengan hujah sanggahan masing-masing untuk perkongsian.

Mengapa peniaga mesti membaca sebarang analisis?

Seperti mana-mana peniaga, pemula atau ahli, tahu, dunia adalah tempat yang rumit. Untuk memahami sepenuhnya apa yang sedang berlaku di dunia dan bagaimana ia mempengaruhi perdagangan anda, seseorang perlu terus mengikuti semua yang terjadi. Untuk menggunakan contoh praktikal, anggaplah EURUSD lama pada minggu pertama Januari, kerana trend jangka panjang, lupa bahawa NFP akan dibebaskan. Orang itu pasti terkejut kerana pasangan itu melakukan pergerakan 41 pip dalam beberapa minit dari pengumuman.

Langkah seperti itu, yang dengan biaya besar bagi beberapa pedagang, mungkin dapat dihindari jika mereka baru saja mengikuti berita dan analisis. Walaupun kami tidak menyarankan bahawa analisis membaca akan menjadikan setiap pedagang berjaya, maklumat tambahan yang diperoleh dapat memberikan manfaat bagi beberapa orang kerana akan membantu mereka membuat keputusan yang lebih berpendidikan

Mengapa peniaga tidak boleh ikut saja berita ?

Itu akan menjadi satu pilihan. Walau bagaimanapun, berita itu hanya memberikan gambaran keseluruhan mengenai peristiwa yang akan berlaku dan bukan bagaimana ia dijangka akan berubah. Pedagang yang disebutkan di atas mungkin lebih berpendidikan bagaimana pasaran boleh bergerak dan kemungkinan dapat melindungi pelaburannya dengan lebih berhati-hati jika dia baru saja membaca catatan kami pada hari itu.

Mungkin titik analisis analisis yang paling penting adalah bahawa ia dapat membantu peniaga. Namun, memerlukan waktu untuk mempelajari semua berita dan perkembangan, dan memerlukan lebih banyak masa untuk memahaminya sepenuhnya. Mempunyai analisis yang siap menjadikan hidup lebih mudah kerana memberikan gambaran keseluruhan peristiwa yang paling penting dan implikasinya secara ringkas. Ini memberi peluang kepada peniaga untuk memperoleh lebih banyak pengetahuan dalam masa yang lebih sedikit, yang memungkinkan dia menumpukan lebih banyak masa untuk perdagangan sebenar

Haruskah peniaga hanya membaca apa yang akan berlaku pada hari itu?

Kami tidak akan begitu mengehadkan. Pasar adalah mekanisme potongan besar, menyerap berita yang berpotensi memakan masa beberapa tahun untuk dilaksanakan. Sebagai contoh, jika seseorang melalui analisis kami, maka seseorang dapat melihat bahawa kami menyebutkan penurunan keuntungan korporat AS akibat perang perdagangan, pada bulan Oktober (sebenarnya dua kali). Dengan menggunakan ini, pedagang dapat menjangkakan penurunan pasaran saham, jika seseorang membaca kiriman pertama, atau setidaknya ia akan menjadi lebih buruk, jika seseorang membaca yang kedua. Ini dapat membantu para pedagang yang berada lama untuk mengambil keputusan yang lebih bermaklumat sama ada memilih untuk menjual atau terus memegang jawatan mereka. Sudah tentu, ini akan membantu peniaga yang tidak bersedia mempertimbangkan dengan teliti bagaimana ini boleh mempengaruhi kedudukan mereka sambil membaca analisis hanya untuk membacanya, ia tidak akan mempunyai nilai tambah

Tetapi jika seseorang tidak memberitahu peniaga apa yang hendak dibeli / dijual dan pada ketika itu, mengapa mereka harus membacanya?

Analisis yang tepat tidak boleh mengarahkan siapa pun mengenai perdagangan apa yang harus mereka lakukan, dan juga tidak harus memberikan jenis nasihat pelaburan. Tujuan analisis adalah untuk memberikan pandangan mengenai pasaran dan perkembangannya dan tidak memberikan cadangan jual beli. Keputusan ini harus diserahkan kepada setiap peniaga.

Mengulas perkara di atas, peniaga tidak boleh merasa selamat membuat perdagangan yang diarahkan atau dicadangkan oleh orang lain; sebaliknya mereka lebih baik mencapai tahap memahami sepenuhnya apa yang mereka lakukan sendiri. Sekiranya ini tidak betul, lihatlah apa yang dikatakan Jesse Livermore: “Sekiranya saya membuat entry ikut tip Ohshit, saya mesti jual pun mesti ikut signal Ohshit. Saya bergantung kepadanya. Katakan Ohshit pergi bercuti ketika waktu untuk jual tiba? (…) Itulah sebabnya saya tidak mempercayai signal ”.

Untuk membuatnya lebih ringkas, analisis ada untuk membantu anda memahami dunia dan memberikan idea-idea yang berpotensi untuk diperdagangkan, tetapi tidak untuk menentukan perdagangan itu sendiri. Menjalankan idea adalah tugas peniaga. Selain itu, jika, misalnya, seorang penganalisis menunjukkan bahawa ekonomi AS sedang mengalami kemelesetan, terdapat banyak cara untuk mengeksploitasi ini: pendek Dollar, pendek Yen, pendek USA500, pendek USA100, beli US10YR, dan sebagainya. Mencadangkan perdagangan akan bermaksud bahawa penganalisis benar-benar menyekat peniaga, kerana yang terakhir dapat mencari peluang yang lebih menguntungkan di tempat lain, terutama jika sedikit alasan untuk tawaran jual beli.

Ringkasnya, analisis menawarkan gambaran keseluruhan untuk arah potensi ekonomi atau memberikan had analisis teknikal. Peniaga perlu melihat keduanya dengan lebih terperinci, dan membuat keputusan sendiri sebelum mereka memutuskan sama ada mereka harus meneruskan atau tidak, memandangkan mungkin mereka dapat menilai bahawa analisis itu salah. Sekiranya seseorang ingin mengikuti pesanan maka Pengurusan Portofolio yang sah akan lebih sesuai untuk ini.

Sekiranya penganalisis tahu bagaimana berniaga, bukankah lebih baik mereka sendiri akan berdagang?

Walaupun soalan ini sering diajukan, ada jawapan yang mudah untuknya: penganalisis profesional tidak dibenarkan berniaga sendiri untuk mengelakkan konflik kepentingan yang mungkin timbul.

Namun, sejauh mana seseorang benar-benar mempercayai penganalisis yang memperdagangkan apa yang ditulisnya? Cuba pertimbangkan. Adakah anda akan mengatakan bahawa pendapat penganalisis itu bebas, atau apakah dia agak berat sebelah, bertujuan untuk mengeksploitasi kedudukannya dan mementingkan perdagangannya sendiri dan dengan itu penilaiannya akan dikaburkan? Kemungkinan kita mempunyai yang terakhir di belakang fikiran kita, dan oleh itu alasan bahawa penganalisis pasaran (atau pekerja lain untuk perkara itu) tidak dibenarkan berniaga disebabkan oleh fakta bahawa ini bertentangan dengan dasar Konflik Kepentingan kita .

Seperti yang dijelaskan di atas, tugas penganalisis adalah menawarkan penyelidikan pelaburan. Bukan tugas penganalisis untuk membuat perdagangan. Itulah sebabnya di rumah pelaburan utama terdapat kedua-dua posisi “Penganalisis” dan “Pengurus Portfolio”. Yang satu melengkapi yang lain. Pengurus Portofolio tidak mempunyai masa untuk meneliti semua idea kerana berurusan dengan cara memperdagangkan idea yang dibawa oleh Penganalisis sudah lebih daripada sekadar pekerjaan sepenuh masa. Mencari peluang pelaburan adalah tugas Penganalisis, tetapi tidak melaksanakan perdagangan. Pembahagian tenaga kerja ini memungkinkan timbulnya idea-idea yang lebih menguntungkan, oleh itu mengapa lebih baik membayar lebih daripada satu orang untuk melakukan kedua-dua tugas tersebut. Sekali lagi, walaupun anda tidak perlu mempercayai kami secara membuta tuli, fikirkan sama ada idea yang baik untuk dana pelaburan membayar untuk penganalisis sekiranya mereka tidak memerlukannya.

Pada catatan lain mengenai hal ini, ada orang yang lebih bersedia untuk berniaga sementara yang lain lebih bersedia untuk mencari perdagangan yang berpotensi. Oleh itu, mengecam seorang penganalisis kerana tidak berniaga sama dengan menunjukkan bahawa pakar sakit puan lelaki tidak pandai melahirkan bayi kerana dia tidak dapat melahirkannya sendiri

Sekiranya seseorang itu scalper, mengapa dia harus membaca analisis?

Ringkasnya, kerana berita dan perkembangan ekonomi secara keseluruhan menjangkau semua orang, tanpa mengira jangka masa perdagangan mereka. Ambil contoh NFP di poin # 1: walaupun pedagang berada dalam posisi hanya 1 menit, lilin setelah pengumuman dapat menimbulkan masalah jika seseorang tidak memperhatikan berita atau jika tidak ada pertimbangan mengenai kesannya ini mungkin ada pada perdagangan seseorang. Oleh itu, bagi seseorang yang memperdagangkan berita, benar-benar memahami apa yang berlaku mungkin dapat menyelamatkan banyak masalah dan menjadi teknik pengurusan risiko yang penting.

Memang, peniaga minit tidak begitu peduli dengan perkembangan ekonomi jangka panjang. Namun, jika scalper mengikuti analisis AS yang disebutkan di poin # 3, maka dia mungkin mendapat ide tentang tempat untuk melakukan perdagangan ketika laporan pendapatan keluar. Oleh itu, walaupun dalam hal ini, pedagang berpendidikan berpotensi mendapat keuntungan dengan memahami keseluruhan persekitaran ekonomi dan bagaimana pelepasan data diharapkan akan keluar

Saya tidak begitu yakin dengan analisis teknikal.

Ramai orang tidak. Tetapi itu tidak menjadikan mereka betul atau salah. Sebagai contoh, terdapat banyak kajian akademik yang bebas (ulasan boleh didapati di sini) yang menunjukkan bahawa strategi berdasarkan analisis teknikal dapat membantu mengungguli pasaran. Secara semula jadi, ini tidak bermaksud bahawa setiap orang yang menggunakan analisis teknikal akan menjadi kaya seketika. Ia memerlukan masa, kesabaran, dan usaha berterusan untuk membuat sesuatu berfungsi untuk anda; seseorang juga harus bersedia untuk gagal berkali-kali. Mungkin ada yang berpendapat bahawa analisis teknikal tidak sesuai dengan profil mereka dan mereka tidak dapat menjadikannya sesuai untuk mereka; ia masih berguna dalam memberikan idea untuk berdagang, memandangkan ia dapat memberi petunjuk kepada pedagang mengenai kapan memasuki atau keluar dari perdagangan, dan dengan demikian sangat praktikal digunakan

Saya bersetuju dengan perkara di atas. Lalu mengapa saya mesti menggunakan analisis fundamental?

Kerana, pada akhirnya, tidak ada mata wang atau pasaran yang dapat melarikan diri dari asas ekonominya. Walaupun pasaran mengabaikan kemerosotan dalam persekitaran ekonomi untuk sementara waktu (yang biasanya tidak mereka lakukan), mereka akhirnya akan sadar. Analisis fundamental bermaksud bahawa seseorang harus memahami keadaan ekonomi negara dan bagaimana hal itu akan mempengaruhi mata wang atau pasaran sahamnya. Dengan melakukan ini, anda mencapai tahap tidak hanya mengikuti peraturan perdagangan yang menunjukkan kapan harus masuk dan kapan harus keluar dari perdagangan, tetapi menjawab pertanyaan yang lebih besar mengapa anda melakukannya. Selain itu, analisis asas, dan terutamanya analisis kadar faedah, juga penting untuk menentukan kadar pertukaran yang mungkin dapat dibayar atau diperolehi oleh perdagangan. Bahkan untuk scalpers, analisis mendasar dapat memberikan banyak maklumat memandangkan ia secara langsung berkaitan dengan siaran data yang kita bicarakan pada poin # 1

Oh ok, perkara di atas masuk akal. Tetapi peniaga mendapat analisis dari XYZ, mengapa seseorang mesti mengikuti catatan anda?

Kami tidak mengatakan bahawa mengikuti XYZ itu tidak baik. Apa yang kami sarankan adalah bahawa pedagang harus mendapatkan analisis dari sumber yang memiliki catatan prestasi yang baik, terkini, dan menangani hal-hal yang menarik minat pedagang tertentu. Sama seperti orang yang tidak mendapat berita hanya dari satu sumber, ada baiknya kita mendapatkan analisis dari lebih daripada satu penganalisis, kerana orang berfikir secara berbeza dan boleh menawarkan pandangan yang berbeza (tetapi kadang-kadang sama betul). Yang kami katakan ialah anda boleh mencuba laman web analisis kami.

Secara keseluruhan, itu adalah komen / pertanyaan utama yang kami terima dari masa ke masa. Secara semula jadi, jika ada pembaca kami yang mempinyai pandangan lain, beritahu kami dan kami boleh membalasnya dalam catatan lain kemudian.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

GBP/JPY meningkat kepada 181.80 berikutan keputusan kadar BoJ, data UK jadi tumpuan

GBP/JPY memperoleh momentum sekitar 181.85 selepas peristiwa penting Bank of Japan (BoJ).BoJ memutuskan untuk mengekalkan sasaran kadar jangka pendeknya sebanyak -0.1% dan sasaran hasil...

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE 250 SEDIA UNTUK DIMUAT TURUN PERCUMA

Majalah Forex Malaysia kembali lagi minggu ini dengan edisi ke 250.Dapatkan naskah MFM edisi ke 250 ini secara percuma sahaja!.Selamat Maju Jaya kepada semua.Kita jaga sesama...

The Financial Investment Expo Bangkok,Thailand

KENYATAAN MEDIAThe Financial Investment Expo 2023 ialah acara utama untuk industri kewangan dan pelaburan kewangan di seluruh dunia. Ia adalah platform komprehensif yang direka...

Eksport Malaysia secara tidak dijangka merosot pada Ogos – UOB

Ahli Ekonomi Kanan Kumpulan UOB Julia Goh dan Ahli Ekonomi Loke Siew Ting menilai prestasi terkini eksport dan import di Malaysia.Petikan UtamaEksport kasar Malaysia...

Bekalan Beras Tempatan Dijangka Pulih Sebulan Lagi- Menteri

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu memaklumkan kerajaan memberi jaminan bekalan beras putih tempatan akan kembali stabil dalam tempoh sebulan.Menterinya, Datuk...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here