24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Muat turun laporan penuh audit LCS

Date:

Share:

Kabinet telah bersetuju untuk mendedahkan laporan audit LCS

Kabinet pada Rabu (17 Ogos) secara prinsip bersetuju supaya laporan audit forensik projek kapal tempur pesisir (LCS) didedahkan kepada umum, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Bagaimanapun, beliau berkata ia akan dibuat selepas perbincangan dengan Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan pihak berkepentingan lain mengenai mekanisme pendedahan, kerana terdapat isu sensitif yang tidak boleh didedahkan kepada umum.

Dalam sidang media selepas Sambutan Bulan Kemerdekaan Bahagian Hal Ehwal Undang-undang di sini pada Rabu, Wan Junaidi berkata beliau berpandangan perkara sensitif membabitkan keselamatan tidak wajar didedahkan.

“Pada dasarnya, Menteri Kabinet masih menekankan bahawa pendedahan itu akan dibuat. Saya berpendapat perkara sensitif, isu keselamatan tidak sepatutnya didedahkan,” katanya sambil menambah ini juga menjadi amalan di Amerika Syarikat dan England, di mana isu sensitif tidak akan didedahkan kepada umum untuk tujuan keselamatan.

Sebelum ini, Kabinet telah mencadangkan supaya laporan audit forensik projek LCS yang dijalankan pada 2019 didedahkan, namun proses itu perlu mendapatkan nasihat dan pandangan Peguam Negara dan Ketua Audit Negara.

Wan Junaidi juga tidak menolak kemungkinan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat isu LCS.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) tadi (dalam mesyuarat Kabinet) menyebut satu perkara lagi (mengenai LCS RCI). Jadi maknanya soalan (LCS RCI) itu belum dihapuskan, walaupun dianggap sebagai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah melakukan yang terbaik,” katanya.

Hishammuddin ketika menggulung perbahasan usul berkaitan isu LCS di Dewan Negara pada Selasa (16 Ogos), memberi jaminan akan membawa sendiri cadangan RCI LCS untuk mendapatkan kelulusan Kabinet pada Rabu.

Muatturun laporan Audit LCS

Hishammuddin berkata demikian sebagai menjawab cadangan beberapa Senator yang menggesa kerajaan menubuhkan RCI bagi menyiasat isu LCS, bagi meneliti semua aspek supaya tiada pihak yang bersalah terlepas daripada pendakwaan.

Wan Junaidi berkata SPRM masih perlu mengemas kini kertas siasatan berhubung kes LCS sebelum ia dikembalikan kepada Jabatan Peguam Negara untuk keputusan, supaya individu lain boleh didakwa.

“Bagaimanapun, ada perbincangan dalam Kabinet sebelum ini dan keputusan Kabinet adalah terbuka. Siasatan SPRM akan diteruskan dan Kabinet mengulangi bahawa kita tidak akan melindungi sesiapa dalam isu LCS,” katanya.

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) sebelum ini mendedahkan sembilan prosiding berkaitan isu LCS bermula 18 Nov 2020 dan mendapati tiada satu pun LCS telah disiapkan, walaupun kontrak projek itu diberikan melalui rundingan terus bernilai RM6.083 bilion dengan syarat lima kapal perlu disiapkan dan dihantar pada Ogos 2022.

NOTA : Dokumen telah diklasifikasikan sebagai TERBUKA.Anda boleh MUAT TURUN DISINI

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here