25.8 C
Kuala Lumpur
spot_img

PALESTIN BAKAL GUNA MATA WANG DIGITAL SEBAGAI LANGKAH KEMERDEKAAN KEWANGAN

Date:

Share:

Pihak berkuasa kewangan Palestin sedang mengkaji kemungkinan untuk mengeluarkan mata wang digitalnya sendiri. Bagi rakyat Palestin, pengeluaran koin digital nasional itu adalah langkah simbolik, ke arah mencapai kemerdekaan kewangan dari rejim zionis Israel.

Mata Wang Digital untuk Membantu Rakyat Palestin Mengatasi Sekatan Israel

Rakyat Palestin kini menjalankan dua kajian mengenai masalah mata wang digital. Walaupun keputusan belum diambil, tujuannya adalah akhirnya menggunakan koin digital “untuk sistem pembayaran di negara kita dan mudah-mudahan dengan Israel dan yang lain dapat digunakan untuk pembayaran yang sebenarnya,” Feras Milhem, gabenor Penguasa Kewangan Palestin (PMA) , memberitahu Televisyen Bloomberg.

Mata wang digital yang dikeluarkan oleh institusi ini yang suatu hari akan menjadi bank pusat sebuah negara Palestin berpotensi memberi sistem kewangan Palestin tahap kebebasan monetari dari Israel. Sesuai dengan perjanjian ’90an dengan pihak Israel, Palestin tidak mempunyai wang fiat mereka sendiri tetapi menggunakan shekel Israel sebagai mata wang de facto, di samping dinar Yordania dan dolar A.S.

Akibat dari pelbagai sekatan, termasuk undang-undang Israel yang melarang transaksi tunai besar dan had bulanan untuk pemindahan shekel kembali ke Israel, bank-bank Palestin kini dibanjiri dengan wang tunai Israel. Mereka sering terpaksa meminjam untuk menampung pembayaran pertukaran mata wang asing kepada pihak ketiga, kata laporan itu. Ini adalah beberapa sebab mengapa sistem kewangan Palestin berpotensi mendapat keuntungan dari mata wang digital yang berdaulat.

Keraguan Beberapa Pihak Terhadap Syiling Digital Palestin

Dengan penyelidikannya mengenai topik ini, Palestine Monetary Agency (PMA) bergabung dengan puluhan institusi perbankan pusat di seluruh dunia yang telah meneroka kemungkinan pengeluaran mata wang digital bank pusat (CBDC) sebagai tindak balas terhadap cryptocurrency dan penurunan penggunaan wang kertas dan syiling. Ini termasuk bank pusat China, Rusia, A.S. dan zon Euro.

Palestin adalah kes khas, bagaimanapun, ekonominya melemah dan dikekang oleh batasan Israel yang menghalangi pergerakan barang, modal dan rakyat secara bebas. Ia juga sangat bergantung pada sumbangan antarabangsa dan kiriman wang dari Israel. Itulah sebabnya mengapa beberapa pakar meragui kemungkinan mewujudkan mata wang digital Palestin.

Menurut Raja Khalidi, pengarah Institut Penyelidikan Dasar Ekonomi Palestin, penerbitan wang digital dapat “mengirim isyarat politik untuk menunjukkan kemunculan otonomi monetari dari Israel.” Tetapi Khalidi juga berpendapat bahawa:

Keadaan makro-ekonomi tidak wujud untuk membolehkan mata wang Palestin samaada digital atau sebaliknya ,wujud sebagai alat pertukaran.

Keprihatinan Khalidi disuarakan oleh Barry Topf, mantan penasihat kanan gabenor Bank of Israel, yang bersetuju bahawa tidak mungkin mata wang digital Palestin dapat berfungsi sebagai alat pertukaran sebenar. “Ini tidak akan menggantikan shekel atau dinar atau dolar. Ini pasti tidak akan menjadi simpanan nilai atau unit perakaunan, “kata pegawai bank itu.

Adakah anda fikir mata wang digital adalah pilihan yang sesuai untuk rakyat Palestin? Kongsi pendapat anda mengenai perkara ini di bahagian komen di bawah.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Jerman di ambang kemelesetan apabila ekonomi menyusut; bank pusat mungkin menaikkan kadar faedah ke paras tertinggi 15 tahun minggu ini

KDNK Jerman menyusut sebanyak 0.2% pada Q4 2022, lebih teruk daripada jangkaan, kerana pelabur menjangkakan kos pinjaman akan dinaikkan semula minggu ini.Keluaran dalam negara...

US: GDP surprised to the upside in Q4 – UOB

Senior Economist at UOB Group Alvin Liew reviews the latest US GDP figures during the October-December period.Key Takeaways“The advance estimate of the 4Q 2022...

Analisa Teknikal EurJpy 30 Disember 2023

EurJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Sideways. Harga sepertinya ingin membuat Chart Pattern W shape. Jika ini yang berlaku,...

Analisa Teknikal AudUsd 30 Januari 2023

AudUsd di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini, harga akan membuat sesi Retracement dahulu dan mungkin akan...

Analisa Teknikal GbpUsd 30 Januari 2023

GbpUsd Di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Untuk ketika ini, harga masih gagal untuk break dan close diatas Resistance...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here