fbpx
34.8 C
Kuala Lumpur
January 29, 2022
Editor's Picks MENARIK HARI INI!

PALESTIN BAKAL GUNA MATA WANG DIGITAL SEBAGAI LANGKAH KEMERDEKAAN KEWANGAN

Pihak berkuasa kewangan Palestin sedang mengkaji kemungkinan untuk mengeluarkan mata wang digitalnya sendiri. Bagi rakyat Palestin, pengeluaran koin digital nasional itu adalah langkah simbolik, ke arah mencapai kemerdekaan kewangan dari rejim zionis Israel.

Mata Wang Digital untuk Membantu Rakyat Palestin Mengatasi Sekatan Israel

Rakyat Palestin kini menjalankan dua kajian mengenai masalah mata wang digital. Walaupun keputusan belum diambil, tujuannya adalah akhirnya menggunakan koin digital “untuk sistem pembayaran di negara kita dan mudah-mudahan dengan Israel dan yang lain dapat digunakan untuk pembayaran yang sebenarnya,” Feras Milhem, gabenor Penguasa Kewangan Palestin (PMA) , memberitahu Televisyen Bloomberg.

Mata wang digital yang dikeluarkan oleh institusi ini yang suatu hari akan menjadi bank pusat sebuah negara Palestin berpotensi memberi sistem kewangan Palestin tahap kebebasan monetari dari Israel. Sesuai dengan perjanjian ’90an dengan pihak Israel, Palestin tidak mempunyai wang fiat mereka sendiri tetapi menggunakan shekel Israel sebagai mata wang de facto, di samping dinar Yordania dan dolar A.S.

Akibat dari pelbagai sekatan, termasuk undang-undang Israel yang melarang transaksi tunai besar dan had bulanan untuk pemindahan shekel kembali ke Israel, bank-bank Palestin kini dibanjiri dengan wang tunai Israel. Mereka sering terpaksa meminjam untuk menampung pembayaran pertukaran mata wang asing kepada pihak ketiga, kata laporan itu. Ini adalah beberapa sebab mengapa sistem kewangan Palestin berpotensi mendapat keuntungan dari mata wang digital yang berdaulat.

Keraguan Beberapa Pihak Terhadap Syiling Digital Palestin

Dengan penyelidikannya mengenai topik ini, Palestine Monetary Agency (PMA) bergabung dengan puluhan institusi perbankan pusat di seluruh dunia yang telah meneroka kemungkinan pengeluaran mata wang digital bank pusat (CBDC) sebagai tindak balas terhadap cryptocurrency dan penurunan penggunaan wang kertas dan syiling. Ini termasuk bank pusat China, Rusia, A.S. dan zon Euro.

Palestin adalah kes khas, bagaimanapun, ekonominya melemah dan dikekang oleh batasan Israel yang menghalangi pergerakan barang, modal dan rakyat secara bebas. Ia juga sangat bergantung pada sumbangan antarabangsa dan kiriman wang dari Israel. Itulah sebabnya mengapa beberapa pakar meragui kemungkinan mewujudkan mata wang digital Palestin.

Menurut Raja Khalidi, pengarah Institut Penyelidikan Dasar Ekonomi Palestin, penerbitan wang digital dapat “mengirim isyarat politik untuk menunjukkan kemunculan otonomi monetari dari Israel.” Tetapi Khalidi juga berpendapat bahawa:

Keadaan makro-ekonomi tidak wujud untuk membolehkan mata wang Palestin samaada digital atau sebaliknya ,wujud sebagai alat pertukaran.

Keprihatinan Khalidi disuarakan oleh Barry Topf, mantan penasihat kanan gabenor Bank of Israel, yang bersetuju bahawa tidak mungkin mata wang digital Palestin dapat berfungsi sebagai alat pertukaran sebenar. “Ini tidak akan menggantikan shekel atau dinar atau dolar. Ini pasti tidak akan menjadi simpanan nilai atau unit perakaunan, “kata pegawai bank itu.

Adakah anda fikir mata wang digital adalah pilihan yang sesuai untuk rakyat Palestin? Kongsi pendapat anda mengenai perkara ini di bahagian komen di bawah.

Related posts

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE-35

NAJMULDIN BIN HAMZAH

HARGA EMAS MENINGKAT KEMBALI MENGHAMPIRI PARAS $1,900.00

Admin Mfm

BENDERA MALAYSIA BERKIBAR DI KOTA LONDON

Admin Mfm

Leave a Comment