30.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

PASARAN KRIPTO DIRAMALKAN KEMBALI TIDAK MENENTU

Date:

Share:

Bitcoin didagangkan lebih rendah pada hari Jumaat, berakhir minggu ini sekitar $ 39,000. Kemerosotan 2% dalam 24 jam terakhir mungkin mencerminkan pengambilan untung — berikutan kenaikan 35% baru-baru ini.

Berita di Eropah adalah positif dan tidak menentu untuk cryptocurrency.

Dan Kongres mungkin semakin hampir dalam usaha untuk mengawal industri kripto.

Rang undang-undang yang diperkenalkan di DPR minggu ini akan membuat definisi undang-undang untuk aset digital, menetapkan keperluan pelaporan baru, memberi kuasa kepada pengawal selia sekuriti untuk mengawasi pasaran, dan menjelaskan bahawa cryptocurrency dan stablecoin bukan “legal tender” untuk tansaksi pembayaran.

RUU itu juga akan memberi kuasa kepada Federal Reserve untuk mengeluarkan versi digital dolar – langkah besar untuk mata wang digital bank pusat yang menjadi keutamaan bagi beberapa penggubal undang-undang dan pembuat dasar. China mula mengeluarkan versi digital mata wangnya tahun lalu, dan bank pusat lain sedang usaha ke arah itu.

“Aset digital dan teknologi blockchain sangat menjanjikan, dan jelas bahawa aset seperti Bitcoin dan Ether ada di sini untuk tinggal,” kata Rep Don Beyer (D-Virginia), penaja rang undang-undang itu, dalam satu kenyataan. “Malangnya, struktur pasaran aset digital dan kerangka peraturan sekarang ini tidak jelas dan berbahaya bagi pelabur dan pengguna.”

Reaksi pasaran terhadap ini mungkin bercampur-campur. Walaupun peraturan berat dapat memberikan kesan yang mengerikan, ia juga dapat membantu mengesahkan crypto sebagai kelas aset arus perdana. Itu dapat mewujudkan pangkalan pelabur yang lebih luas di antara kumpulan aset institusi yang dikendalikan oleh dana pencen, endowmen, dan pelabur besar lainnya.

Itu nampaknya sedang dijalankan sekarang di Jerman. Negara ini akan membenarkan dana institusi untuk memiliki hingga 20% aset mereka dalam Bitcoin dan produk crypto lain, menurut laporan di Bloomberg.

Dana itu, termasuk portfolio insurans dan pencen, menguruskan aset $ 1.8 trilion, atau sekitar $ 2.1 trilion. Walaupun secara amnya mereka dijalankan secara konservatif, mereka mungkin ingin memasukkan slug dalam Bitcoin atau cryptocurrency lain. Walaupun pada 5% aset mereka, jumlah pembelian crypto akan melebihi $ 100 bilion

Pada masa yang sama, platform pertukaran crypto terbesar di dunia, Binance, menghadapi tekanan peraturan baru dan menarik produk niaga hadapannya dari beberapa pasaran Eropah.

Binance pada hari Jumaat mengatakan ia akan “mengeluarkan” penawaran niaga hadapan dan derivatif di Jerman, Itali, dan Belanda. Pedagang di negara-negara ini tidak akan dapat membuka akaun niaga hadapan atau derivatif baru, dan mereka mempunyai 90 hari untuk menutup kedudukan terbuka mereka, kata Binance.

Menurut laporan Wall Street Journal, pelabur A.S. juga memperdagangkan derivatif kripto di bursa asing yang berpusat di luar negara, mengelakkan keperluan peraturan A.S.

Binance memimpin semua pertukaran dalam jumlah niaga hadapan minat terbuka, menurut Fundstrat, sebuah firma penyelidikan crypto. “Ini merupakan satu lagi langkah yang diambil oleh syarikat untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan berikutan reaksi global terhadap firma tersebut kerana ambivalen umum terhadap peraturan kewangan,” kata Fundstrat dalam sebuah catatan.

Binance menghadapi masalah lain di Eropah dan Asia. Pengawal selia Itali baru-baru ini memberi amaran kepada pertukaran mengenai penyediaan perkhidmatan pelaburan yang tidak dibenarkan. Pertukaran ini juga menghadapi tuntutan tindakan kelas di Itali yang berkaitan dengan perdagangan niaga hadapan.

Syarikat itu mengatakan bahawa “Binance.com tidak beroperasi di luar Itali. Ini tidak mempunyai kesan langsung terhadap perkhidmatan yang disediakan di Binance.com. “

Malaysia juga yelah bertindak tegas: Pihak berkuasa Suruhanjaya Sekuriti telah memerintahkan Binance untuk menutup laman web dan aplikasi mudah alihnya pada hari Jumaat, dengan menuduh syarikat itu “secara haram mengendalikan Pertukaran Aset Digital.” Malaysia pernah menegur Binance sebelum ini tetapi tidak diendahkan, kini nampaknya mereka menutup terus pintu aktiviti platform pertukaran itu.

“Binance.com tidak beroperasi di luar Malaysia,” kata syarikat itu sambil menambah, “kami memandang serius tanggungjawab pematuhan kami. Kami secara aktif mengikuti perubahan peraturan dan undang-undang di ruang baru ini. “

Sementara itu, minat pelabur terhadap crypto nampaknya semakin meningkat. Menurut laporan baru dari crypto.com, jumlah pengguna crypto global mencecah 221 juta pada bulan Jun, meningkat dua kali ganda dalam tempoh empat bulan terakhir. Walaupun Bitcoin mendorong pertumbuhan pasaran pada Januari dan Februari, “penerapan altcoin pada bulan Mei menyebabkan lonjakan pengguna kripto secara besar-besaran,” kata laporan itu.

Itu mungkin bagus untuk permintaan pasaran kripto, tetapi ini juga adalah dilihat sebagai satu lagi sebab kenapa ia mesti dikawal selia.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Japan’s Yamagiwa: GDP shows economy in moderate pick-up

Japan’s Economy Minister Daishiro Yamagiwa expressed his take on the economic expansion seen in the second quarter of this year.Key quotesGDP shows economy in moderate...

Era penggunaan kad kredit sudah berakhir

Ketua Bank Pusat Brazil,Roberto Campos Neto pada hari Jumaat berkata beliau percaya kad kredit tidak lagi wujud tidak lama lagi berikutan pertumbuhan sistem kewangan...

Malaysia tidak lagi dalam krisis: Gabenor BNM

Ekonomi Malaysia menyerap kesan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) dengan baik, dan amat jelas negara ini tidak lagi berada dalam krisis, kata Gabenor Bank...

Former Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa turns up in Thailand after Singapore visa expires

The former Sri Lankan president Gotabaya Rajapaksa, who fled overseas to escape protests against his government, arrived in Thailand on Thursday night on a...

Penduduk Malaysia dijangka meningkat 45 Juta pada 2050,beri cabaran dalam isu sekuriti makanan

Penduduk Malaysia diunjurkan meningkat kepada lebih 45 juta menjelang 2050 sekali gus akan meningkatkan permintaan dan penggunaan terhadap makanan dan menimbulkan pelbagai cabaran termasuk...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here