24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Pemegang Permit Kerja Singapura tidak boleh simpan & guna kenderaan plat Malaysia di Singapura mulai 1 Julai

Date:

Share:

Media Singapura melaporkan,rakyat Malaysia yang memegang Permit Kerja tidak boleh lagi menyimpan & menggunakan kenderaan berpendaftaran Malaysia di Singapura mulai 1 Julai 2022.

Sejak beberapa minggu lalu,pusat pemeriksaan darat antara Malaysia dan Singapura menyaksikan kesesakan lalulintas yang berjam-jam dan menghalang kelancaran pergerakan.

Memandangkan fenomena yang semakin teruk ini, Penguasa Pengangkutan Darat Singapura (LTA) mengambil tindakan untuk mengekang jumlah kenderaan yang memasuki Singapura. Mulai 1 Jul 2022, pemegang permit kerja (Working Pass Holder) tidak lagi boleh menyimpan dan menggunakan kenderaan berpendaftaran asing di Singapura.

Ekoran daripada peraturan itu juga, pengedar kereta tempatan Singapura nampaknya telah merekodkan peningkatan sebanyak 30% dalam bilangan kenderaan yang dijual.

Pemegang Permit Kerja tidak boleh menggunakan kenderaan berdaftar asing
Menurut 8world News, Working Pass Holder tidak boleh menggunakan kenderaan berdaftar asing di Singapura selepas 1 Julai 2022.

LTA sebelum ini telah memberi amaran kepada pemilik kenderaan tentang perkara ini dalam kenyataan akhbar pada 6 Mei, di mana mereka mengumumkan penarikan balik pengecualian yang akan datang untuk Working Pass Holder “untuk menyimpan dan menggunakan kenderaan berdaftar asing mereka selama-lamanya di Singapura”.

Sebelum perubahan itu, LTA telah membenarkan Working Pass Holder menyimpan dan menggunakan kenderaan mereka di Singapura kerana sekatan sempadan semasa pandemik COVID-19.

Memandangkan trafik ke Singapura sangat sesak baru-baru ini , LTA berkongsi dengan 8world News bahawa peraturan baharu itu diharapkan dapat membantu keperluan mengawal jumlah kenderaan yang masuk ke negara republik itu.

Di bawah pindaan baharu Akta Trafik Lebuhraya, pesalah kali pertama akan berdepan denda sehingga S$1,000 dan penjara sehingga tiga bulan. Kesalahan seterusnya akan membawa denda sehingga S$2,000 atau sehingga enam bulan penjara.

Working Pass Holder yang tidak tinggal di Singapura juga mesti memastikan kenderaan berpendaftaran asing mereka kekal berada di luar Singapura selama sekurang-kurangnya enam jam setiap hari.

Perubahan ini akan menyusahkan bagi Pemegang Permit Kerja (WPH)

Bercakap kepada berita 8world, Pemegang Permit Kerja, Encik Han Hui berkongsi kepayahannya untuk cuba menyesuaikan diri dengan peraturan baharu itu.

Penghantar bermotorsikal untuk kilang dobi tempatan biasanya akan menunggang ulang alik antara Singapura dan Malaysia setiap minggu.

Kini,dia mendakwa bahawa dia perlu mengeluarkan lebih S$16,000 untuk membeli sebuah motosikal di Singapura.

Beliau juga memetik contoh Working Pass Holder yang mungkin ingin membeli motosikal berpendaftaran Singapura tetapi tidak mempunyai lesen memandu Singapura, pastinya sangat sukar.

Sebaliknya, keputusan itu telah meningkatkan perniagaan tempatan, terutamanya dalam kalangan pengedar motosikal.

Pengedar kereta tempatan didakwa melaporkan peningkatan 30% dalam bilangan WPH yang membeli kenderaan mereka.

Seorang pemilik kedai motosikal malah berjanji untuk menurunkan harga bagi membantu WPH, lapor 8world News.

“Harap pihak berkuasa akan memperkenalkan langkah-langkah untuk membantu mereka yang terjejas.”

Di satu pihak, keputusan ini berkemungkinan akan meredakan keadaan lalu lintas di pusat pemeriksaan CIQ dalam beberapa minggu akan datang.

Walau bagaimanapun, Working Pass Holder dari Malaysia nampaknya akan menderita bergelut untuk cuba menyesuaikan diri dengan peraturan ini.

Semoga pihak berkuasa Singapura akan mempertimbangkan cabaran mereka dan memikirkan mekanisme yang pro aktif untuk memudahkan peralihan mereka.

SUMBER :

8WORLD NEWS

REDHOT.SG

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here