28.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

PENGASAS PERISIAN ANTI VIRUS JOHN MC AFEE MATI GANTUNG DIRI DI PENJARA BARCELONA

Date:

Share:

Hartawan perisian antivirus John McAfee diberitakan telah menggantung dirinya di sel penjara Sepanyol pada hari Rabu – hanya beberapa jam setelah mahkamah memutuskan dia akan diekstradisi untuk menghadapi tuduhan persekutuan di AS.

Pihak berkuasa mengatakan siasatan awal menunjukkan bahawa tidak ada tanda-tanda permainan kotor, lapor akhbar Sepanyol El Pais.

Pengusaha teknologi eksentrik berusia 75 tahun itu ditangkap pada bulan Oktober dan sedang menunggu diekstradisi di penjara Barcelona ketika dia ditemui mati dengan cara menggantung diri, kata sumber polis kepada El Pais.

Akhbar itu melaporkan McAfee dibawa dari selnya di Barcelona dan polis sedang menyiasat keadaan sekitar kematiannya.

“Semuanya menunjukkan bunuh diri,” lapor akhbar itu, memetik pegawai jabatan keadilan di negara ini. Akhbar Sepanyol kedua, El Mundo, juga melaporkan McAfee telah meninggal dunia kerana kematiannya kelihatan seperti bunuh diri di penjara.

Sebelumnya pada hari Rabu, Mahkamah Tinggi Sepanyol telah bersetuju untuk mengekstradisi McAfee, yang telah didakwa dengan sejumlah jenayah kewangan persekutuan di dua daerah di Amerika Syarikat.

McAfee dihukum dengan dakwaan 10 tuduhan di Daerah Barat Tennessee pada Oktober kerana didakwa mengelak cukai pendapatan berjuta-juta dolar.

Dia ditangkap oleh pihak berkuasa di Sepanyol setelah dakwaan dijatuhkan dan sejak itu ditahan di negara itu.

Dalam kes Tennessee, pendakwa raya mendakwa McAfee memperoleh pendapatan berjuta-juta dolar melalui ‘public speaking’, menjual kisah peribadinya untuk dokumentari dan melakukan kerja perundingan.

Dia kemudian tidak membayar semua cukai pendapatan dari tahun 2014 hingga 2018, menurut The Fed

Dia juga didakwa dalam dakwaan berasingan di mahkamah persekutuan Manhattan pada bulan Mac kerana skim pump & dump yang melibatkan cryptocurrency yang dia sebut di media sosial.

Dalam kes itu, McAfee dan rakannya didakwa mengaut keuntungan dari pelabur bitcoin sebanyak kira-kira $ 13 juta dalam dua skim, termasuk satu di mana mereka membeli sejumlah besar “alt-coin”, kemudian menaikkan harganya dengan mempublikasikannya di Twitter.

Mereka kemudian menjual cryptocurrency ketika harga meningkat dan memperoleh keuntungan $ 2 juta, kata pendakwa raya.

McAfee telah mendakwa pada sidang ekstradisi awal bulan ini bahawa tuduhan pengelakan cukai persekutuan terhadapnya bermotifkan politik, lapor Reuters.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal EurJpy 30 Disember 2023

EurJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Sideways. Harga sepertinya ingin membuat Chart Pattern W shape. Jika ini yang berlaku,...

Analisa Teknikal AudUsd 30 Januari 2023

AudUsd di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini, harga akan membuat sesi Retracement dahulu dan mungkin akan...

Analisa Teknikal GbpUsd 30 Januari 2023

GbpUsd Di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Untuk ketika ini, harga masih gagal untuk break dan close diatas Resistance...

Ringgit melonjak naik tujuh hari berturut-turut

Pada 9 pagi, ringgit meningkat kepada 4.2345/2395 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.2410/2475 pada Jumaat minggu lalu.Ringgit dibuka tinggi pagi ini meneruskan kenaikan...

Perlindungan Data Peribadi Malaysia di tahap 5 terburuk daripada 47 negara

Comparitech, sebuah laman web teknologi British, menerbitkan penilaian perlindungan privasi dan pengawasan negeri di 47 negara untuk mengkaji di mana kerajaan gagal melindungi privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here