24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Persatuan Penternak Ayam desak kerajaan tarik balik larangan eksport ayam ke Singapura

Date:

Share:

Sementara rakyat Malaysia menarik nafas lega kerana larangan eksport ayam dikuatkuasakan kerajaan serta ayam bersubsidi yang sepatutnya dinikmati rakyat Malaysia tidak disalah guna & diambil kesempatan dengan dieksport keluar negara untuk mendapatkan untung berlipat kali ganda,Persatuan Penternak Ayam berterusan mendesak kerajaan segera menarik balik larangan eksport ayam dengan alasan bekalan ayam kini stabil.

Media Singapura CNA melaporkan,pemain industri ayam Malaysia telah menggesa kerajaan untuk menarik balik larangan eksport ayam, atau mereka akan kalah dalam pasaran Singapura.

Mereka juga menegaskan bahawa bekalan dalam pasaran domestik telah pun stabil.

Penasihat Persekutuan Persatuan Peladang Ternakan Malaysia (FLFAM) Jeffry Ng berkata mereka sedang berbincang dengan kerajaan untuk menamatkan larangan eksport, yang berkuat kuasa 1 Jun.

Beliau berkata ramai petani mengejar persatuan itu kerana mereka mempunyai kontrak berterusan dengan pelanggan Singapura, yang telah menjalin hubungan dengan mereka selama bertahun-tahun.

“Kita harus terus menyediakan perkhidmatan itu. Itu adalah pasaran yang kami ada sejak sekian lama,” katanya kepada CNA.

“Sesetengah ladang hanya memenuhi pasaran eksport dan bukannya pasaran tempatan. Jika mereka tidak boleh mengeksport, maka operasi mereka perlu diubah,” tambahnya.

Larangan eksport sehingga 3.6 juta ekor ayam sebulan diperkenalkan berikutan isu bekalan dan harga di Malaysia, dengan beberapa peniaga ayam menjual keseluruhan ayam melebihi harga siling untuk menampung kos mereka.

Peningkatan kos pengeluaran, jangkitan penyakit dan keadaan cuaca adalah antara faktor yang menjejaskan operasi ternakan ayam.

Sebagai tindak balas kepada larangan eksport, Singapura, yang mengimport kira-kira satu pertiga daripada bekalan ayamnya dari Malaysia, mengumumkan bahawa ia akan membeli ayam dari Indonesia.

Agensi Makanan Singapura (SFA) berkata pada 30 Jun bahawa Indonesia telah ditambah sebagai sumber baharu import ayam, menyertai senarai lebih 20 negara yang diiktiraf untuk mengeksport ayam ke Singapura.

Setiausaha Persatuan Penternak Ayam Johor Lau Ka Leng memberitahu CNA bahawa petani bimbang kehilangan pelanggan Singapura mereka jika larangan eksport tidak ditarik balik tepat pada masanya.

“Kebanyakan ayam yang dieksport ke Singapura adalah dari ladang di Johor,” katanya.

Beliau berkata walaupun penternak boleh menghadapi situasi sekarang, terdapat kebimbangan bahawa mereka tidak akan dibenarkan memasuki pasaran Singapura sebaik sahaja eksport Indonesia bermula.

“Apabila anda kehilangan pasaran, tidak mudah untuk mendapatkannya semula,” katanya sambil menambah terdapat kira-kira 700 ladang ayam di negeri ini.

BEKALAN DALAM NEGERI TELAH MENSTABILKAN: PENTERNAKAN


Encik Lau berkata bekalan ayam di Johor kembali normal dan beliau berharap larangan eksport itu akan dibatalkan tidak lama lagi.

Beliau menambah bahawa Malaysia 114 peratus berdikari dalam pengeluaran ayam.

Kekurangan bekalan beberapa bulan lalu disebabkan oleh permintaan yang tinggi, kata Encik Ng dari persekutuan kebangsaan.

“Selepas hampir dua tahun berkurung, semua orang mengadakan kenduri (kenduri), perkahwinan dan rumah terbuka hampir pada masa yang sama. Kami tidak pernah melihat permintaan seperti ini sebelum ini. Ia sebenarnya bukan isu bekalan,” katanya.

Jika larangan itu tidak ditarik balik, akan ada lebihan ayam di pasaran, tambahnya.

Encik Ng berkata semasa perbincangan persekutuan untuk menamatkan larangan eksport, kerajaan Malaysia telah meminta penternak memastikan bekalan domestik mencukupi.

“Kami sedang berunding dengan kerajaan sekarang. Mereka meminta kami membuat rancangan. Isunya sekarang ialah sama ada kita boleh mengekalkan bekalan domestik dan pada masa yang sama mengeksport.

“Kerajaan meminta kami memastikan bekalan mencukupi. Kami sedang mengusahakan proses itu,” katanya.

Sumber: CNA

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here