fbpx
24.5 C
Kuala Lumpur
December 6, 2021
Berita Terkini Editor's Picks

PRESIDEN MACRON MENAWARKAN ‘LE RESET’ KEPADA UK JIKA PRESIDEN BORIS JOHNSON MENEPATI JANJINYA TENTANG BREXIT

Presiden Perancis Emmanuel Macron pada hari Sabtu menawarkan untuk mengatur semula hubungan dengan Britain selagi Perdana Menteri Boris Johnson berpegang teguh pada perjanjian perceraian Brexit yang dimeterainya dengan Kesatuan Eropah.

Sejak Britain keluar dari EU akhir tahun lalu, hubungan dengan blok dan terutama Perancis semakin buruk, dengan Macron menjadi pengkritik paling lantang atas penolakan London untuk menghormati syarat-syarat sebahagian daripada perjanjian Brexitnya.

Pada pertemuan di negara-negara G7 di barat daya England, Macron memberitahu Johnson bahawa kedua-dua negara mempunyai kepentingan bersama, tetapi hubungan itu dapat bertambah baik hanya jika Johnson memelihara Brexit, kata sumber.

“Presiden memberitahu Boris Johnson perlu ada penyusunan semula hubungan France-Britain,” kata sumber itu, yang berbicara dengan syarat tidak disebutkan namanya.

“Ini dapat terjadi dengan syarat dia terus menasihati orang-orang Eropah,” kata sumber itu, sambil menambahkan bahawa Macron bercakap dalam bahasa Inggeris kepada Johnson.

Istana Elysee mengatakan bahawa Perancis dan Britain mempunyai visi bersama dan kepentingan bersama dalam banyak isu global dan “pendekatan bersama terhadap polisi trans-atlantik”.

Johnson akan bertemu dengan Canselor Jerman Angela Merkel pada hari Sabtu, di mana dia juga dapat menyelesaikan perselisihan mengenai sebahagian perjanjian perceraian EU yang disebut Protokol Ireland Utara.

Pemimpin Britain, yang menjadi tuan rumah pertemuan G7, menginginkan sidang kemuncak itu memusatkan perhatian pada isu-isu global, tetapi tetap bertahan dalam perdagangan dengan Ireland Utara, menyeru EU untuk lebih fleksibel dalam pendekatannya untuk meredakan perdagangan ke wilayah itu dari Britain .

Protokol ini bertujuan untuk menjaga wilayah itu, yang bersempadan dengan anggota EU, Ireland, di wilayah United Kingdom dan pasaran tunggal EU. Tetapi London mengatakan protokol itu tidak dapat dikekalkan dalam bentuknya sekarang kerana gangguan yang disebabkan oleh pembekalan barang harian ke Ireland Utara. – Sumber REUTERS

Related posts

Analisa Teknikal EurJpy 08 Sep 2021

Zulhilmi Md Diah

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE-46

Admin Mfm

Analisa Teknikal UsdCad 07 Julai 2021

Zulhilmi Md Diah

Leave a Comment